Witam! Po małej przerwie, niestety ze względu na sesję i studia musiałem odłożyć palny związane z projektem. Ale mniejsza z tym, wziąłem sobie do serca rady kolegów i zdecydowałem że poprawianie mojego projektu nie ma większego sensu. Wzmocniłem trochę konstrukcję tak żeby obrabiać miększe metale takie jak aluminium. Zdecydowałem że oś X będę napędzał dwoma serwami. Dzięki temu mogłem wzmocnić konstrukcję stołu, dołożyłem przestrzały do każdej nogi. Zmieniłem również trochę wielkość roboczą na 2000x1500x 150.
Bramę tym razem wykonałem ze rur prostokątnych, belka łącząca ma wymiary 180x100 a nogi 120x80, wszystko będzie skręcane śrubami M8. Oparłem to na stopach z formatek aluminiowych i do nich mocuję wózki. Nie wiem tylko czy te przestrzały nie są za "skromne". Chociaż z obliczeń wychodzi mi że brama powinna wytrzymać. Zastanawiam się nad zastosowanie dwóch rur kwadratowych zamiast jednej prostokątnej, ponieważ to jeszcze trochę wzmocni całą konstrukcję, tylko nie wiem czy to będzie aż tak konieczne.
Mocowanie łożysk osi Y wiem że muszę wzmocnić, na razie jeszcze tylko nie zdecydowałem jak. Na prawej nodze bramy chcę zamontować czujnik długości narzędzia, dlatego tam brama ma trochę większy zasięg przesuwu.
Cała konstrukcja w tym momencie prezentuje się następująco.