Huśtawka - obciążenia dynamiczne

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
afro500
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Huśtawka - obciążenia dynamiczne

Post napisał: afro500 » 13 maja 2013, 21:59

Witam! Mam problem z pewnym projektem jaki dostałem na studiach na zajęciach z Podstaw Konstrukcji Maszyn. Dostałem do zaprojektowania huśtawkę wolnostojącą. Muszę uwzględnić w siłach obciążających siłę od obciążenia dynamicznego. Domyślam się, że chodzi o siłę odśrodkową, jednak do jej wyliczenia potrzebuje prędkość kątową, którą muszę wyznaczyć z równań wahadła, bo takim ruchem "porusza się" huśtawka. Przeszukałem wiele skryptów i stron i nie mogę wpaść na rozwiązanie, byłbym wdzięczny za jakąkolwiek radę. Pozdrawiam!

Tagi:

rradek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rradek » 10 cze 2013, 22:47

W przypadku wahadła nie mówi się o prędkości kątowej(ona nie jest w tym przypadku stała i zależy od kąta wychylenia) tylko o okresie T, czyli czasie w którym odbywa się jeden cykl ruchu. Najprościej będzie korzystając z zasady zachowania energii obliczyć max. prędkość ciała(w dolnym skrajnym położeniu), dalej wyznaczyć chwilową v a z niej siłę odśrodkową. Następnie skorzystać z podstaw wyznaczania całkowitych reakcji=reakcje statyczne+ reakcje dynamiczne i wyznaczyć siłę w łożyskach. Można tez skorzystać z krętu...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”