Frezarka 300x250x120, konstrukcja skręcana.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Poszukaj a znajdziesz chińczyki są już lepsi w robieniu elektroniki. Mały transformator kosztuje stosunkowo mniej. Jeśli chodzi o głupoty zgadzam się jest jej na tym forum trochę. Jeśli chcesz dowodów to jeśli sam nie znajdziesz napisz. Bez urazy dla projektu jest bardzo skrupulatny prawie handlowy.
W trumnie z Baltony wyglądasz jak żywy
Tagi:
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 65
Elektrowrzeciono + falownik
Zabieram się za podłączenie przewodów do elektroniki i utknąłem na podłączeniu wtyczki do mokrego chińczyka. Mam model GDZ-80-1.5B. We wtyczce są 4 piny oznaczone 1, 2, 3, oraz 4. We falowniku mam u, v, w. Do których pinów to podłączyć? No i jeszcze pozostaje ekran przewodu.
Kiedyś przypadkiem znalazłem parę linków z opisem jak podłączyć zasilanie 220V do trzech faz falownika a teraz nie za bardzo mogę to namierzyć, jakby ktoś miał linka to będę zobowiązany.
[ Dodano: 2013-03-10, 14:36 ]
Może sprecyzuje o co mi chodzi.
Mam doprowadzony przewód z falownika do wrzeciona:

i chcę go dolutować do tej wtyczki:

z drugiej strony mam taki falownik:

który ma m.in. takie wyprowadzenia:

a tak wygląda z przodu:

Czy może mi ktoś pomóc?
[ Dodano: 2013-03-10, 16:25 ]
W sieci udało mi się znaleźć film z czymś takim:

Czy jest to poprawne połączenie?
Kiedyś przypadkiem znalazłem parę linków z opisem jak podłączyć zasilanie 220V do trzech faz falownika a teraz nie za bardzo mogę to namierzyć, jakby ktoś miał linka to będę zobowiązany.
[ Dodano: 2013-03-10, 14:36 ]
Może sprecyzuje o co mi chodzi.
Mam doprowadzony przewód z falownika do wrzeciona:

i chcę go dolutować do tej wtyczki:

z drugiej strony mam taki falownik:

który ma m.in. takie wyprowadzenia:

a tak wygląda z przodu:

Czy może mi ktoś pomóc?
[ Dodano: 2013-03-10, 16:25 ]
W sieci udało mi się znaleźć film z czymś takim:

Czy jest to poprawne połączenie?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
Dzięki za informację.
Z tym miernikiem- też na to wpadłem ale niestety pin 4 nie jest z niczym połączony. Szczerze mówiąc to dobrze, jakby było połączone mogło by się bardzo gryźć.
Jeszcze jedno gdzieś na forum widziałem dygresję nt. połączenia wrzeciona gwiazda/trójkąt. Rozumiem, że skoro podłączamy tylko u, v, w to wrzeciono pracuje w trybie trójkąt a maksymalny prąd rozruchu ogranicza falownik. Jeżeli nie używamy 4 pinu to jedyne rozwiązanie.
Z tym miernikiem- też na to wpadłem ale niestety pin 4 nie jest z niczym połączony. Szczerze mówiąc to dobrze, jakby było połączone mogło by się bardzo gryźć.
Jeszcze jedno gdzieś na forum widziałem dygresję nt. połączenia wrzeciona gwiazda/trójkąt. Rozumiem, że skoro podłączamy tylko u, v, w to wrzeciono pracuje w trybie trójkąt a maksymalny prąd rozruchu ogranicza falownik. Jeżeli nie używamy 4 pinu to jedyne rozwiązanie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
-
Ja dodam że gwiazda trójkąt można przełączać jak się ma 6 kabelków jak jest 3 to już nic nie zrobisz. Jest połączone i tak ma być. Maksymalny prąd jest na wrzecionie , i do niego musi być dobrany falownik. Do pracy silnika 3 fazowego potrzeba 3 przewodów czwarty to zabezpieczenie za które w tym wypadku odpowiada falownik.
-
Powoli zmierzam do tej chwili, w której moja frezarka wykona pierwsze ruchy. Do sterowania używam LinuxCNC. System mam już zainstalowany i zabrałem się za jego konfigurację. Mam sterowniki M542 i w miarę mocny zasilacz.
Mam takie pytania:
1) czy do uruchomienia wstępnego maszyny wystarczy skonfigurować tylko Stepconf wizard? Chcę sprawdzić czy sprzęt jest OK, czy mam dobrze ustawione przeliczniki i krańcówki?

2) Czy mogę podłączyć krańcówki X, Y, Z, A do dwóch wejść (parami) a resztę wejść wykorzystać np. do ustalenia 0 maszyny?
3) Co mam wpisać w pole "czas trwania kroku", "odstęp kroku", "czas podtrzymywania kierunku", "czas ustawienia kierunku" oraz "maksymalne odchylenie okresu bazowego"? Jakie rzędy wielkości? Przy testach komputer pokazał mi jitter rzędu 13500.

4) Czy w tym kroku mam coś zaznaczać czy przejść dalej?

5) Piny już skonfigurowałem wg mojej płyty głównej. Pod przekaźnik podłączyłem wrzeciono, w opcjach widzę Wrzeciono, Wrzeciono CW, Wrzeciono CCW - czym to się różni. Wrzeciono PWM rozumiem, że jest to regulacja płynna obrotów poprzez napięcie (oczywiście wymaga jakiegoś układu całkującego na wyjściu)

6) Jakie wartości wpisać w polu maksymalna szybkość oraz maksymalne przyspieszenie? Co to jest pozycja bazowa oraz zakres stołu?

7) Częstotliwość PWM - na razie nie używam ale jakby co to zostawić 100 Hz? Kalibracja częstotliwość prędkość 1 i przędkość 2 - jak to się ma do maszyny, do sterowania obrotami?

Mam takie pytania:
1) czy do uruchomienia wstępnego maszyny wystarczy skonfigurować tylko Stepconf wizard? Chcę sprawdzić czy sprzęt jest OK, czy mam dobrze ustawione przeliczniki i krańcówki?

2) Czy mogę podłączyć krańcówki X, Y, Z, A do dwóch wejść (parami) a resztę wejść wykorzystać np. do ustalenia 0 maszyny?
3) Co mam wpisać w pole "czas trwania kroku", "odstęp kroku", "czas podtrzymywania kierunku", "czas ustawienia kierunku" oraz "maksymalne odchylenie okresu bazowego"? Jakie rzędy wielkości? Przy testach komputer pokazał mi jitter rzędu 13500.

4) Czy w tym kroku mam coś zaznaczać czy przejść dalej?

5) Piny już skonfigurowałem wg mojej płyty głównej. Pod przekaźnik podłączyłem wrzeciono, w opcjach widzę Wrzeciono, Wrzeciono CW, Wrzeciono CCW - czym to się różni. Wrzeciono PWM rozumiem, że jest to regulacja płynna obrotów poprzez napięcie (oczywiście wymaga jakiegoś układu całkującego na wyjściu)

6) Jakie wartości wpisać w polu maksymalna szybkość oraz maksymalne przyspieszenie? Co to jest pozycja bazowa oraz zakres stołu?

7) Częstotliwość PWM - na razie nie używam ale jakby co to zostawić 100 Hz? Kalibracja częstotliwość prędkość 1 i przędkość 2 - jak to się ma do maszyny, do sterowania obrotami?

-
- Posty w temacie: 7
Jeżeli sterownik potrafi tylko włączyć i wyłączyć przekaźnik wrzeciona to ustawiasz tylko "Włączenie wrzeciona".
Wrzeciono CCW i CW to takie super spolszczenie
troszkę po polsku, troszkę po angielsku.
CW/CCW (Clockwise/Counter Clockwise) Kierunek obrotu zgodnie z ruchem zegara lub nie.. Czyli przekazanie do sterownika aby obracał wrzeciono w innym kierunku ( o ile wrzeciono tak potrafi i jest czym to kontrolować).
Jeżeli nie przypiszesz nigdzie "PWM Wrzeciona" to nie nie dostaniesz okna dialogowego "konfiguracja wrzeciona". Chyba, że Twój sterownik to wspiera i trzeba mu sterować prędkość obrotową z zewnątrz po PWM.
Wrzeciono CCW i CW to takie super spolszczenie

CW/CCW (Clockwise/Counter Clockwise) Kierunek obrotu zgodnie z ruchem zegara lub nie.. Czyli przekazanie do sterownika aby obracał wrzeciono w innym kierunku ( o ile wrzeciono tak potrafi i jest czym to kontrolować).
Jeżeli nie przypiszesz nigdzie "PWM Wrzeciona" to nie nie dostaniesz okna dialogowego "konfiguracja wrzeciona". Chyba, że Twój sterownik to wspiera i trzeba mu sterować prędkość obrotową z zewnątrz po PWM.