Frezarka DIY źle wierta
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 9
Silniki na wiele nie pozwalają. Są 12v więc by można zwiększyć napięcie tak do 24V ale na razie nie mam wolnego trafa. Płytkę zapewne szybciej by "wierciło" (z dedykacją dla "ursus_arctos" żeby się już nie denerwował
) jak bym miał kod zrobiony dobrze tzn. żeby szło po kolei a nie skakało. Przede mną jeszcze długa droga żeby to wszystko ogarnąć.

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jeśli z programu do pcb wygenerujesz plik owiertu to jest on już w miarę zoptymalizowany, Na pierwszy rzut oka wydaje się że jest bez sensu ale program optymalizuje kolejność owiertu tak żeby trwał jak najkrócej. Problemem mogą być średnice bo w pliku owierty jest to pogrupowane . Wypada już na etapie projektu zastanowić się nad tym i panowć nad średnicami bo w efekcie końcowym może okazać się że masz 500 otworów i 20 średnic. Utrudnieniem jest to że rozstawy, średnice otworów itd są w milsach i nawet jak mamy w programie ustawione parametry metryczne to i tak one są przeliczane z milsów.
-
- Posty w temacie: 5
Wygnereowanie g-kodu z Excellona nie powinno być trudne. Nawet najbardziej chamska optymalizacja daje niezłe rezultaty (chamska = wybieramy najbliższy otwór o tej samej średnicy, co poprzedni). Program tłumaczący mógłby od razu dopasować średnicę otworów do posiadanej palety narzędzi (wybierać najbliższe nie mniejsze wiertło) - w ten sposób otwory mogłyby się przegrupować względem oryginalnych średnic.
Pewnie będę coś takiego robił - tyle, że nie korzystam z g-kodu. Mój software wykonuje cięcia bezpośrednio z SVG, a wiercenia z excellona.
Pewnie będę coś takiego robił - tyle, że nie korzystam z g-kodu. Mój software wykonuje cięcia bezpośrednio z SVG, a wiercenia z excellona.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 1
witam.
swojego czasu znalazłem w sieci fajny projekt wiertarki do pcb .
projekt był z Turcji - niestety stronka " znikła " .
soft pod com i reszta - nawet były źródła ( oprócz wsadu ) .
mam to jeszcze gdzieś na jakimś dysku.
akceptował pliki z eagla - popularne.
a zetka w takiej wiertarce powinna pracować na nieco innej zasadzie .
coś jak wiertarka - silnik napędza korbowodzik ( powiedzmy ) .
miałem to nawet robić - zrobiłem próby .
ale mi się odechciało
pozdrawiam.
swojego czasu znalazłem w sieci fajny projekt wiertarki do pcb .
projekt był z Turcji - niestety stronka " znikła " .
soft pod com i reszta - nawet były źródła ( oprócz wsadu ) .
mam to jeszcze gdzieś na jakimś dysku.
akceptował pliki z eagla - popularne.
a zetka w takiej wiertarce powinna pracować na nieco innej zasadzie .
coś jak wiertarka - silnik napędza korbowodzik ( powiedzmy ) .
miałem to nawet robić - zrobiłem próby .
ale mi się odechciało

pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 5
Ja na śrubie Tr10/2 mam posuw Z 600 w dół i 1200 w górę - tyle, że sterownik ma zasilanie 33V. Koledze też polecam wyższe napięcia - to naprawdę bardzo dużo zmienia. Osiągalna prędkość jest z grubsza proporcjonalna do napięcia na sterowniku!
Do zasilania polecam
a) jeżeli masz wolny - zasilacz od laptopa 19V - już będzie znacznie lepiej, niż przy 12V; na początku tego używałem
b) docelowo - zasilacz impulsowy stabilizowany - mogą być te z poltechu czy profi; koszt niewielki (100-150zł, zależnie od mocy) a można podjechać dość blisko do maksimum obsługiwanego przez sterownik; przy transformatorze trzeba robić zapas na wybryki zakładu energetycznego (250V w gniazdku się czasem zdarza), a napięcie będzie i tak zmienne i zależne od obciążenia.
Do zasilania polecam
a) jeżeli masz wolny - zasilacz od laptopa 19V - już będzie znacznie lepiej, niż przy 12V; na początku tego używałem
b) docelowo - zasilacz impulsowy stabilizowany - mogą być te z poltechu czy profi; koszt niewielki (100-150zł, zależnie od mocy) a można podjechać dość blisko do maksimum obsługiwanego przez sterownik; przy transformatorze trzeba robić zapas na wybryki zakładu energetycznego (250V w gniazdku się czasem zdarza), a napięcie będzie i tak zmienne i zależne od obciążenia.