Witam,
jestem w trakcie budowy pierwszej frezarki cnc. Będzie ona miała bardzo małe pole robocze, tutaj możecie znaleźć jej opis:
Pierwsza frezarka cnc
Przede wszystkim chciałbym na niej frezować pcb, ale chciałbym też poznać warunki obróbki aluminium. Jako wrzeciono wykorzystam miniwiertarkę Proxxon 100W. Od czego zależy to czy będę w stanie obrabiać aluminium?
Warunki obróbki aluminium na frezarce cnc
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Którego proxxona chcesz użyć? Na mojej pierwszej frezareczce (malutkiej, pole robocze 80mmx80mmx20mm, ale niestety dość labilnej - niepodparte wałki 12mm, śruby ze szpilek 8mm, nakrętki bez kasowania luzu) robiłem eksperymenty z FBS240. W mosiądzu udało mi się coś wyciąć frezem 3mm ale z zagłębieniem 0.1mm. Czy zakwalifikujesz to jako obróbkę to już inna sprawa...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Mam bardzo podobnego Proxxona tylko z zewnętrznym zasilaczem. Moja konstrukcja też oparta jest o wałki 12 mm bez podpór. Napęd to trapezy 10x2. Rama pospawana z kątowników stalowych 5 mm. Pole robocze może 180x140x40. Chodzi mi o to czy jest możliwe na czymś takim wycinanie kształtów z 10 mm płaskowników albo zbieranie aluminium z powierzchni.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Proxxon FBS12/E? Z tego co wiem ma trochę mniejszą moc niż FBS240, mechanicznie powinny być takie same. Z ciekawości przypiąłem swojego starego FBS w uchwyt solidniejszej frezarki, frez dwópiórowy 3mm typu "rybi ogon", alumnium - jakieś marketowe. Przetestowałem do 0.5mm zagłębienia (Posuwu nie podam bo "od ręki") - jeszcze ciął ale już wyraźnie protestował i powierzchnia ciecia była wyraźnie gorsza, 0.25mm szło całkiem nieźle.
10mm to sporo - frezarka nie może mieć luzów bo przy którymś przejeździe frez wciągnie w materiał - ale imho przy odrobinie cierpliwości (i sporym zapasie spirytusu do chłodzenia
) powinno się udać
10mm to sporo - frezarka nie może mieć luzów bo przy którymś przejeździe frez wciągnie w materiał - ale imho przy odrobinie cierpliwości (i sporym zapasie spirytusu do chłodzenia