ABS - jak to jest z tym wtryskiwaniem
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
ABS - jak to jest z tym wtryskiwaniem
Jak to jest z wykonywaniem elementów z ABS'u? Konkretnie chodzi mi o to jaka jest trudność z tym całym kształtowaniem. Jak można zauważyć formy wtryskowe są skomplikowanymi elementami, jakieś przewężki, kanały....cuda na patyku. Wiem że aby ukształtować z ABS'u element trzeba ciśnienia żeby tworzywo szybko wpłyneło i nie zastygło oraz wypełniło wszystkie szczeliny. Do tego słyszałem że rozgrzany ABS ma konsystencjie niemal jak "woda". I tutaj pojawia się pytanie - gdybym chciał coś ukształtować z ABS'u - poprostu wlać do jakiejś formy - jest to możliwe? Czy pojawią się "artefakty" wynikające z tego sposobu? A moze wogóle się tego nie uda dokonać? Ktoś na forum straszył że takie rozgrzane tworzywo ma konsystencje zimnej plasteliny. Gdzie tu prawda i jak ten problem wyglada?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Formy robi się pod dany element i dane tworzywo. Odlewać tworzywa to można z akrylu i żywic.
Formowanie metodą wtrysku nie jest bardzo skomplikowane, ale są parametry, które trzeba utrzymać aby element wychodził. Np ciśnienie, temperature itp.
Formowanie metodą wtrysku nie jest bardzo skomplikowane, ale są parametry, które trzeba utrzymać aby element wychodził. Np ciśnienie, temperature itp.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Tu spierałbym się, że nie jest bardzo skomplikowane. Wszystko generalnie rozchodzi się jaki element produkujemy i wbrew pozorom jest tu dużo parametrów które należy zachować do wykonania poprawnej wypraski.maz pisze:Formy robi się pod dany element i dane tworzywo. Odlewać tworzywa to można z akrylu i żywic.

[ Dodano: 2013-03-21, 22:57 ]
kwarc pisze:Ale dodam iż możliwe jest zbudowanie nawet w domowych warunkach prostej wtryskarki do produkcji drobnych detali z tworzyw sztucznych , za czasów PRL-u na takich "wynalazkach " dorabiało sie fortun wielu ludzi w tamtych czasach .
Wszystko się da... te czasy minęły.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: ABS - jak to jest z tym wtryskiwaniem
Ja to pisałem i tyczyło się to polipropylenu a nie ABSu, są tworzywa bardziej i mniej płynne, ale żadnego nie da się tak po prostu odlać jak to ma miejsce z żywicą. Niektóre tworzywa można spiekać w aluminiowych formach wsypuje się do nich tworzywo, w formie pyłu piecze się to jak kurczaki na rożnie można to zobaczyć w „How It's Made”Skrzydlaty pisze:Ktoś na forum straszył że takie rozgrzane tworzywo ma konsystencje zimnej plasteliny.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
oskaeg pisze:Ja to pisałem i tyczyło się to polipropylenu a nie ABSu, są tworzywa bardziej i mniej płynne, ale żadnego nie da się tak po prostu odlać jak to ma miejsce z żywicą. Niektóre tworzywa można spiekać w aluminiowych formach wsypuje się do nich tworzywo, w formie pyłu piecze się to jak kurczaki na rożnie można to zobaczyć w „How It's Made”Skrzydlaty pisze:Ktoś na forum straszył że takie rozgrzane tworzywo ma konsystencje zimnej plasteliny.
Mi to raczej przypomina konsystencje bardzo ciepłej plasteliny.
Mowa o PP MFR 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tworzywo pochodzące z układu plastyfikującego będzie miało taką konsystencje, ponieważ część energii pochodzi z energii mechanicznej oraz z tarcia. Inną konsystencje będzie miało tworzywo, które będziemy próbowali plastyfikować np. w garnku na kuchence elektrycznej.Mi to raczej przypomina konsystencje bardzo ciepłej plasteliny.
Mowa o PP MFR 2
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Teraz można kupić jakąś starszą używaną wtryskarkę w rozsądnej cenie kilkudziesięciu tys. złotych. Ewentualnie ktoś może spróbować z azjatyckimi maszynamigrzess pisze:Tu spierałbym się, że nie jest bardzo skomplikowane. Wszystko generalnie rozchodzi się jaki element produkujemy i wbrew pozorom jest tu dużo parametrów które należy zachować do wykonania poprawnej wypraski.maz pisze:Formy robi się pod dany element i dane tworzywo. Odlewać tworzywa to można z akrylu i żywic.
Formowanie metodą wtrysku nie jest bardzo skomplikowane, ale są parametry, które trzeba utrzymać aby element wychodził. Np ciśnienie, temperature itp.Pozdrawiam
[ Dodano: 2013-03-21, 22:57 ]kwarc pisze:Ale dodam iż możliwe jest zbudowanie nawet w domowych warunkach prostej wtryskarki do produkcji drobnych detali z tworzyw sztucznych , za czasów PRL-u na takich "wynalazkach " dorabiało sie fortun wielu ludzi w tamtych czasach .
Wszystko się da... te czasy minęły.