Podnośnik wagonowy ( projekt PKM )

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
mlodysproket
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Podnośnik wagonowy ( projekt PKM )

Post napisał: mlodysproket » 27 mar 2013, 12:21

Witam serdecznie, z uwagi na to, że znalazłem tu na forum kilka postów dotyczących pomocy w projekcie PKM.
Ja mam problem z obliczeniami wytrzymałościowymi tylko jednego, lecz istotnego punktu w projekcie.

A mianowicie chodzi o obliczenie smukłości i śruby na wyboczenie dla obciążenia poprzecznego śruby ( obciążenie nie jest skupione w osi śruby )
Obrazek

oczywiście oprócz śruby , nakrętki i podstawy jest tam mechanizm zapadkowy, łożyska itp. Ale to nie jest potrzebne do opisania mojego problemu dlatego zaznaczyłem tylko jak mniej więcej to wygląda.
Śruba jest nieruchoma, nakrętkę obracam za pomocą drąga z mechanizmu zapadkowego i kołnierz nakrętki ( który jest pod płytą oporową ) i między nimi łożysko, ciągnie ciężar ku górze.

Jeśli ktoś ma jakąś książkę, w której znajdę wzory na obliczenia wyboczenia i smukłości śruby to proszę o pomoc.
Przejrzałem literaturę m.in:
Kurmaz, Skrzyszowski, Moszyński, Juchnikowski, Dietrich, Mazanek

W Mazanku znalazłem troszkę dodatkowych potrzebnych mi obliczeń (których nie znalazłem w poprzednich książkach) ale o wyboczeniu śruby dokładne opisy dotyczą tylko śrub obciążonych osiowo.

A tu mamy do czynienia z wyboczeniem + dodatkowym zginaniem śruby, więc to całkiem co innego...

Tagi:

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zibi » 27 mar 2013, 12:36

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Podnośnik wagonowy ( projekt PKM )

Post napisał: trzasu » 27 mar 2013, 15:35

mlodysproket pisze: ...

A tu mamy do czynienia z wyboczeniem + dodatkowym zginaniem śruby, więc to całkiem co innego...
proponuje zaprojektować tak podnośnik aby naprężenia zginające nie były przenoszone przez śrubę tylko po przez inny dodatkowy mechanizm prowadzący (prowadnice), wówczas śruba teoretycznie powinna podlegać tylko ściskaniu(wyboczeniu) lub rozciąganiu, przykładowe rozwiązania ...

Obrazek

Obrazek

Autor tematu
mlodysproket
Posty w temacie: 2

Post napisał: mlodysproket » 27 mar 2013, 22:50

jakiś czas temu zaproponowałem takie rozwiązanie prowadzącemu,
ale powiedział, że mam nie dokładać niepotrzebnych elementów typu prowadnice czy korpus.

Ma być sama śruba i ona ma służyć za wszystko.

Dodam, że ciężar zadany to 10 kN a wysokość podnoszenia 50 cm, więc śruba będzie dość gruba, tyle że nie uzyskam dokładnej grubości jeśli nie będę pewny jak wygląda sprawa z wyboczeniem :/

kolega wyżej wysłał mi na chomiku jakiś podnośnik, ale nie jestem przekonany czy są to obliczenia do ciężaru przyłożonego prostopadle do osi śruby :/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”