Elektrowrzeciono 1,5 Kw

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
Tomek155
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Tomek155 » 22 gru 2009, 14:07

ALZ pisze:Jedna uwaga-to nie łożyska potrzebują chłodzenia tylko stojan bo to właśnie tam najwięcej ciepła się wydziela. Dlatego proponowałem aby zakupić części do silnika i obudowę zrobić chłodzoną.

Można poprowadzić rurki chłodzące między żeberkami silnika to nie jest problem. A co do całostalowego korpusu to można zrobić ale nie wiem czy jest to potrzebne. Ogólnie sam stojan utrzymuje swoją stałą temperaturę pracy no chyba że pracuje się na bardzo niskich obrotach wtedy ma prawo się zagrzać. Przy następnym nie widzę problemu zrobienia chłodzenia stojana.

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 22 gru 2009, 15:37

Jeśli ktoś "kocha" ciszę i niezawodność to tylko stalowy chłodzony korpus. Kultura pracy takiego wrzeciona jest o klasę wyższa, a uniwersalność takiego wrzeciona wzrasta bo może być eksploatowane na niskich i wysokich obrotach.

Autor tematu
Tomek155
Posty w temacie: 10

Elektrowrzeciono 1,5 Kw

Post napisał: Tomek155 » 22 gru 2009, 18:03

To fakt. Stalowy korpus jest o wiele sztywniejszy i bardziej zgrabny oraz gwarantuje większą precyzje. Moje 2,2 Kw z całostalowym korpusem frezuje codziennie stal, aluminium, tworzywa bez problemów a przy tym jest bardzo ciche, wydaje z siebie tylko delikatny szum.

Awatar użytkownika

Kowal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Kowal » 23 gru 2009, 22:01

webserver pisze:Jasne ale odniosłem się do linku bo akurat znam te silniki i jako normalne silniki sprawują się ok no i cena jest konkurencyjna. Oczywiście napisałem tez do firmy "Tamel" zobaczymy jaka będzie odpowiedz.
Miałem zrobić tak samo i dowiedzieć się o możliwości zakupu silnika w częściach w firmie TAMEL. Jeśli to nie problem myślę że kolega podzieli się informacjami po otrzymaniu odpowiedzi.
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: webserver » 26 gru 2009, 18:40

Jasne ale Święta Święta i może po Świętach coś odpiszą ...

[ Dodano: 2010-01-07, 10:52 ]
Trochę to trwało ale doczekaliśmy się odpowiedzi ;)
"W odpowiedzi na Pana wiadomość, chciałem poinformować, iż oferujemy tzw. silniki do wbudowania, obejmujące pakiet staja uzwojony oraz pakiet wirnika (bez wałka).
Cena takiego zestawu to 80% wartości silnika kompletnego. Termin realizacji około 4-6 tygodni.
W załączeniu przesyłam cennik na silniki standardowe na bazie którego można obliczyć cenę silnika do wbudowania według zależności podanej jak wyżej. "
Załączniki
C.trójfazowe.pdf
(106.9 KiB) Pobrany 1366 razy
Pozdrawiam PlotComplex.com

wbcapri
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Re: Elektrowrzeciono 1,5 Kw

Post napisał: wbcapri » 04 cze 2013, 13:48

Witam
chciałbym zapytać, czy łatwo jest zdjąc wirnik z wałka i w jaki sposób to zrobic aby nie uszkodzić wirnika. Interesuje mnie równiez w jaki sposób osadził Pan wirnik na nowym wałku?

Pozdrawiam
wbcapri

[ Dodano: 2013-06-04, 14:09 ]
Tomek155 pisze:
ambrosius pisze:Jak kolega wymyślił uchwyt do mocowania tulejek, to był jakiś gotowy uchwyt czy zrobiony na wałku wirnika??? Skąd wtedy wiadomo jaki kąt, aby tulejka dobrze zaciskała??? są jakieś specyfikacje do uchwytów ER??
Jak to uchwyt? To trzeba robić cały nowy wał z materiału fi 50mm i długości 350mm i osadzić na nim wirnik. Orginalny wałek się nie nadaje bo jest zbyt cienki podobnie jak dekiel przedni który także trzeba wykonać z pełnego materiału nakrętke tulejek mozńa kupić ale ja zrobiłem swoją. Z orginału pozostaje stojan i pakiet wirnika między innymi dlatego przeróbka nie jest tak łatwa i tania jak sie na początku wydaje. A stożek tulejki znajdziesz w katalogu ale i tak wykonuje obróbkę na tokarce konwencjonalnej więc pozostaje sprawdzona metoda pasowania i docierania.
Witam czy ktoś próbował wykonać mocowanie pod uchwyty HSK lub ISO. jak wykonać takie mocowanie, moze któryś z Panów ma jakieś rysunki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”