Amatorska Plazma CNC 1mx1,5m
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
No i kupiłem tą przecinarkę, jak by ktoś chciał to jeszcze jedna jest
http://allegro.pl/show_item.php?item=3014999121

No właśnie zobaczymy jak to będzie chodzić. Linka czy pasek ciekawie brzmi, jak by zastosować małe koło napędowe to i bez przełożenia, nie wiem tylko czy silnik 2Nm da radę.syntetyczny pisze:Skoro kolega ma taką ciekawą konstrukcję, to mam propozycję. Te koślawe śruby można zamienić na linkę stalową, albo na pasek zębaty co zdecydowanie przyśpieszy maszynę. Ze względu na koszty, to bym wyciął np. wałki na obecnej maszynce, i użył linki stalowej do hamulców, albo do czegokolwiek innego.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Plazmę mam, jestem na etapie prób ręcznych (niestety ze sprężarki 24l, pewnie niedługo zakupie 100l) i potrzebne mi części eksploatacyjne do palnika A101, może ktoś ma jakieś sprawdzone sklepy? 
I jak to jest ze zużywaniem się części? tzn dysz pewnie będzie potrzebna mi cała masa, ale jak jest z elektrodą i dyfuzorem i całą reszta części które się zużywają, które części powinienem od razu zakupić bo będą szybko wymagać wymiany?
Czy istnieje jakaś ogólna zasada że przy grubszych blachach stosujemy dysze o większym fi, np 1.7, czy raczej zależy od palnika?
A i czy elektroda HF http://www.plasmasklep.pl/product-pol-6 ... IMET-.html różni się czymś od zwykłej czy to taki pic?
Było by mi bardzo miło jak ktoś mógłby odpowiedzieć na któreś z moich pytań

I jak to jest ze zużywaniem się części? tzn dysz pewnie będzie potrzebna mi cała masa, ale jak jest z elektrodą i dyfuzorem i całą reszta części które się zużywają, które części powinienem od razu zakupić bo będą szybko wymagać wymiany?
Czy istnieje jakaś ogólna zasada że przy grubszych blachach stosujemy dysze o większym fi, np 1.7, czy raczej zależy od palnika?
A i czy elektroda HF http://www.plasmasklep.pl/product-pol-6 ... IMET-.html różni się czymś od zwykłej czy to taki pic?

Było by mi bardzo miło jak ktoś mógłby odpowiedzieć na któreś z moich pytań

-
No w końcu miałem trochę czasu w święta 
[youtube][/youtube]
Cięta blacha 4mm przy 1500mm/min i 50A, przebicie na wysokości 5mm i ciecie na 3mm. Widać tą bardziej krzywą śrubę napędową bramy z lewej, słychać też pracę małej sprężarki 24l.
tu efekt

mizerny, ale i tak jestem zadowolony że działa
krawędzie zew. wyszły całkiem ładnie ale elementy wew. już niezbyt
tutaj kilka wcześniejszych cieć przy rożnych parametrach

Jak widać jest kilka problemów, głownie ukosowanie i ten ząbek na okręgach w miejscy wejścia/wyjścia. Na pewno jedną z przyczyn jest niskie ciśnienie cięcia - 3,3 bara (sprężarka jest kapryśna, ma jakąś sporą histerezę i mija czas zanim się odpali, nie potrafiłem tego zmienić). Musze też sobie dobrać odpowiednią technikę wejścia/wyjścia bo ząbek chyba głownie od tego zależy, co ciekawe nie było go dla okręgów o 2cm średnicy, tylko ukosowanie.

[youtube][/youtube]
Cięta blacha 4mm przy 1500mm/min i 50A, przebicie na wysokości 5mm i ciecie na 3mm. Widać tą bardziej krzywą śrubę napędową bramy z lewej, słychać też pracę małej sprężarki 24l.
tu efekt

mizerny, ale i tak jestem zadowolony że działa

krawędzie zew. wyszły całkiem ładnie ale elementy wew. już niezbyt
tutaj kilka wcześniejszych cieć przy rożnych parametrach

Jak widać jest kilka problemów, głownie ukosowanie i ten ząbek na okręgach w miejscy wejścia/wyjścia. Na pewno jedną z przyczyn jest niskie ciśnienie cięcia - 3,3 bara (sprężarka jest kapryśna, ma jakąś sporą histerezę i mija czas zanim się odpali, nie potrafiłem tego zmienić). Musze też sobie dobrać odpowiednią technikę wejścia/wyjścia bo ząbek chyba głownie od tego zależy, co ciekawe nie było go dla okręgów o 2cm średnicy, tylko ukosowanie.
-
A jak się kompensuje na LinuxCNC? 
Ale sam nie wiem czy to to (przynajmniej nie w takim stopniu), bo nigdy nie spotkałem się z takim problemem przy próbach długopisowych, na innych figurach też nie występuje.
Muszę spróbować na Twoich parametrach, jak tylko wymienię sprężarkę, albo poprawie działanie starej.

Ale sam nie wiem czy to to (przynajmniej nie w takim stopniu), bo nigdy nie spotkałem się z takim problemem przy próbach długopisowych, na innych figurach też nie występuje.
Muszę spróbować na Twoich parametrach, jak tylko wymienię sprężarkę, albo poprawie działanie starej.