5m/s 5G najszybszy laser Kimla

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: oprawcafotografii » 14 lip 2013, 12:13

gelo pisze: Kolego "oprawca...". Zmieniacz oprzyrządowania wydaje się być rzeczą jak najbardziej wskazaną. Wymienne stoły, systemy za/rozładowcze to i po co wogole operatora przy maszynie trzymać, żeby w nosie dlubal.
Po nic. Operator jako najdrozszy element linni powinien zostac zlikwidowany.

Chyba ze ktos jest socjalista to wtedy zamiast kupic jedna obrabiarke zatrudnia
dwudziestu chlopa z pilnikami ;)

q

Tagi:

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: gelo » 14 lip 2013, 12:15

www.kimla.pl_ pisze:No właśnie.
Co konkretnego osiągniemy wydając 100 - 150.000 EUR więcej na taki produkt, poza droższym serwisem, producentem za granicą i rezonatorem od początkującego w fiberach producenta?
Ja nie wiem, czy RUFIN to poczatkujacy producent. Z tego co sie orientuję - technologia fiber w laserach jest generalnie poczatkujaca :).

Tak jak pisałem proszę podac te ceny zebysmy mogli znaleźć te 100-150tys.
Notabene kolego "oprawca.." Widzisz już, ze cena będzie co najmniej 100 tys Euro zakladajac, ze KIMLA odda swój za darmo :razz:. W każdym razie tanio nie będzie...

Jeszcze raz podkreślam, ze trafil Pan na "laika", który zajmuje się serwisem, na dodatek wykrawarek i pras - wiec jakakolwiek argumentacja lub kontrargumentacja przyjdzie Panu z łatwością. Pisze w tym temacie raczej jako "głos ludu" :mrgreen: argumentując jak zwykły śmiertelnik z tego forum
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: oprawcafotografii » 14 lip 2013, 12:22

gelo pisze: Notabene kolego "oprawca.." Widzisz już, ze cena będzie co najmniej 100 tys Euro zakladajac, ze KIMLA odda swój za darmo :razz:. W każdym razie tanio nie będzie...
Slyszalem, ze laser u Kimli to okolo 1.6mln.zl. Jesli sie myle mozna mnie poprawic ;)

Na szczescie lasery sa daleko poza moimi planami zakupowymi, interesuja mnie tylko
jako ciekawa, nowoczesna technologia... Ja tam lubie podlubac frezem w aluminium ;)

q

Autor tematu
www.kimla.pl_
Posty w temacie: 77

Post napisał: www.kimla.pl_ » 14 lip 2013, 12:22

Wreszcie coś merytorycznego ale do rzeczy.

Cena jest trochę niższa i oczywiście zależy od wyposażenia i szczegółów konfiguracji, ale najtańsze lasery można już kupić poniżej miliona zł.

Całkowicie się z kolega z LVD zgadzam, że technologia na maszynie CNC to podstawa.
Właśnie dlatego firma Kimla poświęciła kilka lat na dopracowanie technologii automatycznego generowania technologii dla laserów światłowodowych.

Do lasera Kimla można podejść z plikiem dxf i po kilkunastu sekundach rozpocząć cięcie.
Automatyczne tworzenie części z plików dxf, nesting, generacja technologii, wpalenia, wspólne linie cięcia, sortowanie również generowane jest automatycznie i to wszystko bezpośrednio może zrobić operator na pulpicie maszyny.
Można również zainstalować to oprogramowanie na innych komputerach w biurze konstrukcyjnym w celu przygotowania operatorowi gotowca ale jeśli ten będzie chciał coś poprawić nie musi wędrować przez pół firmy aby wytłumaczyć technologowi co trzeba zmienić.

Weźmy np. takiego Eagla, co z tego że mają napędy liniowe jak trochę bardziej skomplikowany rysunek trzeba ręcznie przerysowywać przez kilka godzin bo inaczej maszyna szarpie, drży, detale wykonują się kilka razy dłużej niż powinny, a operator nie może poprawić na maszynie jakiejkolwiek geometrii.

Lasery Kimla radzą sobie doskonale ze skomplikowanymi kształtami nawet jeśli to spliny lub polilinie, których większość systemów sterowania nie potrafi wykonać prawidłowo.

Szyby stosowane przez firmę Kimla to certyfikowane filtry promieniowania laserowego firmy Laservision.
Nie są to tanie rzeczy ponieważ każdy filtr kosztuje kilka tysięcy zł.
W laserach Kimla filtry te zabezpieczone są dodatkowo dodatkowymi szybami z obu stron aby chronić filtry przed uszkodzeniami mechanicznymi lub odpryskami i iskrami.

A skoro już przy filtrach jesteśmy, proszę powiedzieć dlaczego firma LVD nie stosuje dodatkowej ochrony tych filtrów?
Jeśli filtr zostanie zapryskany iskrami trzeba go wymienić ponosząc niepotrzebne wydatki.
Rozumiem, że serwis czyli Pana koledzy wówczas zarabiają i to nie mało. A klient płacze i płaci.
W podobnej sytuacji w maszynie Kimla wystarczy wymienić szybę ochronną za 30zł a nie wydawać kilka tysięcy za filtr.

Firma Rofin to firma, która od dawna produkuje lasery CO2.
Ale pierwsze lasery światłowodowe z ich źródłami pojawiły się może 2 lata temu.
W porównaniu z IPG których źródła fiber pracują w laserach na całym świecie od ponad 10 lat to słabiutko.
Na targach w Poznaniu tylko LVD miał to źródło.
Ceny Rofina są dużo wyższe niż IPG ponieważ IPG produkuje wszystko samemu a Rofin jest tylko składaczem. Brak im jeszcze doświadczenia i automatyzacji produkcji.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2013, 12:42 przez www.kimla.pl_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gelo » 14 lip 2013, 12:42

Już mówiłem, że nie znam szczegółów. Jest Pan pewien, że nie stosujemy?
Szyba za 30PLN??? Z wymianą? Chyba w skupie surowców.
Ubijemy w takim razie interes. Ja kupie od Pana 100szt po 30 dychy i dam kolegom do zamontowania :). Koszt znikomy, zysk pewny.
:razz:
A może w końcu wypowie się jeden "z licznych" właścicieli lasera KIMLA? Jakoś nie wierzę, że żaden nie zagląda na tak popularne forum???

Autor tematu
www.kimla.pl_

Post napisał: www.kimla.pl_ » 14 lip 2013, 12:48

Szanowny Kolego,

Myślę, że pielgrzymki do Częstochowy po szybkę dodatkowo zabezpieczającą filtr przeciw laserowy nie są konieczne, no chyba, że w intencji sprzedaży maszyn.
Jestem pewien, że Szanowny kolega znajdzie szklarza bliżej Wrocławia.
Jeśli nawet trzeba to kupić w Belgii i nie będzie to w zł tylko w EUR też wam krzywda się nie stanie.

Każdy zainteresowany klient może dostać listę referencyjną i porozmawiać z użytkownikami laserów Kimla. Poza tym jakby kolega poszukał to by znalazł i na tym forum.
Ale nie odpowiedział Szanowny Kolega na pytanie ile laserów światłowodowych LVD w ogóle pracuje w Polsce?
Ostatnio zmieniony 14 lip 2013, 12:56 przez www.kimla.pl_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gelo » 14 lip 2013, 12:54

www.kimla.pl_ pisze:
Firma Rofin to firma, która od dawna produkuje lasery CO2.
Ale pierwsze lasery światłowodowe z ich źródłami pojawiły się może 2 lata temu.
W porównaniu z IPG których źródła fiber pracują w laserach na całym świecie od ponad 10 lat to słabiutko.
Na targach w Poznaniu tylko LVD miał to źródło.
Ceny Rofina są dużo wyższe niż IPG ponieważ IPG produkuje wszystko samemu a Rofin jest tylko składaczem. Brak im jeszcze doświadczenia i automatyzacji produkcji.
Jak już pisałem: "YOU ARE THE PROFESSIONALIST" - "I'M STUPID WORKER"

Autor tematu
www.kimla.pl_

Post napisał: www.kimla.pl_ » 14 lip 2013, 12:58

Dziękuję bardzo za słowa uznania, jednak jeśli podjął Szanowny Kolega temat uznałem że warto podyskutować.

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20

Post napisał: lolo2 » 14 lip 2013, 21:04

Ajj wieczne kłótnie.

Mnie tam sie laser LVD podobał, w końcu jakieś nowe źródło, a nie w kółko IPG.
Skoro jest konkurencja to technologia będzie się rozwijać a nie stać w miejscu.

Co do chwalenia się złotymi medalami to tak jak już pisałem. Zobaczcie sobie archiwum, kto, za co i ile razy dostaje te medale. Przecież nawet nie trzeba być producentem aby dostać taki medal.

Dlaczego taki Trumpf dostaje za stary laser medal? Rok temu dostał za 5kw a teraz za 3kw? Cofamy się? Coś nowszego było w tych laserach?

Awatar użytkownika

gelo
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gelo » 15 lip 2013, 12:45

lolo2 pisze: Co do chwalenia się złotymi medalami to tak jak już pisałem. Zobaczcie sobie archiwum, kto, za co i ile razy dostaje te medale. Przecież nawet nie trzeba być producentem aby dostać taki medal.

Dlaczego taki Trumpf dostaje za stary laser medal? Rok temu dostał za 5kw a teraz za 3kw? Cofamy się? Coś nowszego było w tych laserach?
Czy ktoś wierzy, że Zloty Medal przyczynia się do zwiększenia sprzedaż? y

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”