Drewniana frezarka dla modelarza..
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Dokładnie, sam wałek nie jest drogi. Już widzę niedokładność prowadnic które zastosowałem, niby jakieś setne mm ale przy robieniu małych napisów długopisem jest to widoczne. Teraz walczę z programami do obróbki tekstu itd... masakra 
Coraz więcej wiem o sterowaniu. Skoki które zaobserwowałem wynikały z luźnego zamocowania pisaka. Jutro zamontuję minifrezarkę i zobaczymy czy coś wytnie
Nie wiem jeszcze tylko czy da się w programie dxf2gcode ustawić cięcie wewnętrzne i zewnętrzne bo przydało by się ale już idzie znacznie lepiej niż poprzednio
Frezarka wycięła pierwsze elementy.

Coraz więcej wiem o sterowaniu. Skoki które zaobserwowałem wynikały z luźnego zamocowania pisaka. Jutro zamontuję minifrezarkę i zobaczymy czy coś wytnie

Nie wiem jeszcze tylko czy da się w programie dxf2gcode ustawić cięcie wewnętrzne i zewnętrzne bo przydało by się ale już idzie znacznie lepiej niż poprzednio

Frezarka wycięła pierwsze elementy.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Na dzisiaj frezarka ma już za sobą bardzo dużo wyciętych elementów. Kilka dni temu pokusiłem się o próbę frezowania aluminium z bardzo dobrym jak dla mnie wynikiem
Frezareczka gnie sie przy większych posuwach ale nie wycinam zarobkowo więc na tym mi nie zależy póki co. Być może w przyszłym roku uda mi się wyposażyć maszynkę w prowadnice na wałkach.

Dzisiaj wyciąłem pierwszy element na cnc z aluminium. Zagłębienie 0.5mm posuw ustawiony na 100, zwiększałem do 200. Maszynka wpada w duże wibracje jedynie przy wchodzeniu freza niżej. Poza tym całkiem dobrze sobie radzi
Nie jest idealnie precyzyjna ale podstawowe elementy da się wyciąć 

I krótki filmik z pracy maszynki. Radzę przyciszyć
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... n6dL4OQ90g

Dzisiaj wyciąłem pierwszy element na cnc z aluminium. Zagłębienie 0.5mm posuw ustawiony na 100, zwiększałem do 200. Maszynka wpada w duże wibracje jedynie przy wchodzeniu freza niżej. Poza tym całkiem dobrze sobie radzi

I krótki filmik z pracy maszynki. Radzę przyciszyć

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... n6dL4OQ90g