Jestem studentem 3 roku MiBM na Politechnice. Dopiero na początku tego semsetru zostaliśmy zapoznani z programem EdgeCAM. Szczerze to jest on nam słabo tłumaczony i z wieloma operacjami mamy problemy. Na jakiś przykładowych elementach do których były instrukcje załapaliśmy jakieś minimalne podstawy.
Po czym dostaliśmy do wykonania projekt klasy dźwignia.
Udało mi się nawet wstępnie obrobić bryłę i uzyskać kształt zbliżony do tego co powinienem ale mam 2 małe problemy:
1. Nie wiem jak usunąć pozostające resztki. Wybrałem obróbkę resztek zmieniłem naddatki (Wydaje mi się że są dobre) i starałem się już różnymi sposobami przeskoczyć ten problem jednak nie udało mi się. Czy wie ktoś jak można to zrobić?
Dołączam zdjęcia. Za pomocą czerwonych okręgów zaznaczyłem miejsca w których pozostają resztki

2. Z drugiej strony mojej dźwigni powinno wystąpić zaokrąglenie. Również starałem się na różne sposoby i nic. Problem tak samo jak w poprzednim przedstawiam na zdjęciu i zaznaczam czerwonym okręgiem.

Do tematu załączam jednocześnie pliki z EdgeCAM'a w których widoczna jest obróbka.
Proszę o wskazówki jak mogę sobie poradzić z tym problemem.
Kod: Zaznacz cały
http://www65.zippyshare.com/v/34043041/file.html