ernestt916 pisze:Witam wszystkich
Posiadam problem dopiero zaczynam przygodę z projektowania 2D oraz 3D
Jednak nie mam pojęcia od czego zacząć chodzi o projektowanie elementów takich jak frezarka jednak nie chce porywać się z motyką na słońce dlatego tez zadaję pytanie od czego mógłbym zacząć jakiś prosty projekt może ktoś ma ciekawe pomysły?
Z góry dziękuje

Witam
Na początku musisz nauczyć się korzystać z programów CAD i CAM. Program CAD już masz jeszcze musisz mieć dostęp do programu CAM. W programie CAD tworzysz komputerową wersje danej bryły 3d a w programie CAM towrzysz "drogę" narzędzia które będzie frezowało/toczyło daną firgure na obrabiarce czyli g-cod. Jeżeli masz już g-cody czyli ścieżkę narzędzia czyli plik "nc" lub "txt" to możesz już go zaimportować do programu sterującego obrabiarką. I to są właśnie ogólne zasady dla tych osób które zaczynają zabawe z cnc. Jeżeli chodzi o projekt mogę Ci podesłać jakiś prosty tylko musisz napisać jakiego rodzaju i jaki plik chcesz. Ale ja na Twoim miejscu na początku to bym się nauczył obsługiwać program CAD czyli w Twoim przypadku ZW3D a potem program CAM. Potem plik stworzony w CAM-ie zaimportował do programu sterujacego obrabiarką i zobaczył co z tego wyjdzie. Zaczynie nauki od gotowego projektu raczej dużo Cie nie nauczy ale jak chcesz to tak jak wyżej pisałem napisz jakiego rodzaju plik z projektem chcesz.
robert
Do kolegi "Krzesło"
Wiesz co, ja widziałem tego typu krzesła ale one wcale gięte nie były. Nie jestem stolarzem i nie mam nic wspólnego z produkcją mebli ale z tego co pamiętam to elementy składowe tych krzeseł było obrabiane na frezarkach cnc. Oczywiscie mogę sie mylić bo te elementy wydziałem podczas obróbki na frezarkach (chodzi mi o oparcia) a później już złożone w całość i polakierowane. Ale jak popatrzyłem na te krzesełka już gotowe(czytaj dla klienta) to zauważalne były "rysy" w miejscu łączeń na oparciach.
robert