Sterowanie stołu obrotowego
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Sterowanie stołu obrotowego
Witam, potrzebuję ręczny kontroler do stołu obrotowego, ale nie taki zwykły:) po każdym naciśnięciu przycisku, silnik powinien zrobić 30 kroków. Podpięcie komputera odpada bo nie mam zamiaru kolejnego komputera wstawiać do obsługi jednego silnika. Może mi ktoś pomóc to rozwiązać (czytaj wykonać
)? oczywiście nie za nic;)

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
https://www.cnc.info.pl/topics56/tokark ... 57,120.htm
Dla frezarki Gaspara zaprojektowałem autoposuw "Autofeeder".
Obejrzyj filmik i daj znać, czy coś takiego Cię satysfakcjonuje.
Po świętach dojedzie do mnie "betoniarka" i też będę do niej na początek dorabiał jakiś taki prosty sterownik.
A kiedyś w przyszłości raczej dalszej, niż szybszej - taki sterownik zastąpi czwarta oś w Piko.
... hmmm. marzenia ściętej głowy
Dla frezarki Gaspara zaprojektowałem autoposuw "Autofeeder".
Obejrzyj filmik i daj znać, czy coś takiego Cię satysfakcjonuje.
Po świętach dojedzie do mnie "betoniarka" i też będę do niej na początek dorabiał jakiś taki prosty sterownik.
A kiedyś w przyszłości raczej dalszej, niż szybszej - taki sterownik zastąpi czwarta oś w Piko.
... hmmm. marzenia ściętej głowy

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Re: Sterowanie stołu obrotowego
Jeśli tylko na tym ci zależy aby wykonać 30 kroków bez podziału to ja bym zrobił to na atmedze + stopień mocy na tranzystorach. Mikrokontroler programujesz na 30 kroków bez podziału + użycie przycisku jako start obrotu.adico79 pisze:Witam, potrzebuję ręczny kontroler do stołu obrotowego, ale nie taki zwykły:) po każdym naciśnięciu przycisku, silnik powinien zrobić 30 kroków. Podpięcie komputera odpada bo nie mam zamiaru kolejnego komputera wstawiać do obsługi jednego silnika. Może mi ktoś pomóc to rozwiązać (czytaj wykonać)? oczywiście nie za nic;)
-
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dzięki za zainteresowanie tematem. To ja może doprecyzuje o co konkretnie mi chodzi. Potrzebuję samego kontrolera/manipulatora czyli takiego magicznego guzika który po wciśnięciu puści na sterownik sygnał żeby sterownik pogonił silnik o te 30 kroków dalej i tyle, nic więcej nie musi robić. Sterownik jako taki mam na TB6560, potrzebuje jedynie tego co między nim a przyciskiem ma być:) Mam tez w sumie wolny sterownik z Wobitu SMC64 - podobno da sie zaprogramować i własnie tak używać, ale ja sie na tym nie zam:) a z Wobitu mi jeszcze na maila nie odpowiedzieli.
Jak wspominałem ja nie potrafię czegoś takiego zrobić więc jeśli ktoś się podejmie to poproszę ofertę na PW - nie ukrywam że trochę mi się z tym spieszy
Jak wspominałem ja nie potrafię czegoś takiego zrobić więc jeśli ktoś się podejmie to poproszę ofertę na PW - nie ukrywam że trochę mi się z tym spieszy

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
a moze takie cos?
http://allegro.pl/nowe-90-sztuk-servomo ... 69814.html
ma w sobie cala logike i stopien mocy oraz enkoder 4096imp/obrot, robie sobie wlasnie sterowanie przez CAN tego serwo i bedzie sluzyc jako silnik do wrzeciona, mozna sterowac zarowno predkoscia jak i polozeniem

ma w sobie cala logike i stopien mocy oraz enkoder 4096imp/obrot, robie sobie wlasnie sterowanie przez CAN tego serwo i bedzie sluzyc jako silnik do wrzeciona, mozna sterowac zarowno predkoscia jak i polozeniem
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!
-
-