kilka dni temu był w tv program i w nim kolo pokazywał mechaniczną ręke a właściwie to rękaw jeden z drewna a drugi z metalu to mi przypominało scene z iron-man w której Tony projektował w 3D rękaw do zbroji nie pamiętam jak to dokładnie wyglądało ale pamiętam ,że ten kolo sterował jakoś palcami i całą dłonią naciskając albo uzywając linek (chciałbym zrobić podobną ale nie wiem jak ,jak by ktoś miał jakieś info o takich rzeczach to prosze o umieszczenie ich na formu).
Jak macie jakieś linki czy coś podobnedo na ten temat to wrzucajcie na forum mam nadzieje ,że jest więcej bajkopisarzy takich jak ja : )
mechaniczna ręka ?
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
Jakie jest wasze zdanie na temat przekładni ślimakowych takich jak ta:

Przekładnie planetarne czy falowe ze względu na kosmiczny koszt nie maja prawa bytu w zastosowaniu amatorskim.
Wyżej pokazana przekładnia może stanowić gotowy przegub ramienia, aluminiowy korpus i waga ok 1,2kg. Przełożenie nawet 1/80, Samohamowność jednak okupiona sprawnościowa. Przy sterowaniu z podziałem kroku 1/16 i przełożeniu np i=30 mamy 0,00375* obrotu na 1 mikrokrok,
Cały czas szukam jaką precyzję mają przekładnie tego typu. Brak możliwości kasowania luzu jest spora wadą.

Przekładnie planetarne czy falowe ze względu na kosmiczny koszt nie maja prawa bytu w zastosowaniu amatorskim.
Wyżej pokazana przekładnia może stanowić gotowy przegub ramienia, aluminiowy korpus i waga ok 1,2kg. Przełożenie nawet 1/80, Samohamowność jednak okupiona sprawnościowa. Przy sterowaniu z podziałem kroku 1/16 i przełożeniu np i=30 mamy 0,00375* obrotu na 1 mikrokrok,
Cały czas szukam jaką precyzję mają przekładnie tego typu. Brak możliwości kasowania luzu jest spora wadą.