Maszyna stalowa z profili o polu 400x300x130
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 19
Przygotowuję się do zlecenia najtrudniejszego elementu jakim jest krzyżak.
Chciałbym prosić o sprawdzenie czy rysunek jest dobry.
Proszę również osoby z doświadczeniem by oceniły czy tolerancje jakie założyłem są do wykonania. Czy gdyby je zmniejszyć powiedzmy do 0.02 znacznie by to utrudniło i podrożyło wykonanie? Materiał to stal.
Chciałbym prosić o sprawdzenie czy rysunek jest dobry.
Proszę również osoby z doświadczeniem by oceniły czy tolerancje jakie założyłem są do wykonania. Czy gdyby je zmniejszyć powiedzmy do 0.02 znacznie by to utrudniło i podrożyło wykonanie? Materiał to stal.
- Załączniki
-
- blokZ.pdf
- (69.26 KiB) Pobrany 316 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Popraw krzyżak byś miał możliwość kasowania luzu na łożyskach.
Jeśli nie chcesz robić z nacięciami frezem piłkowym jak poniżej to chociaż otwory gwintowane na śruby dociskające łożyska otwarte do wałków. Dodatkowo zabezpieczy to wyjeżdżanie łożysk z krzyżaka.
Takie nacięcie wydaje się najlepsze, gdyż wkręt dopycha całą długością alu do łożyska a to do wałka.
Jeśli nie chcesz robić z nacięciami frezem piłkowym jak poniżej to chociaż otwory gwintowane na śruby dociskające łożyska otwarte do wałków. Dodatkowo zabezpieczy to wyjeżdżanie łożysk z krzyżaka.
Takie nacięcie wydaje się najlepsze, gdyż wkręt dopycha całą długością alu do łożyska a to do wałka.
- Załączniki
-
- krzyzak_otwarte.jpg (53.93 KiB) Przejrzano 1234 razy
Ostatnio zmieniony 27 mar 2013, 16:52 przez gaspar, łącznie zmieniany 3 razy.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Otwory na śrubki dociskające (po 2 na łożysko) oraz do mocowania nakrętek kulowych. Będą nawiercone na końcu we własnym zakresie.
[ Dodano: 2013-03-27, 18:34 ]
Odnośnie postu Gaspara.
Próbowałem wysłać do Pana prywatną wiadomość lecz niestety chyba nic z tego nie wyszło.
W początkowej fazie mój krzyżak wyglądał niemal identycznie jak ten na zdjęciu. Miał takie nacięcia szerokości 2mm i głębokość 30mm przy czym był szerszy i dłuższy odpowiednio.
Na Wsk u mnie w mieście dowiedziałem się że takie wycięcia są bardzo trudne do wykonania. Ogólnie to koszt wyliczyli na ~18tys. Dla mnie ta cena jest absurdalna i nie do zaakceptowania.
Z tego względu chciałbym bardzo Pana prosić o informację na mejla albo prywatną wiadomość o koszt wykonania takiego elementu jak u mnie tylko z tymi nacięciami - w stali. Nie chodzi mi koniecznie o dokładną kwotę. Wystarczą mi jakieś ogólne ramy żebym wiedział czego się mogę spodziewać.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2013-03-27, 18:34 ]
Odnośnie postu Gaspara.
Próbowałem wysłać do Pana prywatną wiadomość lecz niestety chyba nic z tego nie wyszło.
W początkowej fazie mój krzyżak wyglądał niemal identycznie jak ten na zdjęciu. Miał takie nacięcia szerokości 2mm i głębokość 30mm przy czym był szerszy i dłuższy odpowiednio.
Na Wsk u mnie w mieście dowiedziałem się że takie wycięcia są bardzo trudne do wykonania. Ogólnie to koszt wyliczyli na ~18tys. Dla mnie ta cena jest absurdalna i nie do zaakceptowania.
Z tego względu chciałbym bardzo Pana prosić o informację na mejla albo prywatną wiadomość o koszt wykonania takiego elementu jak u mnie tylko z tymi nacięciami - w stali. Nie chodzi mi koniecznie o dokładną kwotę. Wystarczą mi jakieś ogólne ramy żebym wiedział czego się mogę spodziewać.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ile??? 18.000? Chyba jedno zero im się dodało. I to tak za dużo by było.
Uderzaj do kolegi Wojtasgs (na PW), robi mi właśnie krzyżak (kończy) ze stali wg. mojego projektu i nie za 18000
Z kawałka 300x300x80mm
Co do wycięć to nie rozumiem co jest trudnego w nacięciu tego frezem piłkowym...

Uderzaj do kolegi Wojtasgs (na PW), robi mi właśnie krzyżak (kończy) ze stali wg. mojego projektu i nie za 18000

Co do wycięć to nie rozumiem co jest trudnego w nacięciu tego frezem piłkowym...

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
-
Muszę przyznać że podniosło mnie to trochę na duchu.
W takim razie jeśli można proszę spojrzeć na wcześniejszą wersję czy nie ma jakiś błędów i czy tolerancje (0.02mm) są do zrobienia.
W takim razie jeśli można proszę spojrzeć na wcześniejszą wersję czy nie ma jakiś błędów i czy tolerancje (0.02mm) są do zrobienia.
- Załączniki
-
- B_Zv2_b.pdf
- (218.94 KiB) Pobrany 321 razy
-
Mam jeszcze takie pytanie . Oczywistym jest że stalowe elementy należy po spawaniu wyżarzyć. Jak natomiast wygląda sprawa naprężeń w elementach stalowych nie poddanych spawaniu. Mam namyśli krzyżak osi X-Z , stołu , elementów osi Z(płyty ,uchwytu wrzeciona) . Czy jeżeli po obróbce element trzyma tolerancje to po jakimś czasie nie dochodzi do zwichrowania jego geometrii. W jaki sposób (i czy w ogóle)się zabezpieczacie przed tym? Czy może do obróbki wykorzystuję się jakiś specjalny gatunek stali ?
-
Witam ponownie.
Plany się zmieniły ale też są postępy.
Aktualnie rama składa się z profili 100x100x6 oraz 160x80x (~>)4 (tylko nogi).
Płaskowniki 10mm.
Całość oparta o przesuw liniowy hiwina 15.
Aktualnie mam wykonany główny blok osi X-Z ze stali który czeka jeszcze na czernienie.
Posiadam jeszcze pocięte profile czekające na spawanie.
W tym tygodniu będą może wózki.
Moje pytanie dotyczy frezowania kanalików pod szyny . Czy do ramy z boku powinny być jakieś dodatkowe płaskowniki z których frezer wyciągnie bazę?
Mam na spawane od spodu 4 płaskowniki jako podstawki. Tak samo na 2 części ramy(osi XZ) od tyłu mam 4 płaskowniki ? Czy to wystarczy czy trzeba jeszcze coś dospawać by frezerowi ułatwić pracę?

Plany się zmieniły ale też są postępy.
Aktualnie rama składa się z profili 100x100x6 oraz 160x80x (~>)4 (tylko nogi).
Płaskowniki 10mm.
Całość oparta o przesuw liniowy hiwina 15.
Aktualnie mam wykonany główny blok osi X-Z ze stali który czeka jeszcze na czernienie.
Posiadam jeszcze pocięte profile czekające na spawanie.
W tym tygodniu będą może wózki.
Moje pytanie dotyczy frezowania kanalików pod szyny . Czy do ramy z boku powinny być jakieś dodatkowe płaskowniki z których frezer wyciągnie bazę?
Mam na spawane od spodu 4 płaskowniki jako podstawki. Tak samo na 2 części ramy(osi XZ) od tyłu mam 4 płaskowniki ? Czy to wystarczy czy trzeba jeszcze coś dospawać by frezerowi ułatwić pracę?

- Załączniki
-
- Poglądowy.pdf
- (18.01 KiB) Pobrany 297 razy
-
- NX Graphics Window Image5.pdf
- (10.38 KiB) Pobrany 284 razy
-
- NX Graphics Window Image4.pdf
- (9.25 KiB) Pobrany 295 razy
-
- NX Graphics Window Image3.pdf