Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
- Kontakt:
Jakby ktoś z dużym zapałem do powtórki z rozrywki wzorem Gaspara chciał zbudować podobną maszynę, to mam dwie ramy jak Gaspar.
jedna jest o model rocznikowy inna przez co dwa elementy są nieco inne:
1. Jedna z dokręcanych nóg jest wyższa. (Lepsza
)
2. Jedna z blach przykręcanych do wózków jest dłuższa i parę milimetrów wyższa. ( Mocniejsza
).
Fotki mogę zrobić wieczorem i rozesłać zainteresowanym.
Cena 2200 za jedną ramę z dwoma prowadnicami THK, czterema wózkami, płytą i stopą.
jedna jest o model rocznikowy inna przez co dwa elementy są nieco inne:
1. Jedna z dokręcanych nóg jest wyższa. (Lepsza

2. Jedna z blach przykręcanych do wózków jest dłuższa i parę milimetrów wyższa. ( Mocniejsza

Fotki mogę zrobić wieczorem i rozesłać zainteresowanym.
Cena 2200 za jedną ramę z dwoma prowadnicami THK, czterema wózkami, płytą i stopą.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 197
- Kontakt:
Brać z pocałowaniem w rękę!Zienek pisze:Cena 2200 za jedną ramę z dwoma prowadnicami THK, czterema wózkami, płytą i stopą.

Same korpusy robotów Zienka są takie same jak moje, różnice polegają tylko na tych dwóch elementach.
Miałem chwilę przestoju, bo zlecenie trzeba było zrobić. Poza tym pogoda była odpowiednia na chwilę spokojuDudi1203 pisze:Żyjesz majster?

Teraz dalej jadę do przodu, za jakiś czas rzucę fotami.
A Ty już skończyłeś? Potrzeba mi robić oś Z!
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 197
- Kontakt:
Co racja to racja, przyjemnie wyglądają.Dudi1203 pisze:ale jest obiecująco
Mam kolejną zagadkę z elektroniki.
Eksperymentuję z trzema transformatorami jak ze zdjęcia poniżej.
Każdy z nich ma identyczne parametry tj:
- jednofazowy
- pierwotne 415V, odczepy na 400 i 380V
- wtórne 200V i 24V
- moc 1,5 kVA
Wymyśliłem sobie by uzyskać tutaj 3x230V.
Puściłem na każdy transformator po jednej fazie robiąc z zestawu transformator trójfazowy. Tylko zamiast 400V na odpowiedni zacisk podałem tam 230V.
Na wtórnym uzyskałem około 100V (napięcie oczekiwane)
Międzyfazowe pomiędzy transformatorami wynosi około 200V.
Czyli warunki sprzyjające de zasilania serwopaków. Podłączyłem serwopak i wszystko wystartowało. Nie testowałem jeszcze układu pod obciążeniem, jutro mam zamiar.
Pytanie jest następujące, w przypadku zasilenia 400V takiego transformatora na wtórnym mam 200V przy 1,5kV, jaka jest moc w momencie gdy podaję napięcie prawie dwa razy niższe i niższe uzyskuję też na wtórnym? Maleje wprost proporcjonalnie do napięcia?
Czy gdy używam takiego zestawu to moc łączna to suma mocy wszystkich transformatorów?

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 30
W podręczniku"Maszyny elektryczne" jest zapis:
"Wszystkie moce obliczane dla pracy symetrycznej transformatora odnoszą się do jednej fazy i dla całego transformatora muszą być pomnożone przez liczbę faz", w tym wypadku x3.
"Wszystkie moce obliczane dla pracy symetrycznej transformatora odnoszą się do jednej fazy i dla całego transformatora muszą być pomnożone przez liczbę faz", w tym wypadku x3.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2013, 23:23 przez Tomciowoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 30
Przepraszam zmieniłem treść postu po kolegi odpowiedzi.skrzat pisze:a niby skąd to √3 ? każda faza dostała trafo 1,5kW więc mamy 3x200V 1,5kW, cudów nie maTomciowoj pisze:Według mnie łączna moc zespołu będzie √3 x moc jednego trafa, ale to jest moje skromne zdanie.
Oczywiście moc pojedynczego trafa się nie zmieni, ale jako zespół każde dostarczy po 1,5 kW. W tym wypadku przy zasileniu niższym napięciem odpowiednio moc spadnie.