cnc dla rzeźbiarza

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: kubus838 » 07 maja 2013, 00:23

A jaki ma na to wpływ ruch bezwładnościowy podczas hamowania i nawrotu samego silnika? Mnie się wydaje, że na wibracje maszyny wpływ ma raczej sztywność konstrukcji i budowa gniazd łożysk. Ja spotkałem się z czymś takim przy elementach takich jak łożyska śrub napędowych osi. Dokładnie chodzi mi o jakość wykonanych gniazd tych łożysk np: jeżeli średnica zewnętrznego pierścienia tego łozyska ma 30mm to gniazda nie wytacza się na 30mm tylko troche więcej aby to łożysko tam weszło i nie obciążało śryby. Maszyna sterowana była Machem3 wszyscy "specjaliści" mówili, że to wina programu sterującego. Dopiero prawda wyszła na jaw jak maszyna została rozebrana i pomierzona, że to nie jest wina mach. Ale znam kilka maszyn które pracują na stepie i dopiero właśnie po wymianie na stepa maszynki zaczeły normalnie pracować. Ja osobiście z programem walczyłem dwa miesiące dopiero po zmianie na stepa moje cnc ruszyło normalnie. Pisałeś o dynamice hamowania, a jak to się odbywa przy frezach 0,4mm kiedy muszą fezować w nawrocie?

robert

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 07 maja 2013, 07:47

mam wrażenie ze próbuje wtlumaczyc cos gimnazjaliśce, i przy okazji mówi ze step jest lepszy od macha, bo mu mach swirował.
a jest tyle zmiennych poczynając od mechaniki, elekroniki, poprzez komputer i program sterujący.
jak mówisz o frezie fi 0,4 to zapewne predkośc pracy nie przekracza 20 mm/min, a w takim układzie to możesz sobie sterowac nawet z dosa jakims turbo czy coś.
nie zapominaj że jest jeszcze linux i emc2- w nim także ustawią się silniki osobno i najciekawszy jest wahadłowy test osi który to wlasnie pokaze nam słabe strony przyspieszenia
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
pagk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22

Post napisał: pagk » 07 maja 2013, 09:28

No niestety kolega gaspar sprzedał upatrzona maszynkę :sad:
Bardzo podoba mi się i spełnia moje oczekiwania: STCNC3D http://www.mg-certus.pl/portal/ct-menu- ... nu-item-11.
Niestety cena mój budżet przerasta. I co zrobić ? :shock:

bakprint
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bakprint » 07 maja 2013, 11:10

pagk pisze:... Niestety cena mój budżet przerasta. I co zrobić ? :shock:
Zapraszam do siebie.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 07 maja 2013, 15:07

bartuss1 pisze:mam wrażenie ze próbuje wtlumaczyc cos gimnazjaliśce, i przy okazji mówi ze step jest lepszy od macha, bo mu mach swirował.
a jest tyle zmiennych poczynając od mechaniki, elekroniki, poprzez komputer i program sterujący.
jak mówisz o frezie fi 0,4 to zapewne predkośc pracy nie przekracza 20 mm/min, a w takim układzie to możesz sobie sterowac nawet z dosa jakims turbo czy coś.
nie zapominaj że jest jeszcze linux i emc2- w nim także ustawią się silniki osobno i najciekawszy jest wahadłowy test osi który to wlasnie pokaze nam słabe strony przyspieszenia
Ty możesz preferować macha a inni wolą stepa i to jest ich wybór. Pamietaj o jednej rzeczy - o działaniu portu lpt. Bo na jednej płycie(płyta główna w komputerze) działa tak a na innej może działać inaczej i dosyć często jest to przyczyną "wariowania" różnych programów sterujacych. A podczas zakupu płyty głównej nie jesteś w stanie sprawdzić działania jej wszystkich podzespołów. Dlatego na jednym komputerze lepiej chodzi mach a na innym step. Ja używam stepa i znam wiele osób które też używają stepa. Jedno co się dowiedziałem, że ci ludzie używali róznych programów sterujacych (nie tylko macha) i wskutek ciągłych problemów "przesiedli" się na stepa i wcale nie żałują a zarabiają na nim pieniążki. A czego nie jesteś wstanie zaprzeczyć to różnica cenowa między machem a stepem - poprostu step jest tańszy. Jeszcze jedna zaletą stepa jest prostota. Nie trzeba mieć kursu za ciężkie pieniądze aby zacząć konfigurować i ustawiać samemu stepa. A najważniejsze jest to, że jeżeli czegoś nie możesz sam rozwiazać to kontaktujesz się z producentem i oni napewno pomogą. I dlatego step jest lepszy od macha dla początkującego i dla doświadczonego. A tak między nami: hamowanie, przyspieszenie, bezwładność silnika(do tego się nie odniosłeś) czy ktoś o tym myśli jak kupi frezarke i pierwszy projekt który sam zrobił i wyfrezował jest zgodny z wymiarami tego co chciał - chyba nie myśli? Bo jest zadowolony ze swej roboty oraz swojej maszyny z programem sterującym.

robert

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pltmaxnc » 07 maja 2013, 17:04

kubus838 napisał
Pamietaj o jednej rzeczy - o działaniu portu lpt
dlatego doradzałem zakup PikoCnc , komunikacja USB i też cztery osie i makra i komfort obsługi i prosty cam.
Nie używałem nigdy tego stepa ale jeżeli nie ma rampy to nie ma czego żałować
a odnośnie kosztów to cena stepa jest o 50 zł niższa od PikoCnc z kontrolerem.
Poczytaj tu
https://www.cnc.info.pl/topics121/pikoc ... ht=pikocnc

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 07 maja 2013, 21:31

oj kubuś kubuś co ty wiesz o programach sterujących
ciekaw jestem czy kod wygenerowany np z mastercama czy artcama, czy edge cama pójdzie ci pod stepem, raczej nie, poniewaz mach to taki nieco uproszczony Fanuc.
macha masz rownież po ethernecie z czestotliwością taktowania do 100Mhz.
bardzo dobrze spisuje się zarowno w maszynach 3 osiowych jak i 5 osiowych, step nadaje się chyba jedynie do termika bez większych wymagań i mowiąc krotko "glupi jaś dla debili" ktorzy mają problem w odroznieniu g0 od g1 i g90 od g91 i g40 od np g41, o g21 nie wspomne,
co siędzieje z twoją maszyną po spauzowaniu, zatryzmaniu ?
możesz wymienic freza i jechac dalej ?
a możesz zacząc kod od tej linii ktorej chcesz ?
a możesz użyc odnośnik bazy ?
rakuś wielu rzeczy nie dopracowal w stepie i doskonale zdaje sobie z tego sprawę, mam chyba pierwsza jego wersję oryginal bosz, w termiku chyba chodził jako tako.
wsadzilem macha do 60 kilku maszyn i dziwi mnie trochę ze wyskakujesz z problemami portu
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 maja 2013, 22:17

Fajna dyskusja :) Najlepsze i najprostrze było Turbo ale umarło na forum i musiałem zmienic :)
PO USB to coś telefonu nie mogę naladować a puścić przez niego maszyne zarobkową ? :)

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 07 maja 2013, 23:51

bartuss1 pisze:oj kubuś kubuś co ty wiesz o programach sterujących
ciekaw jestem czy kod wygenerowany np z mastercama czy artcama, czy edge cama pójdzie ci pod stepem, raczej nie, poniewaz mach to taki nieco uproszczony Fanuc.
macha masz rownież po ethernecie z czestotliwością taktowania do 100Mhz.
bardzo dobrze spisuje się zarowno w maszynach 3 osiowych jak i 5 osiowych, step nadaje się chyba jedynie do termika bez większych wymagań i mowiąc krotko "glupi jaś dla debili" ktorzy mają problem w odroznieniu g0 od g1 i g90 od g91 i g40 od np g41, o g21 nie wspomne,
co siędzieje z twoją maszyną po spauzowaniu, zatryzmaniu ?
możesz wymienic freza i jechac dalej ?
a możesz zacząc kod od tej linii ktorej chcesz ?
a możesz użyc odnośnik bazy ?
rakuś wielu rzeczy nie dopracowal w stepie i doskonale zdaje sobie z tego sprawę, mam chyba pierwsza jego wersję oryginal bosz, w termiku chyba chodził jako tako.
wsadzilem macha do 60 kilku maszyn i dziwi mnie trochę ze wyskakujesz z problemami portu

Mówisz dla "debili". No cóz firma w której pracujesz- bądź jesteś "panem dyreeeeektorem" do swoich wszystkich maszyn dokłada macha3 - sprawdziłem. Dlatego tak najeżdżasz na stepa i p. Rakowieckiego, że on taki leń i nic nie zrobił. A Ty co zrobiłeś pochwalisz się? Jeżeli w ten sposób próbujesz walczyć z konkurencją to jesteś cienki. Ja wiem jak to ładnie i dobrze siedzieć przed komputerem (pewnie najlepszym laptopem jaki wyszedł - no bo jak inaczej) i przepisywać książke bezpośrednio na forum i jeszcze ludziom ubliżać. Ciekaw jestem co na to ADMIN. Co i tak nie zmienia faktu, że step jest tańszy od macha i nikt do Ciebie nie przyjdzie go kupić. Powiem więcej w Twojej firmie maszyny są dwa razy droższe niż u Rakowieckiego. To teraz wytłumacz dlaczego mam wydawać 105tys kiedy mogę wydać tylko 45tys. Przekonaj kogoś, że ma dwa razy tyle zapłacić.

A tak na marginesie, tej firmie to Ty chwały nie przynosisz. Jeżeli więcej takich ludzi tam pracuje to ja już wiem skąd ten "kryzys" się wziął - a ja obwiniałem komuniz. A tu niespodzianka to wcale nie winien komunizm tylko...

A co do mojej maszyny to też mogę przerwać frezowanie, wymieniać narzędzie itp. raczej nowości nie odkryłeś. Ale powiem więcej step obsługuje wiecej niż 3 osie. I co Ty na to? Chyba nie jestes zadowolony, że konkurancja jest lepsza. Jak zauważyłeś to nie jest pytanie(brak znaku zapytania) tylko stwierdzenie faktu.

robert

Awatar użytkownika

Autor tematu
pagk
Posty w temacie: 22

Post napisał: pagk » 08 maja 2013, 00:06

Bardzo przepraszam Panów, ale ten post, który założyłem miał służyć według moich oczekiwań czemu innemu :idea: :?:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”