Wyposażenie stanowiska pracy tokarza CNC, frezera CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
CNC-Bogi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Wyposażenie stanowiska pracy tokarza CNC, frezera CNC

Post napisał: CNC-Bogi » 18 kwie 2013, 13:21

Problem powstający w każdej firmie, gdy zakupiona jest pierwsza obrabiarka CNC (często używana) a przeszkolony operator musi zacząć pracę. Jakie akcesoria, jakie wyposażenie stanowiska pracy musi otrzymać?

Tagi:

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zibi » 18 kwie 2013, 14:24

Co maszyna ma wykonywać?
Wiercenie, frezowanie, wytaczanie, nacinanie gwintów? Narzędzia będą z węglika pełnego czy składane? Z jaką dokładnością 0.1, 0.01? W jakim materiale? Jakie przygotówki, wstępnie obrobione, surowe, odkuwki, odlewy? Części jakiej wielkości, zakładane ręcznie czy suwnicą?
Pokaż jedną z części aby dobrać narzędzia, narzędzia pomiarowe, uchwyty, oprawki itp. itd.

Autor tematu
CNC-Bogi

Post napisał: CNC-Bogi » 19 kwie 2013, 17:46

Miałem na myśli coś takiego na wzór "apteczki pierwszej pomocy" - wyposażenie podstawowe, niezbędne do pracy, taki "niezbędnik tokarza/frezera CNC", kiedy uruchomiona jest obrabiarka, wyszkolony operator a na stanowisku pracy pusto...
Dobrze by mieć taki "box" na początek a w nim ... no właśnie! :roll:
Bill Gates sugerował, że "jeśli coś nie jest do znalezienia w Google'u, to to coś po prostu nie istnieje". Wpisałem w Google'u hasło jak w temacie i ... :mrgreen:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 19 kwie 2013, 18:13

Musisz zgromadzić narzędzia te do obróbki i do pomiaru. Praca operatora nie jest najczęściej ograniczana żadnymi specyficznymi wymaganiami. Ot jak wszystko, czajnik do gotowania wody na herbatę czy kawę na pewno się przyda.

Ważne - musi mieć stół i krzesło. Do tego kalkulator "z funkcjami". Czasem trzeba coś przeliczyć. Musi mieć jakąś szufladę na prywatne rzeczy. Kubek, jakieś notatki, poradniki.

darkghoust
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: darkghoust » 19 kwie 2013, 18:22

Suwmiarka , zestaw kluczy by mieć jak zamocować element czy zmienić frez, noże, frezy, uchwyty, oprawki, z których najczęściej korzysta, czajnik do kawy. Szafka żeby było gdzie to trzymać. Stół z imadłem lub czymś w stylu uchwytu do oprawek żeby miał jak zmienić narzędzia. Leki uspokajające. Młotek żeby wybić przełożonym głupie pomysły. Chyba o taki "niezbędnik" ci chodzi.
Lubię duże zabawki. Obecnie homag Vantage 38L
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 20 kwie 2013, 00:55

Na frezarke : suwmiarka , metrówka , średnicówki mikrometry ,głębokościomierz. kilka oprawek ze stożkami Mk , kilka oprawek na Koszyki zaciskowe= min. 2 komplety podstawowych rozmiarów, trzpienie z głowicami , może też na frezy tarczowe, uchwyty wiertarskie może kilka oprawek Weldon np. na nawiertak wiertła płytkowe, oprawka ze sprzęgłami na gwintowniki. frezy wiertła gwintowniki rozwiertaki podstawowe głowice farerskie. imadła najlepiej ze 2 takie same precyzyjne , łapu dociskowe wraz z całym zestawem kości ,śrub i podkładek może też uchwyt trójszczękowy na podstawie do mocowania do stołu, pryzmy , kołki oporowe zderzaki itp.regał na przyrządy szafka na narzędzia stół z imadłem i imadłem o oprawek , klucze zwykłe i imbusowe , klucze do narzędzi frezarskich (w katalogu zobaczysz jakie klucze do płytek jakie do oprawek na koszyki), pilniki , trzpieniówka na powietrze , pistolet na powietrze , młotek metalowy, młotek plastikowy śrubokręty, gratownik, wybijaki wraz z punktakiem rysik traserski, czujnik na statywie , balerina lub sonda pomiarowa tudzież inny przyrząd do łapania zer , miotła szufelka ,przedłużacz ... tyle mi w nocy przyszło do głowy dobranoc i powodzenia w napadzie na Bank :wink:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Marcin Stachera
Kontakt:

Post napisał: Marcin Stachera » 20 kwie 2013, 01:43

Na frezarke : suwmiarka , metrówka , średnicówki mikrometry ,głębokościomierz. kilka oprawek ze stożkami Mk , kilka oprawek na Koszyki zaciskowe= min. 2 komplety podstawowych rozmiarów, trzpienie z głowicami , może też na frezy tarczowe, uchwyty wiertarskie może kilka oprawek Weldon np. na nawiertak wiertła płytkowe, oprawka ze sprzęgłami na gwintowniki. frezy wiertła gwintowniki rozwiertaki podstawowe głowice farerskie. imadła najlepiej ze 2 takie same precyzyjne , łapu dociskowe wraz z całym zestawem kości ,śrub i podkładek może też uchwyt trójszczękowy na podstawie do mocowania do stołu, pryzmy , kołki oporowe zderzaki itp.regał na przyrządy szafka na narzędzia stół z imadłem i imadłem o oprawek , klucze zwykłe i imbusowe , klucze do narzędzi frezarskich (w katalogu zobaczysz jakie klucze do płytek jakie do oprawek na koszyki), pilniki , trzpieniówka na powietrze , pistolet na powietrze , młotek metalowy, młotek plastikowy śrubokręty, gratownik, wybijaki wraz z punktakiem rysik traserski, czujnik na statywie , balerina lub sonda pomiarowa tudzież inny przyrząd do łapania zer , miotła szufelka ,przedłużacz ... tyle mi w nocy przyszło do głowy dobranoc i powodzenia w napadzie na Bank :wink:
A gdzie czajnik , kawa , herbata i cukier. No i łyżeczka oraz kubeczek do tego by pasowały :roll:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 20 kwie 2013, 08:31

heheh wszyscy moi poprzednicy to wymieniali to też uznałem że wystarczająco dobitnie zostało to powiedziane :mrgreen:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 20 kwie 2013, 08:48

Przyda się jeszcze iskrograf do zaznaczenia swojego terenu i własności. ;-)

[youtube][/youtube]
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 20 kwie 2013, 09:04

ciekawostka
do plotera przyczepić, spawanie stykowe hehe