Jaki nóż do stali nierdzewnej K.O
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 22
Niestety żadnego nieznam
A co do tego przecinania prętów zastanawiam się czy nie było by lepiej ciąć jakąś tarczą na tokarce np.taką od dremela jakoś ją umieścić w imaku.
Próbowałem dzisiaj brzeszczotem pręt fi 20 umoeszczony w uchwycie i dość spore obroty i powiem że szło lepiek niż nożem. Może są jakieś takie uchwyty tylko ja o nich nie wiem?
A co do tego przecinania prętów zastanawiam się czy nie było by lepiej ciąć jakąś tarczą na tokarce np.taką od dremela jakoś ją umieścić w imaku.
Próbowałem dzisiaj brzeszczotem pręt fi 20 umoeszczony w uchwycie i dość spore obroty i powiem że szło lepiek niż nożem. Może są jakieś takie uchwyty tylko ja o nich nie wiem?
-
Otóż że mieszkam w bloku a taka katówka jest owiele głośniejsza od tokarki a trochę tego mam do pociecia o różnych wymiarach a jeździć co chwilę do rodziców do domu by coś uciać mi sie nie widzi co do brzeszczotu i imadla owszem da się lecz w sytali nierdzewnej to już tak łatwo nie idzie a zaś takim podzianem to nie jestem
no i precyzja przy brzeszczocie z ręki nie jest juz taka najlepsza.
Czyli takowych uchwytow niema żeby sie na czymś wzorować trzeba kombinować samemu?

Czyli takowych uchwytow niema żeby sie na czymś wzorować trzeba kombinować samemu?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Kolego, zapal duuużą świeczkę Bozi, że masz jeszcze paluszki.jagus pisze:Próbowałem dzisiaj brzeszczotem pręt fi 20 umieszczony w uchwycie i dość spore obroty

Wyobraź sobie że się nagle zakleszczył, o co wcale nie trudno, i.....
Ale wracając.. jak chcesz toczyć, to przecinać też się prędzej czy później musisz nauczyć (lepiej prędzej, bo to jedna z podstawowych i częstszych operacji tokarskich)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Spokojnje to była tylko próba brzeszczot był w oprawce muszę poprawic jeszcze nóż przecinak bardziej bo jednak jest jeszcze lekko nie tak jak powinien.Myślałem że sa jakieś takie inne sposoby.
A jeszcze jedno pytanko nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy podkladacie coś pod szczeki wrzeciona by nie uszkodzić obrabianego materiału zdążyło mi się już lekko uszkodzić pręt fi 20 z mosiądzu macie jakieś rady na to.
A jeszcze jedno pytanko nigdzie nie znalazłem odpowiedzi czy podkladacie coś pod szczeki wrzeciona by nie uszkodzić obrabianego materiału zdążyło mi się już lekko uszkodzić pręt fi 20 z mosiądzu macie jakieś rady na to.