Koledzy chciałbym zrobić sobie obudowy łożysk liniowych w wersji - tanio.
Zainspirowało mnie zdjęcie

Spawanie to nie problem.
Chciałbym użyć rury 1 i 1/4 ". dla łożysk fi20 (średnica wew).
Mogę je sobie od środka (przetoczyć na OUS-1).
Ale najbardziej nurtuje mnie jak "splanować" podstawę tak by w każdej "obudowie" wysokość i równoległość od osi przyszłego łożyska była taka sama.
Moja koncepcja puki co to:
1.Przed wspawaniem kawałów rury do płaskowników - przetaczam je wew. tak by łożysko wchodziło (z tego co pamiętam mają szew więc w środku jest falc).
2. Spawam - wiem że jakieś deformacje się pojawią ale myślę że niema tragedii.
3. Toczę sobie kawałek wałka na rozmiar przyszłego łożyska fi 32. z otworem przelotowym fi12
4. Wałek ten przykręcam zamiast imaka do suportu.
5. Na ten wałek nabijam te "surowe" oprawy.
6. "Jakoś to blokuje" mam pomysł ale nie potrafię tego opisać.
7. Wrzeciono daję na frezarkę ale ustawiam w takiej samej orientacji jak przy toczeniu.
innymi słowy oś wrzeciona równolegle do łoża.
8. Zakładam frez i rozpoczynam obróbkę podstawy.
Koledzy prawda jest taka że jestem totalnym laikiem w dziedzinie toczenia czy frezowania. Kolejne projekty to kolejne wyzwania i w ten sposób uczę się nowych rzeczy. Z tego powodu proszę o wyrozumiałość.
Chciałbym prosić o rady wyjadaczy dla których te tematy to przysłowiowe "małe piwo przed śniadaniem".
W każdej branży są knyfy które sprawiają że rozwiązanie jest i to bardzo proste... Ale to trzeba działać w temacie.
Dlaczego takie oszczędności.... Otóż dawno temu z jakieś 6lat. zrobiłem ramę pod ploter z ruchomą bramą. Później było tak gęsto od ciężkich tematów (oj działo się działo) że cnc poszło w odstawkę.
Teraz moja wymarzona zabawka cnc to zupełnie inny target ale to wymaga czasu. Jednak bez wielkich inwestycji przydała by się maszynka by wykonać elementy dla hobby - (modelarstwo rc, obudowy elektroniki itp. ) Z drugiej strony może wykonała by elementy z aluminium do wymarzonej wersji.
Tak więc rama jest. Chciałbym ją minimalnym nakładem uzbroić.