W związku z tym, że pozyskałem tańsze źródło detali palonych na laserze, zadecydowałem zmianę konstrukcji na metalową.
Kontynuacja tematu: link
Jednocześnie w trakcie zmiany materiałowej, za namową oprawcafotografii oraz inspiracja sprawdzoną konstrukcją bakprint i założeń konstrukcji Kreatury v2 kolegi syntetyczny (możliwość złożenia konstrukcji na kolanie w domu), konstrukcja została znacznie zmieniona. Mam nadzieję, że koledzy nie będą mi mieli za złe podobieństwa konstrukcji

Jako konstrukcję nośną wykorzystałem profile aluminiowe, natomiast jako łączniki elementy blaszane palone na laserze. Z tyłu na belce sterowanie. 100% elementów będzie skręcanych. Część detali będzie przefrezowanych pod prowadnice i łożyska. Wałki 16.
Pole robocze 450x430x100.
Mam dylemat jakie śruby zastosować. Konstrukcja się prosi o śruby kulowe, natomiast boję się loterii z Poltechu czy z ProfiCNC. Natomiast Hiwin jest stanowczo za drogi. A śruby trapezowe wydaje mi się że będą najsłabszym ogniwem w uzyskaniu dokładności.
Jeszcze się zastanawiam nad łożyskowaniem śrub, czy dać jedno łożysko kulkowe skośne dwurzędowe od strony napędowej, czy dwa łożyska skośne dwurzędowe. Jednorzędowych skośnych raczej nie biorę pod uwagę ze względu na brak krycia. Czy ktoś ma doświadczenie czy jednorzędowe zapewni brak luzu osiowego?
Poniżej wrzucam zdjęcia ze szkicu konstrukcji:

Oczywiście po stworzeniu dokumentacji, projekt opensource.