poszukuje programu GERBER lub inny
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
poszukuje programu GERBER lub inny
Czy może ktoś wskazać mi miejsce gdzie mogę ściągnąć program GERBER lub inny który będzie przygotowywał plik wyjściowy (*.dxf*, *.plt*) z schematu płytki drukowanej zrobionej np w PROTELU. Jestem w posiadaniu wersji DEMO programu Circuit CAM dla ploterów firmy LPKF, jest tam świetna opcja która obrysowuje ścieżki dookoła i ma możliwość wyeksportowania do *.plt* ale w wersji demo jest to zablokowane. Właśnie słyszałem, że podobnią opcje posiada program GERBER. Więc jesli ktoś jest w posiadaniu tego programu lub wie gdzie mozna go ściągnąć, byłbym wdzięczny (program tylko dla własnego użytku) Albo wie jak odblokować opcje w Circuit CAM 4.2 lub 4.0 zapisu w *.plt* Z góry dziekuje. Może ktoś zna inny sposób przygotowania pliku z płytka drukowaną do programu Mach2
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Ok dzięki ale czy on wykonuje obrysy ścieżek płytki drukowanej. Widziałem instrukcje do tego programu i głównie to on eksportuje pliki do różnych formatów, jeszcze go dobrze nie poznałem więc nie wiem
W Circuit CAM jest to możliwe ale eksportowanie jest zablokowane (wersja DEMO)
Chodzi mi o to...
[ Dodano: 2005-03-11, 16:27 ]
widok programu
W Circuit CAM jest to możliwe ale eksportowanie jest zablokowane (wersja DEMO)
Chodzi mi o to...
[ Dodano: 2005-03-11, 16:27 ]
widok programu
- Załączniki
-
- przykład płytki.jpg (24.23 KiB) Przejrzano 6339 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
witam
znalazłem coś takiego w sieci :
"Płytki mogą być wygenerowane na kilka sposobów:
Obrys ścieżek i padów
Obrys ścieżek i padów +obrys buforów (są to miejsca wokól padów z usuniętym laminatem aby ułatwić lutowanie)
Obrys ścieżek i padów + obrys buforów + wybieranie laminatu z buforów
Obrys ścieżek i padów + wybieranie całego zbędnego laminatu z powierzchni płytki. "
Program "pcbcut " wersja demo http://www.sagitt.civ.pl/products/pcbcut/details.php
[ Dodano: 2005-03-11, 20:10 ]
witam ponownie,
składnica wiedzy na temat programów PCB i nie tylko http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum10-0-840.html
znalazłem coś takiego w sieci :
"Płytki mogą być wygenerowane na kilka sposobów:
Obrys ścieżek i padów
Obrys ścieżek i padów +obrys buforów (są to miejsca wokól padów z usuniętym laminatem aby ułatwić lutowanie)
Obrys ścieżek i padów + obrys buforów + wybieranie laminatu z buforów
Obrys ścieżek i padów + wybieranie całego zbędnego laminatu z powierzchni płytki. "
Program "pcbcut " wersja demo http://www.sagitt.civ.pl/products/pcbcut/details.php
[ Dodano: 2005-03-11, 20:10 ]
witam ponownie,
składnica wiedzy na temat programów PCB i nie tylko http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewforum10-0-840.html
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Program czyta Gerbera ale zapisuje tylko w postaci dxf czy oryginalny rysunek czy też ścieżki narzędzia. Program może służyć jako konwerter gerber-dxf. Mając plik acad'a możesz z nim zrobić co zechcesz - frezować po outline czy z wybieraniem miedzi - w dowolnym programie do generowania g kodów. DeskCNC frezuje po otline ale trzeba uważać ze średnicą freza, program nie sprawdza czy jest miejsce na taką szerokość.domlas1 pisze:Ok dzięki ale czy on wykonuje obrysy ścieżek płytki drukowanej. Widziałem instrukcje do tego programu i głównie to on eksportuje pliki do różnych formatów, jeszcze go dobrze nie poznałem więc nie wiem
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam serdecznie panów zajmujących się CNC
ja mama takie doświadczenia mnie sie udalo w protelu DXp wyexportować do formatu Gerbera iw Kcam obrabiać aczkolwiek ten prg nie zabardzo sobie radzil z wielka ilością ściezek i zdarzaly sie braki(w K cam w opcjach gerbera jest opcja ciecia nazewnątrz lini czyli to o co chodzi nam Elektronikom.
Milego czytania
ja mama takie doświadczenia mnie sie udalo w protelu DXp wyexportować do formatu Gerbera iw Kcam obrabiać aczkolwiek ten prg nie zabardzo sobie radzil z wielka ilością ściezek i zdarzaly sie braki(w K cam w opcjach gerbera jest opcja ciecia nazewnątrz lini czyli to o co chodzi nam Elektronikom.
Milego czytania