FREZARKA CNC- PROBLEM Z PUNKTAMI SKRAJNYMI

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
przemeek94
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 16

Post napisał: przemeek94 » 05 maja 2013, 15:04

Jutro o wszystko wypytam, posprawdzam i dam od razu znać. Myślę, że z Waszą pomocą uda się rozwiązać ten problem.

[ Dodano: 2013-05-06, 09:55 ]
Popytałem, posprawdzałem i tak:
Bateria była wymieniana około 3tyg temu i od tamtego czasu pojawił się ten problem. Przed wymianą był komunikat o słabym stanie bateri. Artur wspominał, że mogą być dwa zestawy baterii, tutaj była tylko jedna. A punkty ref. znajdują się w innym punkcie niż przed wymianą baterii.
Wyzerowałem parametry APC i APZ, oś po osi tak jak napisał Artur, ustawiłem na nowo punkty ref. na pkt zerowe maszyny, ale problem nie zniknął.
Oś X przemieszcza się w kierunku na + od 0 do 250mm, po czym włącza się kontrolka O.TRAVEL, natomiast w kierunku na - od 0 do -2mm i włącza się alarm 501: ograniczenie ruchu dla X- .
Oś Y przemieszcza się w kierunku na + od 0 do 2mm. po czym włącza się alarm 500: ograniczenie ruchu dla Y+ , a w kierunku na - od 0 do -22mm i włącza się kontrolka O.TRAVEL.
Oś Z przemieszcza się w kierunki na + od 0 do 0.5mm po czym włącza się alarm 500: ograniczenie ruchu dla Z+ , a wkierunku na - ponad 150mm i idzie dalej, nie chciałem sprawdzać do czasu włączenia się kontroli O.TRAVEL, żeby nie uderzyć wrzecionem o imadło.
Zastanawia mnie też to, że gdy dajemy oś Y na + to stół przesuwa się w dół zamiast w górę.
Później dołączę do postu zdjęcia stołu i panelu w jakiej pozycji znajduje się po ustaleniu nowego punktu ref.

Obrazek

ObrazekObrazek

Tagi:

artur235
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15

Post napisał: artur235 » 06 maja 2013, 16:31

przemeek94 pisze:Wyzerowałem parametry APC i APZ, oś po osi tak jak napisał Artur, ustawiłem na nowo punkty ref. na pkt zerowe maszyny, ale problem nie zniknął.
Problem tak po prostu nie zniknie. Trzeba ustalić czy masz wyłączniki krańcowe do punktu ref. czy nie. Jeśli są to musisz ustawić oś przed tym wyłącznikiem (na minus) wyzerować parametr i najechać na punkt referencyjny. Powinno być OK. Ale z tego co piszesz wynika możesz ich nie mieć.

Jeśli nie ma wyłączników krańcowych punktu ref. to punkt ref. ustawi się praktycznie w dowolnym miejscu. Musisz wtedy znać w jakim miejscu powinna każda oś mieć punkt ref. (dość dokładnie) ustawić oś kilka, kilkanaście milimetrów przed tym punktem i wtedy próbować najechać na punkt ref.
Jeśli mieliście ustawioną jakąś bazę detalu np G54 i jest znane położenie tego punktu na stole to można by tych wartości użyć do określenia położenia punktu ref.

Jeden z parametrów określa czy wykorzystywane są wyłączniki krańcowe czy nie, dobrze by było to sprawdzić plus schematy elektryczne.

Jeśli jest automatyczna wymiana narzędzi (pali się kontrolka ATC READY) to oś Z musi być dokładnie ustawiona plus trzeba sprawdzić czy wrzeciono pozycjonuje się we właściwym miejscu.
przemeek94 pisze:Zastanawia mnie też to, że gdy dajemy oś Y na + to stół przesuwa się w dół zamiast w górę.
Kierunki osi są chyba określone w parametrach.
Czy po wymianie baterii coś więcej uległo skasowaniu (offsety narzędzi, programy, parametry)?

Zalecał bym kontakt z serwisem producenta.

Autor tematu
przemeek94

Post napisał: przemeek94 » 06 maja 2013, 17:08

No i tu pojawia się kolejny problem, ponieważ nie da się ustawić punktu ref w dowolnym miejscu, bo gdy chcemy przemieścić stół np. na X- , to tak jak napisałem włącza się po 2mm alarm z komunikatem, że jest ograniczenie ruchu. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale wyłącznik krańcowy włącza się gdy jadę jadę stołem np. na te X250mm, sądzę tak, bo zapala się wtedy kontrolka 0.TRAVEL, to jest moje rozumowanie, jeżeli jest błędne proszę mnie poprawić.
Tylko tu pojawia się problem, że nie wiemy jaki jest to parametr. Dziś będąc na praktykach przewertowałem na forum sporo działów o FANUC'u i innych oprogramowaniach, żeby znaleźć podobny problem, ale nic nie było. Sprawdzaliśmy też z nauczycielem opcję HELP przy maszynie i szukając, też nic nie znaleźliśmy, w sumie to tylko jedno udało się znaleźć, ale nie jestem pewien czy będzie to pomocne do rozwiązania problemu był tam opis parametru 1300, związany był z ograniczeniami. Poszukałem go w systemie i wszędzie były wpisane 0 , nie chciałem nic zmieniać, żeby nie narobić większej szkody.
Z tymi kierunkami osi też jest problem, bo my nie wiemy jakie są to parametry, aby ustawić je w odpowiednim kierunku. Producent się nie wysilił i dał tak marną instrukcję, że patrząc w nią ma się jeszcze większą pustkę niż przed zaglądnięciem. A kontakt z nim, to będzie w ostateczności, póki możemy bezpiecznie po kroku dojść do rozwiązania problemu, tym lepiej dla nas, zawsze to czegoś nowego się człowiek nauczy i będzie w przyszłości wiedział jak dany problem rozwiązać.

artur235

Post napisał: artur235 » 06 maja 2013, 17:49

Jeszcze raz:
Czy po wymianie baterii coś więcej uległo skasowaniu (offsety narzędzi, bazy, programy, parametry)?

Jeśli uległy skasowaniu/uszkodzeniu parametry to raczej nic nie zrobicie.

przemeek94 pisze:No i tu pojawia się kolejny problem,
Czy przed najechaniem na punkt ref. też wywala to ograniczenie ruchu?
Podałem link do strony gdzie jest opisane rozwiązanie (wyłączenie zabezpieczenia - są też numery param, ręcznie przemieszczenie - z osią Z tak się nie da - hamulec).
Wyzerowanie parametru APZ powinno spowodować dezaktywację ograniczenia programowego.
przemeek94 pisze:Z tymi kierunkami osi też jest problem, bo my nie wiemy jakie są to parametry,
Jeśli parametry nie uległy skasowaniu to nie ma prawa tam się coś samo zmienić i nie należy nic ruszać. Jeśli jednak zostały skasowane == serwis.

O.TRAVEL = najechany wyłącznik krańcowy,
przemeek94 pisze:larm z komunikatem, że jest ograniczenie ruchu
= Wyłącznik krańcowy programowy (określony parametrami), chyba że też zapala się O.TRAVEL

W instrukcjach do Fanuc-a (żółte książki albo Google) są spisy parametrów, niestety opisy są dość enigmatyczne.
przemeek94 pisze:Dziś będąc na praktykach przewertowałem na forum sporo działów o FANUC'u
Próbowałeś szukać? Zapytanie "Wyłącznik krańcowy" dla działu Fanuc:
https://www.cnc.info.pl/postlink/152034 ... ht=#152034
https://www.cnc.info.pl/postlink/140864 ... ht=#140864

Nie wiem dokładnie jakie numery param. będą w waszej maszynie (w linkach masz 13xx i 7xx), zanim coś zmienisz musisz mieć pewność. Parametry od ograniczenia ruchu powinny mieć wartości na plus te 2000 (2mm) i -452000 (zakres ruchu osi, -452mm przykładowa wartość). Jeśli są tylko zera to pewnie nie są używane, wyzerowane lub to nie ten parametr.
Przed jakąkolwiek zmianą wszystko notuj.

Możesz przesłać parametry z maszyny do komputera?

przemeek94 pisze:A kontakt z nim, to będzie w ostateczności,
Zapytać nie zaszkodzi. A nuż przyśle jakiś opis co zrobić.

[ Dodano: 2013-05-06, 18:20 ]
przemeek94 pisze: bo gdy chcemy przemieścić stół np. na X- , to tak jak napisałem włącza się po 2mm alarm z komunikatem, że jest ograniczenie ruchu. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale wyłącznik krańcowy włącza się gdy jadę jadę stołem np. na te X250mm, sądzę tak, bo zapala się wtedy kontrolka 0.TRAVEL, to jest moje rozumowanie, jeżeli jest błędne proszę mnie poprawić.
Mniej więcej jest tak (dla zakresu osi 0 na minus ileś tam mm):
Masz dwa sprzętowe wyłączniki krańcowe na obu końcach osi, które jeśli zadziałają wyłączają napędy silników
Masz też programowe ograniczenie ruchu osi czyli oprogramowanie cały czas sprawdza położenie osi i jeśli wykryje że oś znalazła się w miejscu określonym w parametrze wyświetla się alarm plus dalszy ruch w tym kierunku staje się niemożliwy (w kierunku przeciwnym nie powinno być problemu). Wyłączniki krańcowe programowe "liczone" są od punktu referencyjnego i zaprogramowane około 2mm przed wyłącznikami sprzętowymi (jeśli nie zadziała programowy to zasilanie odetnie sprzętowy).
Ty masz problem ponieważ punkt referencyjny jest ustawiony w złym miejscu i programowy zakres ruchu osi nie pokrywa się z fizycznym zakresem osi (punkt referencyjny jest przesunięty na minus). Przy ruchu na plus dostajesz alarm od wyłącznika programowego bo to tylko 2mm (oś od 0 na minus) i pewnie daleko od sprzętowego wyłącznika. A w kierunku na minus wjeżdżasz na sprzętową krańcówkę ponieważ programowe ograniczenie jest dla sterowania gdzieś dalej.

Autor tematu
przemeek94

Post napisał: przemeek94 » 06 maja 2013, 22:33

Mniej więcej jest tak (dla zakresu osi 0 na minus ileś tam mm):
Masz dwa sprzętowe wyłączniki krańcowe na obu końcach osi, które jeśli zadziałają wyłączają napędy silników
Masz też programowe ograniczenie ruchu osi czyli oprogramowanie cały czas sprawdza położenie osi i jeśli wykryje że oś znalazła się w miejscu określonym w parametrze wyświetla się alarm plus dalszy ruch w tym kierunku staje się niemożliwy (w kierunku przeciwnym nie powinno być problemu). Wyłączniki krańcowe programowe "liczone" są od punktu referencyjnego i zaprogramowane około 2mm przed wyłącznikami sprzętowymi (jeśli nie zadziała programowy to zasilanie odetnie sprzętowy).
Ty masz problem ponieważ punkt referencyjny jest ustawiony w złym miejscu i programowy zakres ruchu osi nie pokrywa się z fizycznym zakresem osi (punkt referencyjny jest przesunięty na minus). Przy ruchu na plus dostajesz alarm od wyłącznika programowego bo to tylko 2mm (oś od 0 na minus) i pewnie daleko od sprzętowego wyłącznika. A w kierunku na minus wjeżdżasz na sprzętową krańcówkę ponieważ programowe ograniczenie jest dla sterowania gdzieś dalej.
Teraz już coraz więcej rozumiem ten problem. Tylko co mogło być przyczyną, że one aż tak się przesunęły, że w ogóle się przesunęły..

Przeczytałem jeszcze raz ten temat i linki które mi podesłałeś i postanowiłem zrobić plan działania co będzie potrzebne do zrobienia. A i tak w ogóle była wzmianka o wym narzędzia, my robimy to ręcznie, do tej frezarki nie mamy bazy narzędziowej.
Więc tak, będziemy potrzebować, bądź ustalić:
1) Schematy elektryczne i sprawdzić, czy są wyłączniki krańcowe (limit switch, over travel) 2 na oś.
2) Przeglądnąć SYSTEM, SETTINGS, lub CSTUM/GR. jeśli nie ma wszystkiego, to te co są i sprawdzić "ekrany".
3) Ustalić czy są wył krańcowe do pkt ref. - tylko mam pytanie, w jaki sposób możemy to zrobić?
4) Baza detalu G54- jest, ale nauczyciel przestawił imadło, żeby można było zrobić "pokazy" dla zwiedzających pracodawców, więc nie będzie w tym samym miejscu.
5) Zapytam, czy można zgrać parametry na komputer, tylko też nauczyciel i ja nie jesteśmy w tym obeznani i nie wiem, czy będzie odpowiedni kabel do podłączenia komputera pod sterownik.

Byłbym zapomniał, może to być ważne, ale zawsze mi wypadało to z głowy.. Zawsze po włączeniu systemu pojawia się alarm z komunikatem: zapis parametrów dozwolony.

Jeżeli jeszcze trzeba coś zrobić, bądź sprawdzić, to proszę napisz. Małymi kroczkami coś zdziałamy, a też nie ma co szkoly na koszty serwisantów narażać, bo z tego co wyczytałem w temacie, który mi podesłałeś to ładnie tam chcieli skasować forumowicza, który znalazł tu rozwiązanie. W sumie dzięki temu błędowi obeznam się trochę bardziej z oprogramowaniem i będę wiedział co do czego służy, taka nauka bardzo mi się przyda.

artur235

Post napisał: artur235 » 07 maja 2013, 07:53

Tylko co mogło być przyczyną, że one aż tak się przesunęły, że w ogóle się przesunęły
Wszystko wskazuje na to że przyczyną była źle wykonana wymiana baterii. Z tego co wiem wykonuje się to przy załączonym zasilaniu sieciowym. Nowe maszyny są wyposażone w dekodery absolutne (czujnik, który odczytuje ruch osi). Pamiętają one pozycję nawet przy braku zasilania z sieci do czasu aż padnie bateria.

Ad.1 Wszystko wskazuje że masz te krańcówki, różne alarmy końca zakresu plus na jednym ze zdjęć widać listwę ze zderzakami (po prawej stronie wrzeciona).
Ad.2 Gdy naciśniesz np SETTINGS wyświetlą się na ekranie jakieś informacje, gdy przyciśniesz go kolejny raz wyświetlą się inne dane itd. w kółko. Każdy z tych "ekranów" można też wybrać przyciskiem pod ekranem. Popróbuj zobaczysz o co chodzi. Nie miałem do czynienia ze sterowaniem w j.polskim i nie wiem jakie nazewnictwo jest tam użyte.
Ad.3 Schematy i/lub zajrzeć pod osłony (przy osi Z coś widać)
Ad.5 Wszystko jest na forum, kabelek można sklecić samemu, oprogramowanie jest w internecie.
pojawia się alarm z komunikatem: zapis parametrów dozwolony.
Pewnie nie jest włączone zabezpieczenie zapisu. Parametr PWE na jednym z ekranów SETTINGS.

Autor tematu
przemeek94

Post napisał: przemeek94 » 07 maja 2013, 14:29

Więc zrobię tak:
1) Skanuję schematy i całą tzn. instrukcję.
2) Przeglądnę wszystkie te podprzyciski i pospisuję sobie je.
3) Zajrzę pod osłony (jeżeli dostanę zezwolenie).
4) Postaram się zgrać wszystkie parametry.
5) Dokładnie przejrzę forum w poszukiwaniu podobnego problemu, może znajdzie się coś co naprowadzi na rozwiązanie go.

Jeżeli jeszcze by trzeba było coś zrobić, to napisz. Dostęp do maszyny będę miał niestety dopiero od przyszłego tygodnia, ponieważ teraz piszą matury.

artur235

Post napisał: artur235 » 07 maja 2013, 18:49

przemeek94 pisze:2) Przeglądnę wszystkie te podprzyciski i pospisuję sobie je.
Chodzi tylko o to żebyś sprawdził czy producent maszyny nie umieścił tam jakiś dodatkowych funkcji, a które mogły by się okazać pomocne.
przemeek94 pisze:3) Zajrzę pod osłony (jeżeli dostanę zezwolenie).
Przy osi Z już teraz coś widać (czarna listwa po prawej stronie wrzeciona), przyjrzyj się temu dokładniej. Widać dwa zderzaki dolny pewnie ograniczenie zakresu na minus, ten powyżej może punkt ref. ale coś za nisko albo punkt wymiany narzędzia.

6) Ustalić czy po wymianie baterii nie zostało wykasowane coś więcej jak punkty referencyjne
Możesz mieć tak że parametry zostały przywrócone do wartości domyślnych. Od parametrów maszynowych zależy bardzo wiele (a jest ich mnóstwo) np kierunki osi, sposób w jaki ustawia się punkty referencyjne, wsþółrzędne punktów ref. itp. itd.

Autor tematu
przemeek94

Post napisał: przemeek94 » 19 maja 2013, 20:46

Witam, przepraszam za tak długi czas odpowiadania, ale ostatnio jestem bardzo zabiegany, szkoła, praca, treningi. Udało mi się zeskanować insturkcję frezarki, zdjęcia wraz ze schematami udpostępnione są pod linkiem https://www.dropbox.com/sh/6y1610zonvvcmql/ifTO-_934t . Znalazłem też kopię zapasową parametrów, tylko nie mam programu, który mógłby je odczytać, jakby one się przydały i ktoś mógłby je otworzyć i zajrzeć w nie, to również mogę udostępnić. Jutro na praktykach szybko edytuję post, żeby dodać opcje z miękkiej klawiatury.

artur235

Post napisał: artur235 » 19 maja 2013, 22:14

Pierwszy raz takie schematy widzę, nic nie jest opisane. Niestety raczej wiele nie pomogą.

Parametry powinny być w pliku tekstowym, powinny dać się wyświetlić w dowolnym edytorze (dwie kolumny, pierwsza numer parametru, druga zawartość). Warto by porównać z tym co jest w maszynie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”