Obudowa łożyska do nakrętki poliamidowej - potrzebuję porad
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Obudowa łożyska do nakrętki poliamidowej - potrzebuję porad
Witam,
właśnie chcę zamówić ostatnią partię części do frezarki cnc którą buduję. Zaplanowałem wykorzystanie śrub TR10x2 oraz nakrętek poliamidowych. Nakrętki już mam w domu mają one wymiary:
fi: 23 mm
L: 20 mm
W osiach Y oraz Z będę miał specjalnie frezowane i toczone obudowy do łożysk i nakrętek jako jeden moduł natomiast w osi X czyli ruchomym stole wykorzystuję łożyska lm12uu w krótkich obudowach i zastanawiam się jak teraz zamontować nakrętkę.
Po pierwsze dać jedną czy dwie nakrętki? Nie mam jeszcze śrub bo nie przyszły i nie mogę sprawdzić czy nakrętka ma luzy ale słyszałem że do małych maszyn takie nakrętki są jak znalazł bo są podobno bezluzowe. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Zastanawiam się czy wykorzystać obudowę od łożyska liniowego, jeżeli tak to jaką? Taką którą mogę ścisnąć dodatkowo śrubą w celu dopasowania nakrętki w obudowie? Problem w tym że taka obudowa na łożysko fi12mm jest dłuższa od nakrętki i nie wiem czy ona w środku by nie latała.
Dziękuję za każdą poradę, mile widziane wypowiedzi podparte doświadczeniem.
właśnie chcę zamówić ostatnią partię części do frezarki cnc którą buduję. Zaplanowałem wykorzystanie śrub TR10x2 oraz nakrętek poliamidowych. Nakrętki już mam w domu mają one wymiary:
fi: 23 mm
L: 20 mm
W osiach Y oraz Z będę miał specjalnie frezowane i toczone obudowy do łożysk i nakrętek jako jeden moduł natomiast w osi X czyli ruchomym stole wykorzystuję łożyska lm12uu w krótkich obudowach i zastanawiam się jak teraz zamontować nakrętkę.
Po pierwsze dać jedną czy dwie nakrętki? Nie mam jeszcze śrub bo nie przyszły i nie mogę sprawdzić czy nakrętka ma luzy ale słyszałem że do małych maszyn takie nakrętki są jak znalazł bo są podobno bezluzowe. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Zastanawiam się czy wykorzystać obudowę od łożyska liniowego, jeżeli tak to jaką? Taką którą mogę ścisnąć dodatkowo śrubą w celu dopasowania nakrętki w obudowie? Problem w tym że taka obudowa na łożysko fi12mm jest dłuższa od nakrętki i nie wiem czy ona w środku by nie latała.
Dziękuję za każdą poradę, mile widziane wypowiedzi podparte doświadczeniem.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
bmajkut, no normalnie same problemiki..., tak to jest, jak się nie planuje.bmajkut pisze:fi: 23 mm

Jak byś przemyślał sprawę od początku, zamówił byś nakrętki ze średnicą ø21 pod oprawę SMA 12, zachowując współosiowość (układu) śruby do prowadnic.
Poszukaj gotowej oprawy SMA 13 pod łożysko liniowe na wałek ø13, mało popularny rozmiar, no..., może poza drukarkami. Mają otwór pod łożysko na ø23, wciśnij po dwie nakrętki z pewnym odstępem, blokowane z boku robaczkiem, i będziesz miał kasowanie luzu na wieki

Możesz też nakrętki przetoczyć na ø21 (o ile to teraz nie kłopot) i postepuj j.w.
Ja robiłem Tr14/3 (ø28x40) pod oprawę SMA 16, i Tr16/4 (ø32x40) pod SMA 20.
Pozdrawiam Sławek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Dopiero kiedy będziesz miał śrubę, ocenisz czy nakrętki są bezluzowe. Ja kupiłem kiedyś kilka takich nakrętek w Allegro i każda miała inne pasowanie, od bardzo ciasnego aż do wyczuwalnego luzu. Lepiej więc przewidzieć możliwość zamocowania dwóch nakrętek na śrubę w celu kasowania luzu, tym bardziej że po pewnym okresie pracy nawet te ciasne dotrą się i zaczną latać jak obszerny golf na chudej szyi.
-
Super dzięki za odpowiedzi!!! Mam tokarza niby w pobliżu więc pójdę i się dowiem czy da radę mi przetoczyć te nakrętki. Maszynę mam zaplanowaną i zrobiony projekt. Wszystko uwzględniłem oprócz obudowy nakrętki pod stół 
Nakrętki kupiłem na alledrogo po 6,50 zł/szt. i nie było wyboru jaką mają średnicę.
Jakby mi się udało je przetoczyć na 21 mm i zamontował bym dwie w obudowie regulowanej SMA12AJ to one będą trochę wystawać bo obudowa ma długość 36 mm a nakrętka jak wspominałem 20 mm. To nie przeszkadza?
Druga sprawa to taka że do osi z i y zaplanowałem uchwyty z aluminium gdzie w jednej obudowie będą dwa łożyska i nakrętka. Nakrętkę planuję w obudowie zablokować w ten sposób że od góry i dołu docisnę ją śrubami m4. Myślicie że takie rozwiązanie da radę?
Pozdro

Nakrętki kupiłem na alledrogo po 6,50 zł/szt. i nie było wyboru jaką mają średnicę.
Jakby mi się udało je przetoczyć na 21 mm i zamontował bym dwie w obudowie regulowanej SMA12AJ to one będą trochę wystawać bo obudowa ma długość 36 mm a nakrętka jak wspominałem 20 mm. To nie przeszkadza?
Druga sprawa to taka że do osi z i y zaplanowałem uchwyty z aluminium gdzie w jednej obudowie będą dwa łożyska i nakrętka. Nakrętkę planuję w obudowie zablokować w ten sposób że od góry i dołu docisnę ją śrubami m4. Myślicie że takie rozwiązanie da radę?
Pozdro

-
Pokaż może jakiś obrazek tej potrójnej obudowy. Jak te łożyska i nakrętki będą osadzone w gniazdach? Oprócz tych śrubek M4 przewidziałeś jakieś pierścienie osadcze albo dokręcane kołnierze żeby uniemożliwić ruch wzdłuż osi? Poczekaj z przetaczaniem nakrętek na dostawę śruby. Jak wspomniałem, ja też kupiłem tanio w Allegro i oprócz nietypowej średnicy zewnętrznej oraz luzów, zaskoczyło mnie to że otwory w nich miały gwint nie współosiowy z obrysem zewnętrznym. Wyszło to na jaw kiedy nałożyłem rząd nakrętek na śrubę i zacząłem nią obracać.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2013, 13:52 przez diodas1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Cały element z łożyskami osi Y i Z miał wyglądać jak ten który przedstawiam na poniższym obrazku:

Spawacz u którego zamówiłem ramę powiedział że może takie coś pospawać z czterech pojedynczych elementów aluminiowych tylko muszę je wcześniej gdzieś wyfrezować. Białe elementy to łożyska LM12UU a czarne to te nakrętki. Nakrętki miały by być dociskane z obu stron śrubami m4 albo nawet m5 a łożyska zablokowane Segerami tak jak w oryginalnych obudowach.
Niestety za zrobienie czterech takich elementów z aluminium życzą sobie ode mnie różni fachowcy od 130 do 170 zł a to strasznie dużo w porównaniu do kosztów reszty elementów. Za samą pospawaną i nawierconą ramę płacę 200 zł.
Pojedynczy element zarówno fioletowy jak i czerwony ma wymiary:
85x21x30 [mm]
Przewidziałem obróconą oś z dlatego aż osiem łożysk w jednej obudowie jest.
Jestem otwarty na wszelkie propozycje dotyczące tego typu obudowy którą mógłbym wykorzystać bo może wyjdzie taniej a nawet lepiej.

Spawacz u którego zamówiłem ramę powiedział że może takie coś pospawać z czterech pojedynczych elementów aluminiowych tylko muszę je wcześniej gdzieś wyfrezować. Białe elementy to łożyska LM12UU a czarne to te nakrętki. Nakrętki miały by być dociskane z obu stron śrubami m4 albo nawet m5 a łożyska zablokowane Segerami tak jak w oryginalnych obudowach.
Niestety za zrobienie czterech takich elementów z aluminium życzą sobie ode mnie różni fachowcy od 130 do 170 zł a to strasznie dużo w porównaniu do kosztów reszty elementów. Za samą pospawaną i nawierconą ramę płacę 200 zł.
Pojedynczy element zarówno fioletowy jak i czerwony ma wymiary:
85x21x30 [mm]
Przewidziałem obróconą oś z dlatego aż osiem łożysk w jednej obudowie jest.
Jestem otwarty na wszelkie propozycje dotyczące tego typu obudowy którą mógłbym wykorzystać bo może wyjdzie taniej a nawet lepiej.
-
Obawiam się że w takiej konstrukcji i nakrętki powinny być ustabilizowane Segerami wstrzelonymi do rowków wytoczonych w gniazdach lub za pomocą dodatkowych kołpaczków przykręconych do tych korpusów. Inaczej śrubki M4 nie uchronią przed wyciąganiem nakrętek z otworów pod wpływem obciążeń osiowych. To niestety jeszcze bardziej podniesie koszt detali. Ja zrobiłem sobie takie zespolone mocowania nakrętek i łożysk odlewając je z polimerobetonu czyli żywicy z piaskiem. Było przy tym trochę dłubaniny ale koszt, przynajmniej dla mnie sporo niższy. Bez żadnych Segerów czy innych zabezpieczeń. Ma się to nijak do wykonania z aluminium ale też i moje oczekiwania wobec maszynki nie były wyśrubowane. Frezarki już nie mam , zostało mi trochę zdjęć z realizacji.
-
Zastanawiałem się nad zrobieniem tego jako jednej takiej kostki którą skręcił bym z trzech elementów i w środku zamknął te wszystkie łożyska i nakrętki. Przestraszyłem się tylko ile to może ważyć. Liczyłem też że ktoś z forum by mi to jakoś taniej wyfrezował ale nikt się nie zgłosił do ogłoszenia. Zrobię projekt taki właśnie trzyczęściowy do skręcenia i rozpytam o cenę.
[ Dodano: 2013-04-23, 17:20 ]
Dobra właśnie skończyłem projektować w inventorze uchwyt skręcany czterema śrubami m4 i składający się z trzech części. Dwie są takie same wystarczy jedną obrócić o 90 stopni. Całość ma wymiary 85x85x60 [mm] oczywiście po złożeniu. Chyba te cztery śruby m4 powinny to dobrze złączyć. Proszę o ocenę i jak myślicie? Skasują mnie jak za zboże za wyfrezowanie tego z aluminium?

Całość nie powinna być wcale takie ciężką ponieważ bryła o wypełniona, aluminiowa o tych wymiarach ważyła by ok 1.2 kg tutaj ta bryła jest prawie że pusta w środku.
Wystarczy włożyć do środka wszystkie łożyska i cztery nakrętki i skręcić do kupy.
[ Dodano: 2013-04-23, 17:20 ]
Dobra właśnie skończyłem projektować w inventorze uchwyt skręcany czterema śrubami m4 i składający się z trzech części. Dwie są takie same wystarczy jedną obrócić o 90 stopni. Całość ma wymiary 85x85x60 [mm] oczywiście po złożeniu. Chyba te cztery śruby m4 powinny to dobrze złączyć. Proszę o ocenę i jak myślicie? Skasują mnie jak za zboże za wyfrezowanie tego z aluminium?

Całość nie powinna być wcale takie ciężką ponieważ bryła o wypełniona, aluminiowa o tych wymiarach ważyła by ok 1.2 kg tutaj ta bryła jest prawie że pusta w środku.
Wystarczy włożyć do środka wszystkie łożyska i cztery nakrętki i skręcić do kupy.