Chciałem przedstawić swoją ideę na nową maszynę. Ogólnie rzecz biorąc to jest to moja pierwsza maszyna, którą będę budował, raz już się za coś podobnego zabierałem, ale skończyło się tylko na projektach.
Poniżej wizualizację jak to ma wyglądać.
A dodatkowo opiszę trochę konstrukcję:
Rama z profili 100x50x5, prawdopodobnie spawana i wyżażona, ale rozważam też poskręcanie tego.
Profile w bramie to 50x50x5
Wałki podparte fi=20mm (niebieskie)
Śruby napędodowe to chińskie kule SFU1605 (żółte) (i tu się rodzi pierwsze pytanie, czy warto się w to pakować, czy nie lepiej to zbudować na polskich trapezach z kasowaniem luzu?)
Napęd to będą silniki krokowe 2Nm wraz ze starami własnej konstrukcji. Praca półkrokowa. Przełożenie na śrubę 1.25/1 tak by uzyskać krok napędu 0,01mm.
Śruby bramy będą połączone za pomocą pasa zębatego HDT5 szerokości 15mm, na kołoch 60zębów (tu kolejne pytanie, czy to wystaczy, czy trzeba dać coś mocniejszego).
Masa osi Z =~ 26kg + wrzeciono (wstępnie Kress 1050, docelowo mokry chińczyk, lub coś własnek konstrukcji)
Masa krzyżaka =~ 33kg
Masa bramy =~ 69kg
Masa ramy =~ 120kg
Śruby zamocowane w blokach łożyskowych BK/BF 12 i FK/FF 12
To tyle na temat konstrukcji, teraz troszkę na temat tego co chcę uzyskać i jakie założenia przyjełem do obliczeń:
- dokładność frezowania 0,2mm w całmy zakresie, 0,05mm miejscowo przy polu roboczym 200x200mm
- prędkości frezowania X, Y min. 5m/min, Z min. 3m/min
- materiały obrabiane to głównie metale miękie, tworzywa, sklejka, po zmianie wrzeciona możliwe, że miękka stal.

Wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
CO JEST Z TYM TEMATEM? COŚ ZEPSUŁEM, CZY CO, ŻE NIKT SIĘ NIE WIPOWIADA?