cnc dla rzeźbiarza
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
U tego typka to norma.Krako pisze:Panieee kubus838, Proszę zbuduj pan tyle maszyn co Bartek, daj tyle wywiadów do gazet oraz bądź Pan rozpoznawalny jak on to może pogadamy.
Bartek ma ostre słownictwo i jest specyficznym człowiekiem, skończ już pan te wywody ponieważ nic nie wnoszą do rozmowy - wylewanie żalów o programie to nie ten dział.
Ostatnio sam napisał: "Posiadam drukarke może ze trzy tygodnie" i chwile później zaczął pouczać gości, którzy "zęby zjedli na tych drukarkach"
Jakiś nauczyciel.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Pytanie do "pagk"
Jak sobie kolega radzi z PikoCNC, pytam , bo niedawno sam kupiłem gotową frezarkę (podobną do Twojej - od BakPrint'a) i również jest sterowana programem PikoCNC?
Nie miałem jeszcze za dużo czasu aby sie z tym programem zapoznać, więc chciałbym usłyszeć opinię kolegi.
Moje pierwsze wrażenie jest - takie sobie - mało przejrzysty CAM.
Jak sobie kolega radzi z PikoCNC, pytam , bo niedawno sam kupiłem gotową frezarkę (podobną do Twojej - od BakPrint'a) i również jest sterowana programem PikoCNC?
Nie miałem jeszcze za dużo czasu aby sie z tym programem zapoznać, więc chciałbym usłyszeć opinię kolegi.
Moje pierwsze wrażenie jest - takie sobie - mało przejrzysty CAM.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 22
Cały czas poznaję Piko,- trochę mnie denerwują ciągłe modyfikacje programu, ale jest to na pewno zasługa użytkowników i samego autora, który stara się dopracowywać program. Ja mało korzystałem z wewnętrznego cam-a. Wspomagam się corelem oraz artcamem (osobiście dla mnie jako rzeźbiarza są bardziej przyswajalne) do wykonywania płaskorzeźb, czy matryc wystarczające, zresztą dopiero od pół roku mam kontakt z "CNC" wiec nie mogę się uważać za eksperta.
dasza77- pozdrawiam i życzę powodzenia
dasza77- pozdrawiam i życzę powodzenia
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Dziękuję za odpowiedź.
Zaglądałem na Twoją stronę i jestem pod wrażeniem. Szczególnie medale przypadły mi do gustu - czyżby to wszystko wyszło spod cnc?
Ja również korzystam z Corela-9 i SimplyCama. Dotychczas używałem maszyny sterowanej poprzez Mach2 i było OK (tylko maszyna mało sztywna). Teraz jak wspomniałem nabyłem nową , sterowaną progr. PIKO. Dokucza brak aktualnej instrukcji i przykładów do nauki - oraz czasu.
Mam pytanie odnośnie Artcama - czy ma on przystosowany postprocesor aby generować ścieżkę narządzia dla Piko?
Pozdrawiam
p.s. na początku tego tematu odbyła się ostra dyskusja pomiędzy niektórymi kolegami, ale i z tego wyciągnłem wniosek, że jednak Mach - to jest klasa sama w sobie.
Zaglądałem na Twoją stronę i jestem pod wrażeniem. Szczególnie medale przypadły mi do gustu - czyżby to wszystko wyszło spod cnc?
Ja również korzystam z Corela-9 i SimplyCama. Dotychczas używałem maszyny sterowanej poprzez Mach2 i było OK (tylko maszyna mało sztywna). Teraz jak wspomniałem nabyłem nową , sterowaną progr. PIKO. Dokucza brak aktualnej instrukcji i przykładów do nauki - oraz czasu.
Mam pytanie odnośnie Artcama - czy ma on przystosowany postprocesor aby generować ścieżkę narządzia dla Piko?
Pozdrawiam
p.s. na początku tego tematu odbyła się ostra dyskusja pomiędzy niektórymi kolegami, ale i z tego wyciągnłem wniosek, że jednak Mach - to jest klasa sama w sobie.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 22
Miło, że się podobają. Niestety, a może stety nie wszystkie - większość lepiona ręcznie i ręcznie grawer pantografem je pomniejszał. Dopiero teraz używam skanera i grawerki cnc. Jak już wspomniałem Piko jest moim pierwszym kontaktem, nie znam macha. W ArtCamie postprocesor mam przystosowany pod piko. Przy zakupie programu przedstawiciel Artcama przeprowadził mikro szkolenie i przypisał postprocesor.