Jeszcze raz:
Czy po wymianie baterii coś więcej uległo skasowaniu (offsety narzędzi, bazy, programy, parametry)?
Jeśli uległy skasowaniu/uszkodzeniu parametry to raczej nic nie zrobicie.
przemeek94 pisze:No i tu pojawia się kolejny problem,
Czy przed najechaniem na punkt ref. też wywala to ograniczenie ruchu?
Podałem link do strony gdzie jest opisane rozwiązanie (wyłączenie zabezpieczenia - są też numery param, ręcznie przemieszczenie - z osią Z tak się nie da - hamulec).
Wyzerowanie parametru APZ powinno spowodować dezaktywację ograniczenia programowego.
przemeek94 pisze:Z tymi kierunkami osi też jest problem, bo my nie wiemy jakie są to parametry,
Jeśli parametry nie uległy skasowaniu to nie ma prawa tam się coś samo zmienić i nie należy nic ruszać. Jeśli jednak zostały skasowane == serwis.
O.TRAVEL = najechany wyłącznik krańcowy,
przemeek94 pisze:larm z komunikatem, że jest ograniczenie ruchu
= Wyłącznik krańcowy programowy (określony parametrami), chyba że też zapala się O.TRAVEL
W instrukcjach do Fanuc-a (żółte książki albo Google) są spisy parametrów, niestety opisy są dość enigmatyczne.
przemeek94 pisze:Dziś będąc na praktykach przewertowałem na forum sporo działów o FANUC'u
Próbowałeś szukać? Zapytanie "Wyłącznik krańcowy" dla działu Fanuc:
https://www.cnc.info.pl/postlink/152034 ... ht=#152034
https://www.cnc.info.pl/postlink/140864 ... ht=#140864
Nie wiem dokładnie jakie numery param. będą w waszej maszynie (w linkach masz 13xx i 7xx), zanim coś zmienisz musisz mieć pewność. Parametry od ograniczenia ruchu powinny mieć wartości na plus te 2000 (2mm) i -452000 (zakres ruchu osi, -452mm przykładowa wartość). Jeśli są tylko zera to pewnie nie są używane, wyzerowane lub to nie ten parametr.
Przed jakąkolwiek zmianą wszystko notuj.
Możesz przesłać parametry z maszyny do komputera?
przemeek94 pisze:A kontakt z nim, to będzie w ostateczności,
Zapytać nie zaszkodzi. A nuż przyśle jakiś opis co zrobić.
[ Dodano: 2013-05-06, 18:20 ]
przemeek94 pisze: bo gdy chcemy przemieścić stół np. na X- , to tak jak napisałem włącza się po 2mm alarm z komunikatem, że jest ograniczenie ruchu. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale wyłącznik krańcowy włącza się gdy jadę jadę stołem np. na te X250mm, sądzę tak, bo zapala się wtedy kontrolka 0.TRAVEL, to jest moje rozumowanie, jeżeli jest błędne proszę mnie poprawić.
Mniej więcej jest tak (dla zakresu osi 0 na minus ileś tam mm):
Masz dwa sprzętowe wyłączniki krańcowe na obu końcach osi, które jeśli zadziałają wyłączają napędy silników
Masz też programowe ograniczenie ruchu osi czyli oprogramowanie cały czas sprawdza położenie osi i jeśli wykryje że oś znalazła się w miejscu określonym w parametrze wyświetla się alarm plus dalszy ruch w tym kierunku staje się niemożliwy (w kierunku przeciwnym nie powinno być problemu). Wyłączniki krańcowe programowe "liczone" są od punktu referencyjnego i zaprogramowane około 2mm przed wyłącznikami sprzętowymi (jeśli nie zadziała programowy to zasilanie odetnie sprzętowy).
Ty masz problem ponieważ punkt referencyjny jest ustawiony w złym miejscu i programowy zakres ruchu osi nie pokrywa się z fizycznym zakresem osi (punkt referencyjny jest przesunięty na minus). Przy ruchu na plus dostajesz alarm od wyłącznika programowego bo to tylko 2mm (oś od 0 na minus) i pewnie daleko od sprzętowego wyłącznika. A w kierunku na minus wjeżdżasz na sprzętową krańcówkę ponieważ programowe ograniczenie jest dla sterowania gdzieś dalej.