- czy warto zainwestować (wybrać opcję) automatycznych zderzaków (oś X,Y)?
W ofercie od Ermaksana mamy ręczne przesuwanie i wydaje mi się to dosyć czasochłonne i "upierdliwe". Koszt to bodajże 4000€ więcej.
Maszyna 4 metry długa.
pozdrawiam

Zgadzam się ,że ręcznie ustawiane palce są dalekie od ideału ale tylko w przypadku kiedy maszyna ma sterowaną tylko oś X. Kiedy zderzak ma oś R, przesuwanie palcy zarówno w ręczne jak i oś Z (sterowane rozstawienie palcy), działa normalnie. Oczywiście Oś Z jest wygodniejsza ale tylko w przypadku wyższych modeli sterownia np. Delem DA-66T lub co najmniej ER70=DA-56. Generalnie w przypadku Ermaka, zderzak sterowany tylko w X-sie jest kiepskim rozwiązniem. Zdecydowanie warto zapłacić za X i R bo jest to całkowicie inny zderzak (znacznie sztywniejszy i o niebo dokładniejszy)numerek pisze:zaraz .. przesuwanie ręczne czego ? osi X ?
chyba palców ....
powiem tak
ręczny przesuw palców w ermaku jest pod psem ale auto magiczny pod budą !
nie warte ani jedno ani drugie
ermak to maszyna budżetowa więc jeśli tak to 4 000 eureków nie warto wydawać
jeśli masz matryce jednej wysokości to przerobienie palców trwa chwilę
mam ręczny przesuw i jakoś maszyna gnie aż miło - kwestia operatora a różnice w wysokości matrycy u mnie wynoszą 120 mm
Zgadzam się, że bez Z-ów można żyć. ale bez R to już gorzej. Po pierwsze większe walory użytkowe, ponadto w przypadku sterowanej osi R, praktycznie znika ryzyko kolizji palcy z matrycą.HUD pisze:Należy jeszcze wspomnieć o tym że sterowanie osi R pozwala na dużo szybsze wykonanie detali i dokładniejsze o możliwościach nie wspomnę.
Zresztą kol. numerek sam ma zamiar poprzerabiać swoje zderzaki