Pytanie laika - jak wyprodukować kwiatki z blachy?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Zwykła cyna do lutowania elektroniki bardzo dobrze się sprawdzi do lutowania stali. Wystarczy czysta powierzchnia metalu (papier ścierny) i kropelka odpowiedniego topnika - ja używam takiego do lutowania elementów ocynkowanych i sprawdza się wyśmienicie. Lut srebrny będzie wytrzymalszy ale jednocześnie wymaga większej temperatury.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
Re: Pytanie laika - jak wyprodukować kwiatki z blachy?
To jest normalny nit rurkowy, można go zrobić z odcinka rurki mosiężnej lub odzyskać z nitu zrywalnego (najmniejszy to chyba 3mm). Pytanie tylko czy da się dostać zapinkę do broszki z odpowiednio dużym otworem lub odpowiednio szeroką, tak jak na zdjęciu.brytfanna pisze:Oryginalnie jednak te stare amerykańskie broszki były spinane takim "nitem":
![]()
Czy da się coś takiego osiągnąć w domowych warunkach? Czy kwiatki powinny mieć wtedy od razu dziurkę po środku?
Nitowanie ma tą zaletę, że można montować już pomalowane elementy, elementy muszą mieć oczywiście już wykonany otwór.
W sumie można znitować też zwykłym nitem trzpieniowym, tylko wtedy gorzej może się montować te ozdoby w dnie kwiatu.
Tu jest krótki opis techniki nitowania
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Technika dobra , ale droga.Siemson pisze:Witam @brytfanna a co myslisz nad taka technike jak tloczenie i okrawanie... Mala praska, przyrzad. Tylko nie wiem jak by to wygladalo finansowo ale mysle ze technika warta zachodu ze wzgledu na szyblosc i dokladnosc.
Pozdrawiam
Dużo wzorów .... , to dużo przyrządów.

..... szukaj takiej , która wytnie w cieńszej.brytfanna pisze:Siemson, a czy mógłbyś przybliżyć tę technikę? Ja jestem kompletnie zielona w temacie, więc mi trzeba krok po kroku jak to wygląda
Kontaktowałam się z kilkoma firmami, część odmówiła podjęcia się, ale jedna zaproponowała właśnie wycinanie z blachy (niestety z blachy 1mm a to na pewno za gruba) laserem...
p.s.
@"brytfanna" - masz konkretne wzory tych kwiatków (pliki DXF lub DWG) ...... popytam na swoim podwórku.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Ja proponuje zakup w chinach hehe 
http://www.aliexpress.com/wholesale?Sea ... 0530034338 - poszukaj a moze cos znajdziesz ...
Takie bardziej szalone

http://www.aliexpress.com/wholesale?Sea ... 0530034338 - poszukaj a moze cos znajdziesz ...
Takie bardziej szalone

Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Zapinka nie jest konieczna - po pierwsze pewnie takich nie dostanę w PL, po drugie chcę te kwiatki wykorzystać w trochę innym celu. Tzn - przydałaby się, ale bez niej też sobie poradzęmaga11 pisze: Pytanie tylko czy da się dostać zapinkę do broszki z odpowiednio dużym otworem lub odpowiednio szeroką, tak jak na zdjęciu.

Mam 9 kształtów w pliku DXF, ktoś je zrobił dla mnie w ramach przysługi, niestety są wszystkie razem wjednym pliku (no własnie, czy tak może być, czy raczej powinny być oddzielnie?) i nie wiem, jak są wyskalowane, bo dla mnie CADowe programy to jest czarna magiaWZÓR pisze:p.s.
@"brytfanna" - masz konkretne wzory tych kwiatków (pliki DXF lub DWG) ...... popytam na swoim podwórku.

Z tych 9 kształtów kilka chciałabym w dwóch lub trzech rozmiarach - np jeden kształt o średnicy zarówno 3,5 cm, 6 cm i 7 cm.
[ Dodano: 2013-05-30, 13:56 ]
KAJOS kupiłam tych chińskich już całe mnóstwoKAJOS pisze:Ja proponuje zakup w chinach hehe![]()

Ale to straszne dziadostwo, do tego nie ma większych niż 4 cm no i blaszka z której są zrobione jest z kolei za cienka

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
łatwo gną się? rdzewieją?brytfanna pisze:to straszne dziadostwo
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, 11:15 przez pitsa, łącznie zmieniany 1 raz.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Wg mnie to jest w ogóle inaczej wykonane - wygląda jak odlew, a nie wycinany kształt...pitsa pisze: W tej ofercie: http://www.aliexpress.com/item/Min-orde ... 14856.html są dobrze krawędzie zrobione przez pokrycie czymś gęstym.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki