o i już się coś dzieję w temacie
już wyjaśniam dlaczego mój projekt ewoluuje, przykład ze sterownikami ,
kupiłem pierwszy silnik 8Nm, 5,5 A z przekładnią za 150 zł i zasilacz 56V 1500A za 150 zł, potem zapytałem kolegę Marcompa o dobór siłowników i sterowników do plotera, doradził mi silniki 6,9N do każdej osi,i jakieś sterowniki do 100V
pomyślałem wariat, ale przecież gość sie na tym zna, wiec dodałem jego parametry do moich i podzieliłem przez 2, wyszło że sterowniki 8060 są pośrodku a i cena przystępna,
wziąłem od niego także, silniki gdzie odradzał mi zakup 0,5Nm i miał rację (odsprzedam;)
poza tym z tydzień myślałem czy lepiej mieć 3w1 czy każdy osobno , po przeczytaniu wielu postów z tego forum , doszedłem do wniosku że pieniążki zaoszczędzone, na zasilaniu i 1jednym silniku mogę przesunąć do sterowania ,
w tak zwanym międzyczasie okazało się że będę palił blaszkę 1,2-1,5mm i wymagane będą dość duże prędkości, tym samym zrezygnowałem z przekładni na korzyść szybkości
ale okazało się że będzie mi brakowało mocy na silnikach , więc pomieszałem i dałem 3,1 na Z i dokupiłem 4,5 na X , tym samym będąc zupełnym laikiem nie nakupiłem jakiegoś badziewia i poza silnikiem 0,5Nm , nie dokonałem niepotrzebnych zakupów
co do oprogramowania , to , kupiłem komputer do sterowania w sumie za 350 zł , budżet zakładał 1000zł , zostało mi na Macha, Corela dokupiłem poza budżetem
w zasadzie to kupiłem step2cnc i educada , ale nikt mi nie napisał że nie obsługuje THC , więc zwróciłem , zapytacie na co mi thc ?, ano podobno blacha 1,5mm lubi się podnosić,
i posiadanie takiego urządzenie może mi wpłynąć na wydłużenie żywotności dysz i elektrod
teraz wrykrys , sami wiecie że program jest super , oszczędza mój czas którego mi wiecznie brakuje , i jeśli dzięki niemu zaoszczędzę 5 dni w roku, to warto , wolę te 5 dni spędzić z dzieciakami niż przy kompie , dodatkowo program oszczędza nerwy i materiał, a to już przeliczalne na złotówki
jescze poza budżetem doszedł stół wodny , bo jednak nie wyobrażam sobie tego inaczej,
i już sa same złączki i zawory dałem 200zł , + za zbiornik 300l, 100zł
na koniec pytanko, chciał bym rozdielić całą maszynę na 3 Fazy, 1 faza zasilanie silników
2 Faza ,komputer,płyta,oświetlenie ,wentylacja ,, 3 Faza Żrudło plazmy (na razie 1 fazowe docelowo 3 Ph)
i teraz tak czy można rozdzielić sterowanie i zasilanie siłowników na różne fazy, czy trzeba dać na jednej ?
[ Dodano: 2013-02-16, 10:20 ]
Alvar4 pisze:Ta krew na ścianie... Czy w tym pomieszczeniu popełniono jakieś morderstwo?
.
stara mnie wystraszyła jak dwulufkę czyściłem
odkryłem pod tynkiem fajny kamień i postanowiłem go zachować , te plamy to próby jak go zabarwić
[ Dodano: 2013-02-16, 10:28 ]
Alvar4 pisze: Mocne sterowanie i pancerne silniki. Zapomniałeś że tam tylko palnik jeździ. .
właśnie tak każdy pisał , na x tylko Palnik śmiga , potem doszła zetka 2kg , 2 silniki prawie 5kg,wózki, koła,konstrukcja to kolejne 3kg, daje nam jakieś 10 kg latające z prędkością 15m/min, trochę się boję żeby mi maszyna przy chamowaniu fikolka nie zrobiła