Jakie CNC 4 czy 5 osi?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 04 kwie 2013, 07:25

Producentdrzwi pisze:Potencjalny klient na kilkaset tysięcy a Ty piszesz " polskie zna" "lajkonik"?
zbudowanie tejze maszyny to takze kilkaset, więc zysk jest juz troche mniejszy.
"Piniundze to nie fszysko" panie kolego, ja natomiast wcale sie nie reklamuję i faktycznie mam kijowy marketing, ale robota jest cały czas, nazywam rzeczy po imieniu i słodzić nie mam zamiaru.

oczywistą rzeczą jest, że jak położę detal na stole to chcę go jakos pewnie zamocowac, potem wyobrażam sobie jak tym narzedziem dojśc do żądanych elementów - prosto od góry a może z boku, potem interesuje mnie sposób usuniecia wiórów - tutaj wyobrazamy sobie kinematyke maszyny i jej peryferia.
na końcu zaś operator ktory bedzie to obsługiwał - jako ogniwo procesu a nie najwazniejsza osoba w technologii, bo równie wazny moze być gosciu od wozka widlowego, któremu drzwi spadną na glebe i porysowane raczej do klienta nie pojadą, nawet jesli maszyna kosztowała 2 miliony euro z bajerami, designem i naklejkami.

Maszyna powinna spełniać jakies parametry zbliżone do oczekiwań, a tu polem do popisu są wyścigi dealerów i ewentualne zalecenia operatorów, tylko że operatorzy zazwyczaj są przyzwyczajani do tego co im dadzą a nie co sobie wybiorą.

organizacja pracy jest tak oczywista jak proces technologiczny części

jako ciekawostke mogę rzucić hasło - elastyczne gniazdo obrobkowe EGO
czyli kołeczko cnc - system paletujący podający, robot odbierający i kladący to na maszynę, maszyna robi swoje, potem robot przekłada detal do kolejnej maszyny, a z ostatniej w łańcuchu robot kładzie na system paletujący odbierający.

EGO może kosztowac sobie i kilka milionów, więc sie kolega nie podnieca tymi swoimi kilkoma setkami, bo zalezy czy podejdzie rzeczowo do produkcji czy wszyscy bedą skakać wokół nowego nabytku jak dzieci i wychwalac pod niebiosa - mamy cnc.

system ego ma jedną wadę - eliminuje pracowników, a w dzisiejszych czasach takie podejście do kadry niewskazane hehe

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pitsa » 04 kwie 2013, 08:01

lajosz pisze: Z innej beczki.
Pan Kimla nie przedstawi wad swoich produktów bo ich po prostu nie widzi :)
Gdyby widział, to zapewne od razu by wyeliminował, nieprawdaż ? :)
To jest różnica między przedstawicielem a producentem. Przedstawiciel "musi żyć" z wadami sprzedawanych przez siebie produktów. Producent może swoje produkty stale doskonalić. Zdarza się, że producent nie zna tak dobrze swojej maszyny jak właściciel. Na targach spotyka się właścicieli ze świtą, przedstawicieli na długiej smyczy i rzadziej przedstawicieli praktykujących czyli wieloletnich operatorów maszyny. Rozmowa z każdym jest wartościowa i przed zakupem obowiązkowo trzeba skorzystać z możliwości spotkania z nimi. Już od pierwszego dnia gdy jeszcze nie mają chrypki... :-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

adas
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7

Post napisał: adas » 04 kwie 2013, 08:37

@pitsa
Wyreczasz mnie od pisania postow. :razz:
Pozdrawiam
Adas

Autor tematu
Producentdrzwi
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Producentdrzwi » 04 kwie 2013, 22:24

Dzięki Panowie za obszerne wypowiedzi. Sporo aspektów jest do poruszenia, muszę sobie w głowie poskładać to wszystko, żeby mi się jakiś sensowny obraz z tych wiadomości wyłonił.

Na razie wiem, że 5 osiówka jest skomplikowanym narzędziem z drugiej strony 5 osi daje niesamowite możliwości produkcyjne, bo w zasadzie można już wszystko produkować .

Co by dał zakup 3 osiówki ? Bo nie ukrywam, że bym chciał robić coś więcej niż drzwi .

Czym się różni w możliwościach 4 osiówka od 3 osiówki ? ( bo jeśli można do 3 osiówki dokupić dodatkowe wrzeciono poziome do obróbki kieszeni zawiasów lub zamków to teoretycznie do drzwi by wystarczyło tak?) to co w praktyce daje 4 oś ?

Wiem, że to dla Was pytania banalne no, ale ja CNC interesuje się od kilku dni :wink: ale dosyć szybko się uczę więc to co piszecie nie idzie na pewno w niebyt i mam nadzieję, że za jakiś czas, będę mógł zadawać nieco bardziej skomplikowane pytania.

Aha i jakbyście mieli jakieś filmiki, które w sposób łopatologiczny pokazują czym się różnią np 3 osie od 4 byłbym wdzięczny

Tommur fajnie, że tak obszernie piszesz bo naprawdę poruszyłeś wiele kwestii na które bym na pewno sam nie wpadł.

Także Panowie mam nadzieję, że ten wątek będzie się rozrastał , bo ja mam "tylko" więcej pytań do Was hehe

Pozdrawiam

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: lajosz » 04 kwie 2013, 23:58

Producentdrzwi pisze:5 osiówka jest skomplikowanym narzędziem z drugiej strony 5 osi daje niesamowite możliwości produkcyjne, bo w zasadzie można już wszystko produkować .
To prawda.
Pytanie tylko, czy to się opłaci ?
Moim zdaniem, jeśli nie będziesz produkował skomplikowanych modeli, to nie opłaci się zupełnie.
Producentdrzwi pisze:Czym się różni w możliwościach 4 osiówka od 3 osiówki ? ..... co w praktyce daje 4 oś ?
Aha i jakbyście mieli jakieś filmiki, które w sposób łopatologiczny pokazują czym się różnią np 3 osie od 4 byłbym wdzięczny
Tu odpowiedź nie jest taka jednoznaczna bo czwarta oś może być zarówno osią obrotową (np. indeksacja osi X,Y,Z)
Coś jak tu --> http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 83o#t=106s
Oś obrotowa jest w tym przypadku czwartą osią.
jak i osią C, czyli np. obrót agregatu wokół osi wrzeciona albo taki półśrodek jak na pierwszym linku podanym przez pana Kimlę.
W ogóle czwarta oś, to nie jest na stałe zdefiniowane pojęcie, niemniej jednak, najczęściej używa się tego pojęcia do definicji czwartej osi jako tzw. osi C, czyli właśnie obrót agregatów wokół osi wrzeciona.
Tu masz przykłady zastosowania czwartej osi.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 43c#t=195s
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... FOs#t=180s
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... esoA#t=32s

Na 3-osiówce w/w obróbek nie uświadczysz. tzn można zaimplementować oś obrotową, ale już obrót agregatu wokół wrzeciona nie wchodzi w grę, bo po prostu do takich rzeczy trzeba wrzeciona które z założenia jest do tego przystosowane + oprogramowanie które to uwzględnia.
Generalnie, na 3-osiówce masz do wykorzystania właśnie 3 osie, czyli X, Y i Z i na tym koniec, czyli złożyć możesz tylko frezy/wiertła które są zawsze prostopadłe w stosunku do do stołu roboczego maszyny.

www.kimla.pl_
Posty w temacie: 5

Post napisał: www.kimla.pl_ » 04 kwie 2013, 23:58

4 osie umożliwiają obracanie głowicy lub narzędzia.
3 osie nawet z dodatkowym wrzecionem to dalej 3 osie.
Opuszczanie tego dodatkowego wrzeciona nie zalicza się do 4-tej osi.
Dodatkowo takie dodatkowe wrzeciono ma małą moc i nie ma automatycznej wymiany narzędzi.
Czyli jest dedykowane do tylko jednej operacji np. do kieszeni pod zamek.
ale jak trzeba z drugiej strony zawiasy?
Teoretycznie są takie wrzeciona dwustronne ale to już straszne kombinacje.
Natomiast jak trzeba wywiercić pod zawiasy otwory pod kątem np 5 stopni to już się po prostu nie da.

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: lajosz » 05 kwie 2013, 00:36

www.kimla.pl_ pisze:Natomiast jak trzeba wywiercić pod zawiasy otwory pod kątem np 5 stopni to już się po prostu nie da.
Właśnie dlatego rozwiązanie zaproponowane tutaj --> [youtube][/youtube]
Jest moim zdaniem wręcz modelowe jeśli chodzi stricte o produkcję drzwi.

tommur
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tommur » 05 kwie 2013, 10:37

Chętnie zobaczyłbym kimle w akcji.
kimla pisze
Czyli jest dedykowane do tylko jednej operacji np. do kieszeni pod zamek.
..... ale jak trzeba z drugiej strony zawiasy?
Teoretycznie są takie wrzeciona dwustronne ale to już straszne kombinacje.
W załączniku pdf z regulacja silnika. Regulujemy kąt i podprogramem wywołujemy obróbke zawiasu pod kątem np 5stopni.
A zmiana obróbki zawias/ puszka zamka to tylko wywołanie innego narzędzai T33 lub T34. Niestety silnik ma jeden kierunek obrotów więc frez 150mm pod zamki mam prawy, ale niestety frez dł.110mm pod zawiasy Baka musi juz byc lewy (a to juz automatycznie podbija nam jego cenę zakupu). Obecnie wszystko staram sie robić frezem prawym. ale to kwestia technologii układania klejonki na stole.

nie da sie ukryż, że rozwiązanie kimla daje nam wieksze możliwości wykorzystania zwykłych frezów. Tam gdzie ja muszę uzyc tylko i wyłącznie głowicy. nie mówiąc o częściowej obróbce detalu od spodu.
Załączniki
PROJECT_310_PL-silnikzawias.pdf
(211.54 KiB) Pobrany 200 razy
CNC Masterwood Project 310L V4
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC" :D

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: mitek » 15 kwie 2013, 19:22

Takie drzwi tylko uchylnym wrzecionem czy coś innego da się wymyślić.

Obrazek
Obrazek
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

www.kimla.pl_
Posty w temacie: 5

Post napisał: www.kimla.pl_ » 15 kwie 2013, 20:38

Duża oś obrotowa:

http://www.kimla.pl/mov-85-Centrum-do-l ... wniczych/1

Ale pochylane wrzeciono sprawdza się znacznie lepiej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”