Może trochę się czepiam ale możliwość rysowania drobnych detali lub ich modyfikacji jest dla mnie bardzo istotna. Nie wyobrażam sobie robienia tego inaczej niż za pomocą klawiatury i myszy. Nie ma mowy aby edytować grafikę wektorową za pomocą monitora dotykowego.
Nawet jak bym miał rękę spokojną jak Clint Eastwood trzymający rewolwer to i tak bym paluchem sobie ekran zasłaniał.

Po prostu do tego musi być myszka. Spróbujcie 5 minut popracować myszką nie podpierając ręki na stole to zaraz wam zdrętwieje.
A jeszcze jakby nią jeździć po pionowej powierzchni to już w ogóle dodatek za szkodliwe by się należał

Oczywiście zaraz ktoś napisze, że operator nie jest od tego aby takie rzeczy robić.
A jak ja chce aby takie rzeczy robił operator to co? Zakaz? Moim zdaniem możliwość edycji rysunków bezpośrednio na pulpicie lasera zaoszczędzą bardzo dużo czasu w szczególności na usługach gdzie często znajdują się różne kwiatki w projektach. Można zaangażować oczywiście konstruktora, handlowca do wyceny i sekretarkę do noszenia zleceń operatorowi, ale ja chcę zarabiać na tej maszynie a nie tabuny ludzi utrzymywać.
Ergonomiczny pulpit miała Kimla, facet mi narysował co powiedziałem w kilka sekund a po kolejnych kilku miałem wycięty detal. Normalną klawiaturę miała również Prima ale jej nie biorę pod uwagę bo to CO2 a na dodatek wisząca belka no i Bystronic ale też CO2 i na dodatek cena dowalona.
Aha sprzedawcy CO2 twierdzą że ładniej tną ale grube blachy, czy jest jakiś powód dla którego tak mogło by być? Czy warto iść w dużą moc do cięcia grubych blach czy kupić mniejszą moc lasera i dodatkowo plazmę lub waterjeta? Bo w sumie to wyjdzie taka sama cena