Nie neguję innych metod, tak jak przedmówca uważam,
że każdy robi jak mu wygodniej.
A metodą frezowania otrzymuję płytkę w kilkanaście minut.
Bez użycia chemikaliów, tylko trochę pyłu i hałasu.
Frezowanie PCB
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Dokładnie , zresztą niektórzy potrzebują mieć układ szybko...triera pisze:A metodą frezowania otrzymuję płytkę w kilkanaście minut.
Bez użycia chemikaliów, tylko trochę pyłu i hałasu.
A mając nawet prostą frezarkę nie koniecznie do PCB , możemy płytkę machnąć w 10 minut od projektu....
Zresztą brak możliwości soldermaski itp nie przekonuje mnie.
Układy często po sprawdzeniu i zlutowaniu zalewam w żywicy lub silikonie...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Ja nie usiłuję nikogo do niczego przekonać. Po prostu robię inaczej. Jeśli mi potrzebny na szybko jakiś układ, dosłownie za chwilę, to go montuję na przyciętej na wymiar uniwersalce. Jakiś zasilacz liniowy, prosty kawałek automatyki. Np układ który bezkonataktowo wyczuwa, że falownik podaje prąd na silnik i trzeba włączyć odkurzacz, konwerter PWM/U czy coś podobnego. Nawet nie warto do czegoś takiego projektować płytki, jeśli pośpiech jest wskazany. Układ jest gotowy za ok. godzinę lub nawet mniej. Zdarza się też, że lepszy jest "pająk" niż układ na PCB.
Druga kategoria układów na szybko potrzebnych, to takie, które zawierają nowoczesne elementy albo są zminiaturyzowane. Wtedy trzeba to bezwzględnie wytrawić, bo frezowanie to drapanie się za uchem przekładając rękę wokół słupa i jeszcze pod nogą. Wtedy na szybko = za kilka godzin, bo potrzebna jest folia z poligrafii. Ale efekt jest niemalże jak firmowy, tylko bez maski. Pod warunkiem druku jednostronnego oczywiście, bo kołkowanie płytki...
A jeśli pośpiechu nie ma, i można w tym czasie zrobić równie dobrze co innego, tak samo pilnego, to wtedy projekt do producenta PCB, i za tydzień mam druk jakości fabrycznej.
Druga kategoria układów na szybko potrzebnych, to takie, które zawierają nowoczesne elementy albo są zminiaturyzowane. Wtedy trzeba to bezwzględnie wytrawić, bo frezowanie to drapanie się za uchem przekładając rękę wokół słupa i jeszcze pod nogą. Wtedy na szybko = za kilka godzin, bo potrzebna jest folia z poligrafii. Ale efekt jest niemalże jak firmowy, tylko bez maski. Pod warunkiem druku jednostronnego oczywiście, bo kołkowanie płytki...
A jeśli pośpiechu nie ma, i można w tym czasie zrobić równie dobrze co innego, tak samo pilnego, to wtedy projekt do producenta PCB, i za tydzień mam druk jakości fabrycznej.