Budżetowa Frezarka ze sklejki do PCB

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pascalPL » 28 mar 2013, 14:10

Bezwładność możesz likwidować odpowiednio dobranym przyspieszeniem. Z drugiej strony 0.7Nm da sobie bez problemu radę z taką Tr16x4.

Tabelkę z parametrami śrub masz na stronie sponsora http://akcesoria.cnc.info.pl/sruby_trapezowe.htm
Ja brałem wszystkie śruby od nich...

A co do stoczeń i łożysk przy mniejszych średnicach jak fi10 musisz kombinować. Ja np. jak zamawiałem toczenie Tr14x4 to poprosiłem o tuleje aby z fi8 zrobili mi fi10. Chciałem móc osadzić je na łożyskach skośnych. Tr12x3 już nie pamiętam jak wymyśliłem, ale to była pierwsza propozycja i teraz leża mi nakrętki i śruby i czekają na lepszy czas.

Nakrętki powinny być ok.. tylko pamiętaj lepiej mieć 2 na oś z możliwością oddzielnego osadzenia. Aby móc przekręcając osadzić je tak aby nie występował luz osiowy.

Tagi:

Autor tematu
DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 96

Post napisał: DOHC » 28 mar 2013, 15:14

No dwie właśnie dlatego żeby luz kasować :)

[ Dodano: 2013-03-28, 22:24 ]
Zasilacz mam już u siebie, teraz jeszcze czekam na sterownik aż przyjdzie z Chin i będę mógł sobie pokręcić silnikami z macha :). Trapi mnie jeszcze dwa tematy mianowicie tulejka redukcyjna na 3.175 do wrzeciona dwt, znalazłem temat w którym ktoś pisał że pasują tulejki ze szlifierek boscha, macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Kolejna sprawa czy widzieliście gdzieś ciekawe rozwiązania drewniaków z ruchomą bramą które był wyposażone w chłodzenie freza ? Nie mam teraz czasu na zrobienie modelu ale myślałem o wykonaniu samego stołu z blachy alu z wyfrezowanymi rowkami ze spadkiem w kierunku rowka zbierającego do zbiornika na płyn z którego ssała by pompa, a do tego wykonanie burt tak żeby powstała wanna, żeby nie chlapało na bramę itd.
zasilacz:
Obrazek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
pozdrawiam

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 08 kwie 2013, 13:10

Przymierzam się właśnie do zamówienia łożysk i wałków. Czy macie jakieś uwagi do tego konkretnego sprzedawcy:
http://allegro.pl/lozysko-liniowe-otwar ... 81919.html
http://allegro.pl/prowadnica-liniowa-z- ... 72956.html

Napewno wielu z was miało wałki od różnych dostawców w ręku i może coś o nich powiedzieć. Z góry dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam

EDIT

natknąłem się na coś takiego :
http://allegro.pl/nakretka-trapezowa-10 ... 99550.html tanie jak barszcz ale 10x2 to chyba jednak za mało zważywszy że w osi y pręt będzie miał ~1 m

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: sajgon » 08 kwie 2013, 17:10

DOHC pisze:Przymierzam się właśnie do zamówienia łożysk i wałków. Czy macie jakieś uwagi do tego konkretnego sprzedawcy:
http://allegro.pl/lozysko...3107981919.html
http://allegro.pl/prowadn...3158372956.html
Brałem u nich wałki i łożyska ( też 20-ki ) .
Po złożeniu przylgami dwóch prowadnic 1000 mm na całej długości przylegały równo (brak szczeliny pod światło) papierka też się nie dało wsadzić, a próbowałem z każdej strony.

W 3-ech obudowach łożysk do wymiany robaczki od kasowania luzu ( w oryginalnych imbus przeskakiwał)

Jedno łożysko wydawało inny dźwięk podczas poruszania na wałku ( pewnie jakiś syf w środku)

Za tą kasę i jak na moje potrzeby było ok.

W wątku z moją maszynką na końcu masz filmik z testów nowego stolika , właśnie na tych prowadnicach.
Pozdrawiam , Michał. ;)

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 08 kwie 2013, 18:57

sajgon pisze:Po złożeniu przylgami dwóch prowadnic 1000 mm na całej długości przylegały równo (brak szczeliny pod światło) papierka też się nie dało wsadzić, a próbowałem z każdej strony.
A o czym to świadczy?
Otóż o niczym ;]

Bo prowadnice się przykręca do bazy i wtedy można cokolwiek o nich powiedzieć..

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 08 kwie 2013, 19:11

251mz pisze:A o czym to świadczy?
Otóż o niczym ;]

Bo prowadnice się przykręca do bazy i wtedy można cokolwiek o nich powiedzieć..
i tak i nie , bo gdyby były skręcone ,albo banan to było by widać

Nie wszyscy przykręcają do obrobionych baz na ważącej 200kg konstrukcji :grin: Przy sklejce, czy MDF-e trudno mówić o obrabianych bazach , do których można dociągnąć prowadnicę. :wink:
Pozdrawiam , Michał. ;)

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 09 kwie 2013, 09:58

OK, w takim razie pewnie je kupie. Jeszcze tylko zdecydować się na rozmiar śruby i znaleźć jakieś nakrętki w przystępnej cenie, macie jakiś namiar ? Musze się wziąć i zrobić model ostateczny frezarki.

pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 28 kwie 2013, 12:28

Przyszedł mi z chin ten sterownik, będę się starał to w weekend majowy uruchomić i sobie pokręcić silnikami. Zacząłem się zastanawiać nad programem do sterowania, przyjąłem odrazu że będzie to MACH3 ale może jakiś Linuks CNC będzie lepszy. Macie jakieś swoje typy?
Obrazek
Obrazek
Zaskoczyła mnie beztroska z jaką zostało to zapakowane.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Generalnie płyta wygląda ok poza gniazdem silnika tym z lewej, było chyba lutowane po pijaku :D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

pascalPL
Posty w temacie: 9

Post napisał: pascalPL » 28 kwie 2013, 14:18

U mnie wygięte było gniazdo od krańcówek (zresztą cały czas jest takie). A co do lutowania. Mój czerwony chińczyk wymagał poprawek, bo pijany chińczyk się nie postarał :).

[ Dodano: 2013-04-28, 14:23 ]
Od razu po odpaleniu polecam wymienić rezystory z tych 5W 0.18ohm "cementowych" na bezindukcyjne, u mnie to poprawiło mocno kulturę pracy silników. Było warto. Jeszcze jest jeden "myk" z "wyłączeniem" mechanizmu ograniczania prądu na postoju, który jest źle zaprojektowany i przy wolnych obrotach silnik zamiast nominalnego prądu dostaje postojowy... co może się skończyć utratą kroków, przy obróbce bardziej wymagającego materiału. "Myk" polega na przerwaniu ścieżek i wyłączeniu tego mechanizmu (czyli zasilania silników ciągle prądem maksymalnym).

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 28 kwie 2013, 15:30

o Tym drugimy myku już coś czytałem. Ten pierwszy pewnie zrobie :). Narazie postaram się to uruchomić na stole żeby zaczęło silnikami ruszać . Macie jeszcze jakieś myki ?

pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”