Dobór wyposarzenia frezarki - jakie imadło, uchwyty itd.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Bioli
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Dobór wyposarzenia frezarki - jakie imadło, uchwyty itd.

Post napisał: Bioli » 17 lut 2013, 00:37

Koledzy pomogli przy decyzji o czujniku wysokości narzędzia tak że mam nadzieje że też pomogą przy innych rzeczach a mianowicie pierwsza rzecz to elementy mocujące detale - jakie i skąd?

Zwykle są to łapy mocujące detal albo łapy mocujące imadło w które się mocuje detal. I tutaj pytanie - gdzie takie łapy kupić i co w ich skład dokładnie wchodzi? Czy to się w komplecie kupuje, czy każdy element osobno, czy są różne czy raczej podobne.
Znalazłem coś takiego - czy to wystarczy do zamocowania jakiegoś detalu do stołu? Lub też zamocowania imadła?
Albo takie coś - tylko inny sprzedawca. (Jakieś wskaZania/przeciwwskazania co do pochodzenia/sprzedawcy?)

Oznaczenie "M16/16MM" jak zdążyłem zauważyć to pierwszy wymiar oznacza średnice szpilki a drugi rozmiar rowka teowego. Tylko po co robi się różne średnice szpilek? Nie mozna poprostu jednej? Czy to chodzi tylko o wytrzymałość i do zamocowania zwyklego aluminiowego detalu nie ma znaczenia i moge brać obojętnie jaką grubość? Bo chyba wystarczy mi najtańszy zestaw M10/12mm? A stół zrobie sobie taki, żeby rowek pasował. Chyba tak to działa, nie?

Czy te łapy wchodzą w skład wyżej podanych zestawów czy jest to coś innego? Czy poprostu to same łapy bez których będe mógł się obejść mając powyższy zestaw?

Druga sprawa to imadło - czy jest konieczne czy nie? Jeśli na samych łapach nie wystarczy - no to własnie - jakie imadło. Za wiele tego w necie nie znalazłem za przyzwoitą cenę jak dla amatora. Wpadło mi w oko takie coś oraz takie. To drugie wydaje mi się lepsze, lżejsze no i przede wszystkim jest niższe. No i bardziej takie "cncowskie". A koledzy co by mi polecili? W podobnym maksymalnym lub niewiele większym przedziale cenowym.

Macie jakichś sprawdzonych sprzedawców czy moge brać skąd popadnie?

Tagi:

Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Skrzydlaty » 17 lut 2013, 11:47

Oooo bardzo dobre pytanie, też się podłączam, w najbliższym czasie będę na kupnie imadła, prawdopodobnie tego czerwonego, już jeden z kolegów na forum ma i ciekawy jestem czy warto to kupic. Tak samo jak jest z tymi łapami mocującymi? Starczą zamiast imadła?

Awatar użytkownika

1złoty
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: 1złoty » 17 lut 2013, 17:02

Co do imadeł to proponuje wybrać te z powodu większej funkcjonalności
http://allegro.pl/imadlo-maszynowe-prec ... 87373.html
co do zastawów mocujących to raczej jestem sceptycznie nastawiony polecam bardziej łapy mocujące suwane w profilu który jest mocowany do stołu ,nie wiem jak się dokłanie ten system się nazywa ale ludzie u mnie w firmie sobie chwalą.

einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: einstein » 17 lut 2013, 17:31

Jak miałbym wybierać, to na pewno nie imadło obrotowe, tylko stałe. Przy stałym dobrym imadle na pewno nie będzie problemów z kątami.
Niestety nie zapuszcze żadnego linka, bo sam jeszcze nie znalazłem fajnego precyzyjnego imadła.

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Majster70 » 17 lut 2013, 18:10

Używam mniej więcej takiego imadła http://www.bison-bial.pl/Index.aspx?ESI ... &TID=57723 i jestem zadowolony. Generalnie śruby do mocowania imadła powinny się znajdować z nim w komplecie, trzeba tylko określić rodzaj rowka teowego - jest kilka rodzajów. Do określonego rowka dokupujemy łapy do mocowania detalu lub dorabiamy je sobie gdy mamy np mniej zleceń z zewnątrz i jest trochę luzu. Imadło lepiej jak jest od konkretnego producenta, to można później dokupić do niego podstawę obrotową jeśli będziemy takiej potrzebować. Generalnie zasada doboru osprzętu jest taka, że kupujemy lub dorabiamy pod zlecenia i prace które mamy, bardzo często zakłady położone kilka metrów od siebie mają totalnie różne prace i potrzeby. Jeżeli ktoś np planuje dużo płyt, to być może lepsze będą ściski klinowe zamiast imadła. Imadło jest zaś niezastąpione gdy obrabiamy dużo różnych kotek czy listewek. Decydując się na imadło, warto od razu dokupić do niego kamienie pozycjonujące imadło równolegle lub prostopadle do rowków teowych (zaoszczędza to dużo czasu potrzebnego do ustawienia kierunku przy średnio-dokładnych robotach) oraz dorobienia sobie(lub zakupie) kompletu listewek (po 2szt na wysokość) do regulowania wysokości/głębokości mocowania detalu w szczękach.
Przy doborze imadła kierujemy się wielkością i dokładnością. Im leprze imadło, tym mniej podrywa detal przy jego mocnym dociśnięciu, może mieć docisk hydrauliczny i podrywać detal poniżej 0,01mm, co ma odbicie w cenie np kilkudziesięciu tysięcy. Trzeba się zastanowić czy taka precyzja jest w ogóle nam potrzebna bo może wystarczy coś za kilkaset zł. Np w podlinkowanym imadle podrywanie detalu w pewnym zakresie może niwelować regulacja napięcia w śrubach w klinowym mocowaniu szczęk.

Autor tematu
Bioli

Post napisał: Bioli » 17 lut 2013, 21:28

1złoty pisze:Co do imadeł to proponuje wybrać te z powodu większej funkcjonalności
http://allegro.pl/imadlo-maszynowe-prec ... 87373.html
Co rozumiesz pod pojęciem wieksza funkcjonalnosc? To że obrotowe? To ma być do maszyny cnc - czy do takiej maszynki jest potrzebne imadło obrotowe? Myslałem że ruchy po skosie odbywają się dzieki interpolacji programowej?!
Jak dla mnie to wywalił bym ten spód obrotowy i zostawił tylko góre. Tylko wtedy to niebieskawe jest 5mm niższe niż to czerwone. Z kolei to czerwone ma otwory do mocowania łapami - tak mi sie wydaje. Jest też lżejsze a waga też ma znaczenie.
Majster70 pisze:Używam mniej więcej takiego imadła http://www.bison-bial.pl/Index.aspx?ESI ... &TID=57723 i jestem zadowolony.
Gdyby mnie jeszcze było stac. Poszukuję czegoś w cenie do 800zł, ewentualnie 1kzł.
Pozostałe rzeczy, m.in. o podrywaniu detalu to ja sie na tym tak nie znam, poszukuję poprostu czegoś, co mi umocuje kawałek aluminiowej płyty do stołu, ewentualnie jakieś klocki aluminiowe - żeby się dobrze i wygodnie obrabiało.
1złoty pisze:co do zastawów mocujących to raczej jestem sceptycznie nastawiony polecam bardziej łapy mocujące suwane w profilu który jest mocowany do stołu ,nie wiem jak się dokłanie ten system się nazywa ale ludzie u mnie w firmie sobie chwalą.
Ale te zestawy to wydaje mi się ze tego używają w zakładach frezarskich i narzedziowniach. Tak mi sie wydaje że to to dlatego chciałem sie upewnić. Widziałem ostatnio imadło mocowane na takich 4 łapach, tylko nie wiem czy to te z tego linku które podesłąłem czy może coś takiego. Czy to te suwane w profilu łapy o których kolega wspominał?

Moze napisze coś o maszynie - będe miał maszynkę o wadzę ok. 400kg. Konstrukcja stalowa, z ruchomym stołem. To co do niej bede musiał dorobić to jakiś stół bo puki co ma jakąś płyte drewnianą przykręconą do takiego jakby szkieletu. Z tego co się rozpatrzyłem to mogę swobodnie położyć na to blachę stalową z powierconymi otworami ale mysle też o rowkach teowych. Czy będe miał jakiś duży problem z wykonaniem rowków teowych w płycie aluminiowej jako amator i początkujący? Nie musi to być na już. Jakie były by mi potrzebne narzędzia na początek? To już tak na marginesie.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Dobór wyposarzenia frezarki - jakie imadło, uchwyty itd.

Post napisał: WZÓR » 17 lut 2013, 22:02

Bioli pisze:... Albo takie coś - tylko inny sprzedawca. (Jakieś wskaZania/przeciwwskazania co do pochodzenia/sprzedawcy?)...
Trafiona proporcja jakość / cena ..... , kupiłem je jakiś czas temu i mają się dobrze.
Polecam jeszcze podkłady szlifowane , których na obecną chwilę nie ma w obiegu.

http://www.cncprofi.com/imadlo-130-masz ... mu3u9tq5m3
... Druga sprawa to imadło - czy jest konieczne czy nie? Jeśli na samych łapach nie wystarczy - no to własnie - jakie imadło. Za wiele tego w necie nie znalazłem za przyzwoitą cenę jak dla amatora. Wpadło mi w oko takie coś oraz takie. To drugie wydaje mi się lepsze, lżejsze no i przede wszystkim jest niższe. No i bardziej takie "cncowskie". A koledzy co by mi polecili? W podobnym maksymalnym lub niewiele większym przedziale cenowym....
Imadła odradzam ....... , poszukaj w asortymencie Bison.
.... ja używam takiego;
http://zapodaj.net/4bbba566f24ac.jpg.html

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

skrzat

Post napisał: skrzat » 17 lut 2013, 22:07

Co do imadel to moge dac jedna rade podparta moim malym doswiadczeniem - nie warto kupowac wiekszego "na zapas", chcialem kupic 75mm a kupilem okazyjnie 100mm - okazalo sie za duze :sad: niby mala roznica a jednak bardzo duza w praktyce
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

Autor tematu
Bioli

Post napisał: Bioli » 17 lut 2013, 22:25

Też myślałem o tych podkładach szlifowanych...ale czy na początek będą mi potrzebne?
WZÓR pisze: Imadła odradzam ....... , poszukaj w asortymencie Bison.
.... ja używam takiego;
http://zapodaj.net/4bbba566f24ac.jpg.html...
Dlaczego odradzasz i ile kosztuje takie używane przez Ciebie?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: WZÓR » 17 lut 2013, 22:55

Bioli pisze:Też myślałem o tych podkładach szlifowanych...ale czy na początek będą mi potrzebne? ....
... jak najbardziej TAK. :smile:
WZÓR pisze: Imadła odradzam ....... , poszukaj w asortymencie Bison.
.... ja używam takiego;
http://zapodaj.net/4bbba566f24ac.jpg.html...
Dlaczego odradzasz i ile kosztuje takie używane przez Ciebie?
Imadła te nadają się do lekkiej obróbki , tzw. na gotowo , a półfabrykaty (kostki) najlepiej wstępnie wykonać do kąta (np.) na manualach , a w razie potrzeby i przeszlifować.
Ceny Bison-a nie znam ...... zamówiłem w pracy i mi kupili.

Imadła obrotowego na CNC nie kupuj ..... na co Ci takie i do czego.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”