wyjazd za krańcówkę

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
jaoperator
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

wyjazd za krańcówkę

Post napisał: jaoperator » 01 kwie 2013, 13:54

Witam
Chłopaki jest problem a mianowicie posiadam maszynę cnc sterowanie fanuc Jest to dość duża maszynka swoje lata też już ma Ostatnio podczas pracy wyjechałem poza krańcówkę osi Z a zrobiłem to na max posuwach Nic nie dało się zrobić lampki świecą i lipa Po namyśle wyłączyłem maszynę wlazłem na nią i kręciłem śrubą na silniku krokowym osi Z tak żeby opuścić wrzeciono poniżej krańcówki Udało się po ponownym włączeniu maszynki lampki zgasły jednak moja radość nie trwała zbyt długo bo okazało się że nie ma możliwości wybazowania jej w osi Z bo kiedy włączam bazowanie to ona powolutku wyjeżdża poza krańcówkę i wyskakuje komunikat błąd bazowania Ja nie wiem czy ona zgubiła punkt zero osi Z Tak coś mi się wydaje że od kręcenia tą śrubą wszystko jej się popieprzyło Nie wiem czy ktoś zrozumiał o co mi chodzi ale lepiej nie potrafię tego opisać mimo wszystko postanowiłem zapytać zanim wezwę serwis bo u mnie 100 zł za godzinę biorą
Pozdrawiam

Tagi:

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dance1 » 01 kwie 2013, 16:41

w kilku maszynach ręcznie schodziłem z krańcówek i nigdy nie było problemu z wyzerowaniem maszyny.
Krańcówka jest ok?, od tego bym zaczynał.

Autor tematu
jaoperator
Posty w temacie: 2

Post napisał: jaoperator » 01 kwie 2013, 18:03

Do tej pory nie było problemu z zerowaniem maszyny więc krańcówka pewnie jest dobra Ja też wiele razy ręcznie czyli kluczem zjeżdżałem z krańcówek na innych maszynach ale były to maszyny na liniałach i zawsze były włączone a ta moja teraz jest na enkoderach i była wyłączona No nie wiem może to faktycznie nie ma znaczenia tylko podczas tego wyjazdu jakoś krańcówkę uszkodziło

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”