Nówka czy robiona?

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Cooper
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Cooper » 18 mar 2013, 06:47

Czy mówisz może o "grawerce" jaką oferuje pewna hurtownia zaopatrzenia jubilerskiego z Krakowa z oddziałem w Gdańsku ? Grawerka ta za śmieszne pieniądze jest sprzedawana na alibabie na kontenery dla każdego chętnego. Grawerki te można zobaczyć na targach jubilerskich (ja widziałem w Warszawie w zeszłym roku) .Napęd frezarki stanowi nie śruba a pasek który jest jeszcze na plastikowych łożyskach a cała jakość wykonania nawet na Koreę czy Tajwan czy skąd to jest jest po prostu słaba. To wszystko w temacie "maszyny" z osią obrotową do obrączek o polu pracy 120x100 mm sprzedawanej w Polsce za 29 500 zł brutto. Wejdź sobie na alibabę i zobacz ile tak naprawdę to kosztuje i ile zarabia na tym dystrybutor skubiąc ludzi którzy nie znają się w temacie a szukają grawerki.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 18 mar 2013, 06:55

marshall pisze:...
Troszkę franca za duża i za cięzka (150kg), czy to musi być takie ciężkie?
Marzyłbym raczej o czymś mniejszym i wygodniejszym do przeniesienia. Powiedzcie mi czy są takie maszynki robione powiedzmy z połową takiego pola pracy XY?
Sa, ale lzejsze nie sa o polowe tylko o 20kg ;)

q

Awatar użytkownika

Graphart

Post napisał: Graphart » 18 mar 2013, 11:37

Cooper pisze:To wszystko w temacie "maszyny" z osią obrotową do obrączek o polu pracy 120x100 mm sprzedawanej w Polsce za 29 500 zł brutto.
To przykre, że znajdują się osoby zainteresowane takim sprzętem.
NX CAM.
Produkcja, dystrybucja, masturbacja.

bakprint
Kontakt:

Post napisał: bakprint » 19 mar 2013, 00:21

marshall pisze:Sorry za małą nieobecność... Jak będę miał więcej czasu to poszperam na forum i popytam może znajdę kogoś kto by się podjął zrobienia czegoś takiego.
Np. http://allegro.pl/frezark...3093742405.html
Troszkę franca za duża i za cięzka (150kg), czy to musi być takie ciężkie?
Marzyłbym raczej o czymś mniejszym i wygodniejszym do przeniesienia. Powiedzcie mi czy są takie maszynki robione powiedzmy z połową takiego pola pracy XY?
Najlepiej zagadaj do producenta tej maszynki :wink: Tylko nie z samego rana, bo do późna pracuję :roll:

Autor tematu
marshall
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6

Post napisał: marshall » 15 sie 2013, 14:16

Witam... odświeżę trochę temat...
Znowu w chwili filozoficznej do mej głowy powraca myśl o zakupieniu jakiejś maszynki.
Natknąłem się na takie coś:

http://allegro.pl/grawerka-bravoprodigy ... 76068.html

Pole pracy , cena i waga dla mnie w sam raz... tylko... no właśnie. Co z tym grawerowaniem metali? Nigdzie w necie nie znalazłem filmiku, w którym maszynka ta "gra na mosiądzu".

Jaka , poza rozmiarami i wagą może być różnica pomiędzy tym Bravoprodigy a maszyną jaką proponuje bakprint.

Znalazłem jeszcze takie ustrojstwo ale cena wskazuje, że chyba to jakaś zabawka?

http://allegro.pl/nowa-cnc-frezarka-gra ... 17789.html

Przypomnę tylko , że szukam czegoś "małego" do grawerowania w materiałach kolorowych (miedź, mosiądz...), przy dobrej dokładności, przy użyciu cienkich frezów. Ten Bravo, przynajmniej w instrukcji ma 0,05mm także nieźle. Na zakup chciałbym przeznaczyć tak około 10k.
Z góry dziękuję za poświęcony czas.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 15 sie 2013, 15:02

marshall pisze:Witam... odświeżę trochę temat...
Znowu w chwili filozoficznej do mej głowy powraca myśl o zakupieniu jakiejś maszynki.
Natknąłem się na takie coś:

http://allegro.pl/grawerka-bravoprodigy ... 76068.html
Na moje oko typowy amerykanski produkt dla amerykanskich losi ;)
Bardzo bym chcial zobaczyc jak maszyna wykonuje choc jedna z prac,
ktore sie tam, przewijaja i ile dni to trwa ;-)
Sposob mocowania frezow wskazuje na jakas kosmiczna technoligie ;)
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... CT0A&t=290

Jaka , poza rozmiarami i wagą może być różnica pomiędzy tym Bravoprodigy
a maszyną jaką proponuje bakprint.
Bakprint nie kreci filmow w hamerykanskim stylu ;)
Znalazłem jeszcze takie ustrojstwo ale cena wskazuje, że chyba to jakaś zabawka?
http://allegro.pl/nowa-cnc-frezarka-gra ... 17789.html
Akurat ten producent dosc jasno sam opisuje mozliwosci maszyn - poczytaj na jego stronie.
Do grawerki za wolne i pewnie za malo dokladne / sztywne.

Przypomnę tylko , że szukam czegoś "małego" do grawerowania w materiałach kolorowych (miedź, mosiądz...), przy dobrej dokładności, przy użyciu cienkich frezów. Ten Bravo, przynajmniej w instrukcji ma 0,05mm także nieźle. Na zakup chciałbym przeznaczyć tak około 10k. Z góry dziękuję za poświęcony czas.
Dogadaj sie z Bakprintem - niech Ci zrobi maszynke 30x40cm, bedziesz zadolony.
Problem jest tylko z kasa bo w 10.tys sie nie zmiescisz no ale sam pisales "okolo" ;)

q

Autor tematu
marshall
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 6

Post napisał: marshall » 15 sie 2013, 19:06

Dzięki za szczere odpowiedzi... W takim razie będę musiał wygospodarować tych "parę" złotych i skontaktować się z Bakprintem. Jedyny problem to tylko kasa bo jeszcze trochę mi brakuje ale muszę zrealizować ten cel. ..

bakprint
Kontakt:

Post napisał: bakprint » 20 sie 2013, 15:14

marshall pisze:... W takim razie będę musiał wygospodarować tych "parę" złotych i skontaktować się z Bakprintem. Jedyny problem to tylko kasa bo jeszcze trochę mi brakuje ale muszę zrealizować ten cel. ..
"Bakprint" właśnie wrócił z "gór", trochę "dychnie" to podpowiada na PW i emaile.
A swoja drogą "na dniach" opalam sklep internetowy z wszystkimi (co do jednej) gotowymi elementami składowymi do moich frezarek. Można będzie sobie samemu zmontować za "dychę i trochę :wink: :mrgreen: " to co zmontowane i gotowe kosztuje "prawie :oops: dwie dychy ".

dadon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: dadon » 02 paź 2013, 14:31

co do Bravoprodigy to od jakiegoś czasu używam i działa, prosta konstrukcja, proste oprogramowanie
laminaty, plexa - bez problemu
próbowałem aluminium i też działa
zastrzegam, że jak na razie to robię jakieś grawery "płaskie" , dopiero zaczynam myśleć o jakiejś wiekszej głębokości
fajnie graweruje zdjęcia w matowej pleksie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”