Szkoła Policealna Technik Mechanik CNC a perspektywy itp.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
CR7
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Szkoła Policealna Technik Mechanik CNC a perspektywy itp.

Post napisał: CR7 » 01 cze 2013, 11:06

Witam.
Otóż mam dylemat nad szkołą, do której już złożyłem swoje papiery itp. Jest to szkoła policealna kształcąca w zawodzie Technik mechanik specjalnosć obsługa i programowanie obrabiarek sterowanych CNC. Po 1,5 roku mogę się starać o tytuł technika. Zajęcia odbywają się co tydzień w weekendy. Szukałem różnych kursów nawet na jednym - 3 dniowym byłem ale to daję praktycznię zerową wiedzę dla nowicjusza. Czy po takiej szkole z takim tytułem będe mógł znależć pracę jako operator/ programista??. W zeszłym roku natknąłem się na bardzo wiele ogłoszeń zarówno w Polsce i jak i za granicą . Proszę o waszę opinie dotyczące bieżącej sytuacji jak i perspektyw tego zawodu i ew. odpowiedź jak by się kształtowały zarobki po takiej szkole . Stoję także nad dylematem studiów (zupełnie inny kierunek) ale wiem , że absolwentów po studiach jest multum i jest bardzo ciężko z pracą.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź :)
Ostatnio zmieniony 01 cze 2013, 18:27 przez CR7, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

corano
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Szkoła / Technikum Policealne CNC a późniejsze perspekty

Post napisał: corano » 01 cze 2013, 14:33

CR7 pisze:Witam.
Otóż mam dylemat nad szkołą, do której już złożyłem swoje papiery itp. Jest to szkoła policealna kształcąca w zawodzie Technik mechanik specjalnosć obsługa i programowanie obrabiarek sterowanych CNC. Po 1,5 roku mogę się starać o tytuł technika. Zajęcia odbywają się co tydzień w weekendy. Szukałem różnych kursów nawet na jednym - 3 dniowym byłem ale to daję praktycznię zerową wiedzę dla nowicjusza. Czy po takiej szkole z takim tytułem będe mógł znależć pracę jako operator/ programista??. W zeszłym roku natknąłem się na bardzo wiele ogłoszeń zarówno w Polsce i jak i za granicą . Proszę o waszę opinie dotyczące bieżącej sytuacji jak i perspektyw tego zawodu i ew. odpowiedź jak by się kształtowały zarobki po takiej szkole . Stoję także nad dylematem studiów (zupełnie inny kierunek) ale wiem , że absolwentów po studiach jest multum i jest bardzo ciężko z pracą.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź :)
A daj spokój.. pisz lepiej książki albo idź na piwo;)

Autor tematu
CR7

Post napisał: CR7 » 01 cze 2013, 17:52

Heh , ale pytanie jest na poważnie.. , prosiłbym o zdanie ludzi, którzy pracują w zawodzie i mogą sie podzielić informacjami, wiem, że większość zawistnie patrzy i nie chce komukolwiek pomagać a chodzi mi tylko o kilka informacji i odpowiedzi na moje pytania, nikt za mnie decyzji nie podejmie ale chciałbym zaczęrpnąć troche informacji aby potem się nie zdziwić. Pozdroo i z góry dzieki. :razz:

darkghoust
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: darkghoust » 01 cze 2013, 18:56

Poczytaj forum i znajdziesz odpowiedź. Czy skończysz policealną czy jakieś studia efekt będzie ten sam. Nadal nie będziesz miał doświadczenia. Nadawać się będziesz na guzikowego
Lubię duże zabawki. Obecnie homag Vantage 38L
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik

Autor tematu
CR7

Post napisał: CR7 » 01 cze 2013, 23:20

Czytałem dość sporo lecz różne są opinie . Mówili mi , że w tej szkole jest dużo praktyki/ programowania na programach typu mazak, heidenhein, fanuc reszty nie pamiętam. Czyli takie praktyki nie pomogą mi w zbieraniu doświadczenia ? Ciężko będzie znaleźć pracę jako programista ?? skoro nauka polega na operowaniu i programowaniu.?? Z góry dzięki.

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: skrzat » 02 cze 2013, 00:30

W tej branży jest taki problem, że nikt nie da świeżakowi puścić swojego programu na maszynie wartej kilkaset tyś, jeden błąd może kosztować tyle co kilka pensji kogoś bardziej doświadczonego, stąd wszędzie wymagają doświadczenia w pracy rzędu kilka lat co najmniej
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

lemurbb
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: lemurbb » 02 cze 2013, 09:56

spoko nie przejmuj się , ja tez miałem ciężkie początki,

jestem z wykształcenia hmmmm nikim po liceum , policealnej inf nawet nie biorę pod uwagę.

kiedyś mi powiedziano że mam być co najwyżej guzikowym , początki były trudne ale się udało, siedzenie po nocach się opłaciło, pracuje w narzędziowni robię formy do wtryskarek

zajęło mi to z 5 lat-ciągle się uczę,i nie zamierzam przestać,po drodze zdążyłem założyć rodzinę

na początku załap się jako guzikowy i się staraj a będzie ci dane

pprzemo88

Post napisał: pprzemo88 » 02 cze 2013, 10:01

CR7 pisze:Czytałem dość sporo lecz różne są opinie . Mówili mi , że w tej szkole jest dużo praktyki/ programowania na programach typu mazak, heidenhein, fanuc reszty nie pamiętam. Czyli takie praktyki nie pomogą mi w zbieraniu doświadczenia ? Ciężko będzie znaleźć pracę jako programista ?? skoro nauka polega na operowaniu i programowaniu.?? Z góry dzięki.
No nie zartuj,w trybie weekendowym DUZO praktyk przez 1.5 roku.? im chyba chodzilo o symulatory ze sterownikami ktore wymieniles.Te 1,5 roku to lekko malo nawet na porzadna teorie idac od zera.

Wiesz kiedys technikum bylo 5 letnie i to dzienne wiec dawalo solidne podstawy zeby nazwac sie "technikiem" i taka szkola trwajaca 5 lat by ci napewno sporo dala i podniosla sporo szanse na rynku pracy ale po 1,5 roku to pracodawca wezmie cie na guzikowego lub wysmieje.

Czasami jak czytam forum to odnosze wrazenie ze wyobrazenie o pracy w CNC jest przereklamowane i sprowadza sie do teori ze wiele nie trzeba zeby zostac operatorem/programista CNC i stad wielkie wymagania co do pensji na start.
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-

lemurbb
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: lemurbb » 02 cze 2013, 10:33

bo nie trzeba za wiele , wystarczy nie być idiotą :D

w obecnej erze cad/cam obsługa/programowanie maszyn jest wielce uproszczone
do tego trochę teorii z zakresu narzędzi do obróbki szczypta doświadczenia i można generować dochód

nieważne------mamy piękną pogodę pora na spacerek :D

MoldMichal

Post napisał: MoldMichal » 10 wrz 2013, 13:10

idz lepiej do pracy -szkoda czasu na szkole w ktorej nic nie ucza :P

ja mam podstawowke a zarabiam nieporównywalnie wiecej niz koledzy po studiach ;)
wiadomo ze zamiast balowac na studiach musialem pracowac za półdarmo- ale teraz nie narzekam ;)

wiadomo bez studiow, szkoly- niema szans na prace w duzej korporacji- ale w mniejszych firmach jak najbardziej

paru studentom sie trafi- wiadomo

szczególnie młodzi projektanci -- ech to jest chece robić pozniej na ich modelach :D

z detalu który mogły kosztowac 100-200 pln tworza kosmiczne detale po 600-1000 a zasada dzialania zostaje ta sama :D

ale fakt sa firmy co wola studentow bez doswiadczenia niż dobrych (drozszych) pracownikow,
Pozdrawiam Michał

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”