Owalne otwory

Dyskusje dotyczące programowania G-Code
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 11 lut 2013, 11:08

kaleena pisze: .... Ważne są też parametry: skok linii śrubowej w otworze ....
.... ja czasami schodzę na ,,stałe Z'' i nie widzę różnicy. :neutral:
DRAGOO pisze:Parametry ma takie S=2600 F=200 zagłębianie 0.4 powierzchnia ładna głowica nie piszczy nie drży . Co do wytaczania to wiem że mogę ale jeśli będę miał kilka różnych dokładnych średnic do wykonania to będę miał dalej problem .
@DRAGOO- wezwanie Serwisu i test ball-bar kosztuje.
Aby się upewnić , że Ich interwencja jest konieczna wykonaj próby we własnym zakresie tak jak opisał to @-=JaNeK=- w tym temacie;

:arrow: https://www.cnc.info.pl/topics90/test-s ... t38301.htm
-=JaNeK=- pisze:Zacznę od tego, że nie jestem serwisantem więc moja wiedza z tego zakresu nie jest w 100% pewna :) Zależy jeszcze jaki luz :) Wzdłużny (nie wiem czy to dobra nazwa) czy wsteczny. Pierwszy można sprawdzić dojeżdżając do jakiegoś przedmiotu z tej samej strony czujnikiem i sprawdzać czy są różnice w pozycji - my mamy do tego specjalny przyrząd z mitutoyo (parenaście płytek wzorcowych ustawionych w pewnej odległości). Taki luz może występować miejscowo (np w miejscu kolizji lub w obszarze w którym maszyna pracowała przez bardzo długi czas i nastąpiło wytarcie). Luz wsteczny sprawdzasz natomiast dojeżdżając do płytki wzorcowej raz z jednej strony raz z drugiej czujnikiem (w sytuacji idealnej powinien wskazać to samo z 2 stron - uwzględniając oczywiście grubość płytki).
Mariusz.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
DRAGOO
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: DRAGOO » 11 lut 2013, 12:43

Dzięki WZÓR za podpowiedzi przynajmniej wiem że da sie to jakoś mądrze sprawdzić bo nie wiedziałem o tym teście , serwis powiadomiony mają się tym zająć i sam zobaczę w jaki sposób do tego podejdą :wink: a tak z ciekawości na sinumerik 828D jest coś takiego jak test kołowości tyle że nie wiem jak to działa szukałem na necie ale nic nie znalazłem w tym temacie na maszynie też brak pomocy może Ktoś wie na jakich zasadach to działa i do czego służy?
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 17 lut 2013, 14:49

DRAGOO pisze:... serwis powiadomiony mają się tym zająć ...
Chwal się ... co zrobili? :smile:

p.s.
Zerknij jeszcze tutaj;

:arrow: http://www.system3d.pl/diagnostyka.html

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 17 lut 2013, 23:18

A nie możesz sam sobie czujnika do stołu przykleic i podjechać w Y... i później ruszyć 0.01 do tyłu i zobaczyć co się dzieje na czujniku.. czy się cofa.. czy dopiero po chwili ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
DRAGOO
Posty w temacie: 7

Post napisał: DRAGOO » 18 lut 2013, 08:52

WZÓR pisze:
DRAGOO pisze:... serwis powiadomiony mają się tym zająć ...
Chwal się ... co zrobili? :smile:

p.s.
Zerknij jeszcze tutaj;

:arrow: http://www.system3d.pl/diagnostyka.html

Mariusz.
WZÓR no nie wiem czy jest czym otóż przyjechali chłopaki zrobili test ballbar ale tylko w osi X Y ..... chciałem żeby zrobili też w Z ale .....szkoda gadać , myślałem że będą coś dalej robić parametryzacja napędów luzy nawrotne i etc.....ale poinformowali mnie że bedą sprawdzać wyniki i dają znać co dalej . Tak że dalej niczego nie wiem.

[ Dodano: 2013-02-18, 09:08 ]
rafalxfiles pisze:A nie możesz sam sobie czujnika do stołu przykleic i podjechać w Y... i później ruszyć 0.01 do tyłu i zobaczyć co się dzieje na czujniku.. czy się cofa.. czy dopiero po chwili ?

Oczywiście że mogę to sprawdzić i tak też zrobiłem .......luzu jest około 0.008 ale to nie do końca może mi pomóc bo jest nierówny czasem nie do kompensuje a później przeleci o kilka mikronów .
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”