Jakie CNC 4 czy 5 osi?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: lajosz » 21 kwie 2013, 01:04

Producentdrzwi pisze:Na razie robię drzwi zewnętrzne ( tak 60% 70% tego co robimy reszta to schody\czasami meble ) ale chciałbym też inne rzeczy robić .
Szukam maszyny, która pozwoli mi robić praktycznie wszystko ( wiadomo, że są ograniczenia) .

To może inaczej odpowiem niż dotychczas.
Otóż kilku kolegom już doradzałem (na ich prośbę) przy wyborze maszyny, albo czy warto kupić tę maszynę którą sobie upatrzyli.
Każda taka prośba z ich strony poprzedzona była dłuuugą dyskusją i wyjaśnianiem przeróżnych niuansów pracy na CNC albo wręcz wyjaśnianiem podstaw.
Ponadto zawsze pytałem, czy aby na pewno jest im potrzebne CNC.
Wtedy ZAWSZE było mniej więcej taka wypowiedź z ich strony, że na CNC będą robić tylko to czego nie da się zrobić na innych maszynach.
Wtedy ja zapewniałem ich, że ZAWSZE jest tak, że jak ktoś już kupi CNC, to z czasem coraz więcej rzeczy będzie robił właśnie na CNC, nawet zupełne pierdoły.
Wtedy oni, że na pewno nie, a następnie okazywało się, że jednak miałem rację.
Po prostu, po opanowaniu oprogramowania w stopniu umożliwiającym swobodne poruszanie się po nim i poznaniu możliwości maszyny, o wiele szybciej jest zrobić jakiś detal na CNC (czyli jednej maszynie) niż angażować kilka innych maszyn do wykonania tego samego elementu.

Poza tym, nie ma maszyny która robi wszystko.
Nawet pięcioosiówka nie zrobi pewnych rzeczy.

Jak na razie, to tylko drukarki 3D mogą wykonać absolutnie dowolny kształt, ale niestety tylko z określonego materiału którym drewno na pewno nie jest i raczej nigdy nie będzie.

Producentdrzwi pisze:Bartuss1 Ty się [porównujesz do tych firm Kimla i np ta Fanum? :shock: ignorowałem cie ale to twoje dogryzanie staje się irytujące.
Gdzie ty budujesz te swoje maszyny? gdzie testujesz? jak spawasz? itd. ?Czym składasz itd. Ręcznie? bo na twojej stronie widzę tylko niewielki garaż, żadnej fabryki .
Drzwi to można i w garażu klepać ale takie skomplikowane maszyny?
Ok rozumiem jak byś dla siebie robił te maszyny, ale uczyć się na kliencie?
Znowu nie za bardzo wiem, dlaczego tak irytują Cie posty kolegi bartuss1 ?
Napisałem już o tym, ale:
O ile styl kolegi bartuss1 jest taki sobie i rzeczywiście nie każdemu może przypaść do gustu (np. mnie nie przeszkadza w ogóle) , to już treść jest jak najbardziej logiczna.
Poza tym, jeśli ktoś zbudował chociaż jedną maszynę CNC (a kolega bartuss1 zbudował 60), to (nie obraź się) wie znacznie więcej niż Ty teraz.
Dodatkowo nie zauważyłem, żeby kolega bartuss1 namawiał do zakupu swoich wyrobów.
Po prostu zwrócił uwagę, że polskie nie musi z automatu oznaczać dziadowskie i rzeczywiście, jeśli ktoś ma do dyspozycji w Polsce 100.000 Euro, a zna się na rzeczy, to śmiem twierdzić, że za te pieniądze zbuduje maszynę po prostu lepszą niż taki Homag, CMS, czy inny Morbidelli. Osobną kwestią jest oprogramowanie, ale i tu jestem niemal pewny, że za odpowiednie pieniądze polscy programiści napisali by program który miażdżyłby konkurencję pod każdym względem.

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 kwie 2013, 09:26

popsuje ci producencie drzwi do wychodków temat dalej.
otóż dopóki sa ludzie, którzy uważają że polska myśl techniczna jest be, dopóty w naszym kraju będzie tak jak jest albo zresztą i gorzej.
cieszę się ze sprawdziłeś co mi nie wyszło, zwlaszca ze to co mi nie wyszło bylo zwyczajnie ograniczone budżetem, a mimo tego to co mi nie wyszło pracuje nadal i podobno ma się swietnie. Czym się rózni maszyna przemysłowa od amatorskiej ? ze jest robiona w serii ? że jest składana z bezdusznych klocków przez 100 pracowników, którzy od czasu do czasu cos popieprzą a potem głowa firmy musi robić dobrą minę.
Obrazona dama zna cala alchemię związaną z wyprodukowaniem maszyny, jej obsługą, programowaniem, i CAMem i szkoleniem operatorów.

Zmierzam do tego, że zanim osądzisz zastanów się czy nie popełniasz gafy, moje pierwsze zdanie w tym watku nie bylo żartem, tylko pytaniem, dlaczego pominąłeś Kimle, Andrychów, Porebę, Fanum. Ergwinda ? no ja podobno jestem amatorszczyzna to nie biorę się pod uwagę, mimo tego amator często zjada zęby na temacie bardziej, niż niejeden chlubny producent dysponujący setka pracowników którzy robia to za niego, wskutek czego dany producent g wie o swoim wyrobie.
A takie lajkonickie stwierdzenia jak powyżej, zwyczajnie sprowadzają cię kolego do mania kasy i pustki we łbie, no i wyszydzania amatorszczyzny.
napisałes gdzies ze potencjalnego klienta nazywam lajkonikiem.
Własnie tak, nazywajmy rzeczy po imieniu

Szukaj sobie dalej
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
Producentdrzwi
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Producentdrzwi » 21 kwie 2013, 11:35

Lajosz Sposób pisania przez tego człowieka jest na tyle niepoważny, że nigdy nie przyszłoby mi do głowy powierzyć mu produkcję czegokolwiek.
Bartuss wymyśla jakieś bzdury odnośnie mojej opinii o polskich maszynach , gdzie ja napisałem, że polskie są gorsze? Lajosz przeczytaj sobie moje posty a zobaczysz, że nigdzie tak nie napisałem. Tamten wymyśla te bzdury bo chce się chyba jakoś wybronić. Szczerze to dawno nie spotkałem tak prostackich wypowiedzi ze strony jakiegokolwiek producenta a ten podobno chce za takiego uchodzić. Szczerze pisząc to bym wolał coś polskiego tylko wykonanego przez profesjonalistów czyli właśnie Kimla czy Fanum itd.
Więc tu myślę podobnie jak Ty, że z takiej polskiej firmy byłoby to CNC zwyczajnie lepsze i to pod każdym względem. Więc pewnie jeszcze nieraz wrócimy do tego tematu.

Wracając do tematu pewnie będzie tak jak mówisz i potem wszystko będzie chciało się zrobić na CNC jeśli tylko będzie istniała taka możliwość.

Bartuss1 drzwi do wychodka ? Napisałem już do administracji bo nie mam czasu ani chęci kłócić się tu z byle kim mam nadzieję, że cie szybko sprowadzą na ziemię. Wiem , że forum pozwala wylewać "żale ", ale wylewaj je w swoich tematach od mojego się odczep i mi tu nie wprowadzaj chaosu.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 kwie 2013, 12:05

hehe, co? uraziłem twą dumę ? niepowazny byle kto zwraca ci uwage że twardo stąpa po ziemi, chaos natomiast to administrator tegoż forum notabene amatorskiego.
Trzeba się troche pożalic, wszak wysokie bezrobocie, koniunktura grubymi nicmi szyta itd.

Maszyna cnc jaka by nie była to tylko półśrodek a nie całokształt związany z przyszlością firmy i jak ktos pierdyli o 3 - 5 osiach do drewna to sie zastanawiam czasem, czy przypadkiem ten ktoś rozumie technologię do ktorej zmierza i w zasadzie w czym mu ta nowa technologia pomoże, jestes kolego zwyczajnie niedoinformowany i zbyt sztywny z klubu sztywniaków, bo każde pierdnięcie nie na temat powoduje zwyczajną reakcję anty, co widać poczynając od okreslen, na groźbach skonczywszy.

ciekaw jestem czy sprzedając towar klientowi kierujesz się empatią czy zwyczajnie bierz pan te drzwi i spj

nie mam specjalnej ochoty klocic się tu o byle g, jednak czytając forum, niektóre wypowiedzi zwyczajnie rażą, acz prowokują do wypowiedzi. Stąd tez moje słow kilka wrobelka ćwirka. Gadaj dalej, mnie tu już nie ma.

Awatar użytkownika

Fanum
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Fanum » 22 kwie 2013, 20:42

Dzień Dobry Wszystkim,

Wywołany do tablicy, czym prędzej założyłem konto by odnieść się do informacji zawartych w tymże wątku, również w kontekście naszej firmy. W swoich wypowiedziach postaram się być jak najbardziej obiektywny, co mam nadzieję docenią inni profesjonalni producenci i przedstawiciele handlowi tak aktywnie udzielający się na forum. Każda przedstawiona poniżej opinia wynika z lat doświadczeń (co oczywiście ani mi, ani moim kolegom nie daje monopolu na prawdę jedyną i oświeconą!).

Sugerowanie się opiniami zawartymi na forum takim jak cnc.info obarczone jest tym ryzykiem, że nie wiesz do końca czy rozmawiasz z użytkownikiem, zapaleńcem czy przedstawicielem handlowym (przykład pierwszy z brzegu: jeden z czołowych polskich producentów ploterów bardzo długo reklamował swoje produkty na tym forum jako taki "zapalony amator"), dlatego wyraźnie sugeruję, by przy wyrabianiu sobie opinii dot. maszyn nie słuchać marketingowego bełkotu o redukcji mas ruchomych czy ultrawspaniałej dynamice. Maszyna ma robić robotę i zarabiać na siebie, a to, jaka nazwa jest na tabliczce znamionowej nie powinna mieć żadnego znaczenia. Wyrabianie sobie opinii na podstawie postów anonimowych użytkowników forum może być krzywdzące dla pytającego, gdyż anonimowi handlowcy mogą mu wcisnąć swój produkt, a tym bardziej dla innych maszyn, o których przeczytał na forum nieprawdę lub nie dowiedział się o nich w ogóle. Wybór obrabiarki jest czymś innym niż kupno samochodu - przy tym drugim emocje powinny grać rolę, i w większości przypadków tak jest - auto kupujemy oczami. Przy doborze obrabiarki należy postępować zachowawczo i chłodno kalkulować. Proponuję skupić się na poniższych aspektach:
- cena maszyny,
- pole pracy i możliwości obrabiarki,
- jakość obróbki, wydajność,
- koszty eksploatacji,
- serwis.
O opinię pytać najlepiej użytkowników którzy mają daną maszynę co najmniej rok - dwa, a najlepiej trzy - wtedy można sobie wyrobić w miarę obiektywną opinię o kosztach eksploatacji i jakości serwisu. Co do pozostałych aspektów: nie wolno kupować maszyny z folderu czy wierzyć w zapewnienia handlowców: jak wydajesz takie pieniądze, masz prawo oczekiwać prezentacji maszyny obrabiającej to, co Ty chcesz na niej robić. Wtedy oceń sztywność, jakość wykonania, dynamikę i wydajność.
Skąd różnice w cenach? Dla jednych klimatyzowana, pyłoszczelna szafa sterownicza czy układ centralnego sterowania w obrabiarce do drewna to oczywistość, dla innych - fanaberia.

Mam nadzieję że choć trochę pomogłem. W razie jakichkolwiek pytań - służę pomocą.
Polski producent maszyn CNC

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: KAJOS » 22 kwie 2013, 21:30

Fanum, - poczytajmy regulamin.
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 22 kwie 2013, 21:54

a witamy fanum, trudno sie nie zgodzic z opinią.
na marginesie czemu w logo masz kółka zebate tak jak augustow ebmia czy kamar ?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pitsa » 22 kwie 2013, 23:06

Te kółka niby zębate wyglądają jak marne atrapy. Ruchome również. :mrgreen:
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

tommur
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tommur » 23 kwie 2013, 11:30

Podpinam sie pod wypowiedź doradcy Fanum.

W Masterwood na którym pracuje o ile gł. szafa sterownicza i szafa pomocnicza jest uszczelniona przed pyłem, to komputer kompletnie jest niezabezpieczony przed pyłem. Po prostu zwykły stacjonarny PC zapakowany do obudowy z dziurami fi40.
A niestety jak siadnie komp to i tak nie podziałamy na cnc.

Rysunek komputer przy MW310 :
A tutaj te masterwood ale rozwiązanie znacznie szczelniejsze (nesting płyt)

Ostatnio przy kombajnie SAc F4TL wymieniałem płyte główna w kompie. PC zabudowany w szafie stalowej (chyba z 60kg waży sama szafa). i powiem Wam, że po rozebraniu PC to ja tak czystej płyty głownej nie mam w PC domowym. W tej szafie nie ma żadnych wentylatorków wyrzucających ciepło i spokojnie to wystarcza.

P.S.
sorki za oftop, ale może ktos mi wytłumaczyc sensownie dlaczego komputery sterujące cnc nie maja UPS. Sugerowano mi, że jak padnie napięcie, a komp zostanie włączony to może sie wysypac oprogramowanie kompa. Nie wiem co lepsze, bo jak prąd często pada lub ma wahania to wydaje mi się, że windows XP długo nie pociągnie. I wtedy zaczynają sie jaja z oprogramowaniem. A koszt dobrego UPS za 500zł jest dla mnie niższy niż zabawa 2 dni z wygrywaniem oprogramowania. Jeśli dam rade.
CNC Masterwood Project 310L V4
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC" :D

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pitsa » 23 kwie 2013, 15:41

tommur pisze:dlaczego komputery sterujące cnc nie maja UPS. Sugerowano mi, że jak padnie napięcie, a komp zostanie włączony to może sie wysypac oprogramowanie kompa.
Dziwne. Przecież program może kontrolować stan maszyny i odpowiednio reagować na brak reakcji ze strony maszyny gdy padnie zasilanie a komputer jest na zasilaniu awaryjnym.
A jaka jest procedura uruchomienia? Czy zgodnie z tą informacją - maszyna potem komputer lub maszyna, a potem program?

Co do wysypania się windowsa to chyba też rozsądnie jest robić jakieś kopie zapasowe całego dysku lub systemu. Ciekawe jak to robią profesjonaliści.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”