cnc dla rzeźbiarza
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
i czytaj ze zrozumieniem, bo chyba ci sie kontekst pomylił
to indywidualna sprawa każdego uzytkownika czego uzywa i z czym mu wygodnie, stwierdzenie jedynie padło że step jest cienki.
z miłą chęcią wsadziłbym sinumerika albo fanuca, tylko ze sa zbyt drogie jak na kieszenie klientów.
na marginesie dodam ze mach jest oparty o postprocesor fanuc
to indywidualna sprawa każdego uzytkownika czego uzywa i z czym mu wygodnie, stwierdzenie jedynie padło że step jest cienki.
z miłą chęcią wsadziłbym sinumerika albo fanuca, tylko ze sa zbyt drogie jak na kieszenie klientów.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 22
Ale się narobiło
Fakt zamierzam kupić grawerkę, jeszcze nie zdecydowałem gdzie, jaką i od kogo. Mam dylemat, ponieważ bardzo ograniczają mnie środki, które mam przyznane, a będą dopiero na koncie pod koniec maja. Wiadomo - chętnie bym dołożył, ale nie mam z czego. Zamówiony mam skaner, ale z tego nie zrezygnuję. Chciałbym kupić maszynę na której mógłbym rozpocząć pracę, ale taką, którą można dozbroić w późniejszym czasie. Czyli mocna konstrukcja. Wiem, że to wiele, ale spróbować zawsze warto.
Właśnie dzisiaj dostałem potwierdzenie na piśmie o przyznanych środkach,
właśnie i tu szok o 1100zł jeszcze zmniejszyli. Niestety wszystko rozbija się o kasę.
Myślę, że wyjaśniłem wszystko, aż za natto.

Fakt zamierzam kupić grawerkę, jeszcze nie zdecydowałem gdzie, jaką i od kogo. Mam dylemat, ponieważ bardzo ograniczają mnie środki, które mam przyznane, a będą dopiero na koncie pod koniec maja. Wiadomo - chętnie bym dołożył, ale nie mam z czego. Zamówiony mam skaner, ale z tego nie zrezygnuję. Chciałbym kupić maszynę na której mógłbym rozpocząć pracę, ale taką, którą można dozbroić w późniejszym czasie. Czyli mocna konstrukcja. Wiem, że to wiele, ale spróbować zawsze warto.
Właśnie dzisiaj dostałem potwierdzenie na piśmie o przyznanych środkach,

Myślę, że wyjaśniłem wszystko, aż za natto.
-
- Posty w temacie: 18
Ale to Ty nazwałeś użytkowników step2cnc debilami!bartuss1 pisze:i czytaj ze zrozumieniem, bo chyba ci sie kontekst pomylił
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
kubus838, Nic nie pisałem o byciu debilem 
No ale debilstwo porównywać program step2cnc który jest notabene do ploterów agencji reklamowych do macha który jest przemysłowym programem.
Co nie zmienia faktu ze mach jest lepszy. Ma więcej funkcji do bardziej profesjonalnej obróbki gdzie nie liczą się milimetry czy tam dziesiętne milimetrów a setne i lepiej.
Można powiedzieć że MACH to taki sinumerik dla ubogich hehe
Bartek bawi się w konstrukcje maszyn oraz czasem precyzyjne frezowanie alu wiec normalne że dla niego lepszy jest mach.
Do rzeźbienia czy tam grawerowania starczy ten step2cnc co nie oznacza że on jest taki super jak uważasz - ma dużo błędów tak jak Bartek napisał.

No ale debilstwo porównywać program step2cnc który jest notabene do ploterów agencji reklamowych do macha który jest przemysłowym programem.
Co nie zmienia faktu ze mach jest lepszy. Ma więcej funkcji do bardziej profesjonalnej obróbki gdzie nie liczą się milimetry czy tam dziesiętne milimetrów a setne i lepiej.

Bartek bawi się w konstrukcje maszyn oraz czasem precyzyjne frezowanie alu wiec normalne że dla niego lepszy jest mach.
Do rzeźbienia czy tam grawerowania starczy ten step2cnc co nie oznacza że on jest taki super jak uważasz - ma dużo błędów tak jak Bartek napisał.
Ja i moje maszyniątka https://www.facebook.com/KKMachines
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
kubus838 - każdą maszynę CNC można obsłużyć rozmaitym oprogramowaniem, program Rakowskiego to taki Paint. Jak wiadomo - w Paincie da się coś narysować. Ale do Corela mu niezmiernie daleko. Jak ktoś chce i musi - niech używa Painta. Ale nie wmawiaj nikomu, że autor Painta dokładając go do sprzeedawanego skanera jest lepszym producentem skanerów, niz ten, co dołoży do swojego Corela. Tymczasem on jest tylko tańszy, ale kosztem funkcjonalności urządzenia.
Bartek jest producentem maszyn, dokłada do nich soft, jakiego najczęściej używa docelowa grupa odbiorców.
W temacie wypowiedział się, bo ty komuś nie znającemu się na rzeczy zachwalasz funkcjonalny odpowiednik Painta.
Bartek jest producentem maszyn, dokłada do nich soft, jakiego najczęściej używa docelowa grupa odbiorców.
W temacie wypowiedział się, bo ty komuś nie znającemu się na rzeczy zachwalasz funkcjonalny odpowiednik Painta.
-
Pisałeś cytujeKrako pisze:kubus838, Nic nie pisałem o byciu debilem
"step nadaje się chyba jedynie do termika bez większych wymagań i mowiąc krotko "glupi jaś dla debili" ktorzy mają problem"
robert
MIKI
Tu chodzi o pragram sterujący maszyna a nie dorysowania.
robert
-
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
miałem juz klientów którzy mieli problem z zamianą pliku jpg na bmp i na wytlumaczenie stracilem na to bodajże 3 godziny, ćwicząc sto razy chyba z klientem jak to sie robi notabene w paintcie.
step2cnc jest zwyczajnie debilnie prosty w obsludze, cięzko ci chyba przyznac ze nie chcesz się rozwijac w poznawaniu bardziej skomplikowanych programów które mogą obsluzyc najrózniejsze aplikacje, wobec tego zatrzymujesz się w rozwoju i stajesz sie przyslowiowym debilem.
jakkolwiek w naszych stronach debil to osoba z klapkami na oczach, nie dająca sobie powiedzieć czegokolwiek, mająca wlasne zabetonowane zdanie na temat czegoś tam.
nie jest to odpowiednik imbecyla czy analfabety, tylko prostaka.
step2cnc jest zwyczajnie debilnie prosty w obsludze, cięzko ci chyba przyznac ze nie chcesz się rozwijac w poznawaniu bardziej skomplikowanych programów które mogą obsluzyc najrózniejsze aplikacje, wobec tego zatrzymujesz się w rozwoju i stajesz sie przyslowiowym debilem.
jakkolwiek w naszych stronach debil to osoba z klapkami na oczach, nie dająca sobie powiedzieć czegokolwiek, mająca wlasne zabetonowane zdanie na temat czegoś tam.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Re: cnc dla rzeźbiarza
Tak czy siak uważam ze kolega powinien być cierpliwy ..pagk pisze:Witam.
Proszę o pomoc w znalezieniu frezarki CNC do wykonywania płaskorzeźb, modeli medali. do maszyny będzie zamontowana laserowa przystawka skanująca. Mam do dyspozycji 12tys zł.
Czy za tą cenę uda mi się kupić obrabiarkę, która będzie tak dokładna?
Interesuje mnie mała sztywna konstrukcja o polu roboczym ok 500x500 mm. , nie koniecznie nowa.
DOBRA oferta na pewno się trafi bo na forum jest od groma podobnych maszynek

artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami
-
Tak sobie to tłumacz. Jednak porada dotycząca lekarza jest w dalszym ciągu aktualna i już nie słuchaj tych podpowiedzi. Ja każdy wole się rozwijać w poznawaniu oprogramowania CAD/CAM. Program sterujacy jest tylko narzedziem do obsługi cnc i czy on jest taki czy inny to już decyzje podejmie ten kto za to płaci.bartuss1 pisze:miałem juz klientów którzy mieli problem z zamianą pliku jpg na bmp i na wytlumaczenie stracilem na to bodajże 3 godziny, ćwicząc sto razy chyba z klientem jak to sie robi notabene w paintcie.
robert