Ile by to kosztowało ??

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
dawidddc
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: dawidddc » 31 sty 2013, 18:17

Witam dziękuję za obszerne wypowiedzi .
Skontaktowałem się z firmą /tanie-cnc.pl/ nie wiem czy coś ta firma wam mówi , zaproponowali mi coś za 8500 zł + wrzeciono w własnym zakresie ale wysłałem kolejnego meila bo nie wiem czy to za kompletną maszynę .
Tak jak kolega jacek-1210 mówi zamiast 8Nm można zastosować 4Nm, wrzeciono to przesada można używkę zakupić, faktycznie można trochę zejść z kosztów . Może i droga ta hurtownia ale znalazłem inny rodzaj szyn i o wiele tańsze w sumie koleś ma sporo części sami zobaczcie Allegro .

Ogólnie policzyłem koszta ramy z bramką i wyszło mi niecałe : 150 zł+20 zł regulowane stopki więc łączni 170 zł rama ,a i waga ramy 59 kg a bramka cała waży niecałe 18kg.Dodaje projekt który zrobiłem .
Teraz zastanawiam się jakie prowadnice czy droższy model Szyna 1 tu jest sam wózek ale chodzi o rodzaj prowadnicy ,a może tańszą wersję Prowadnica 2 + do tego łożysko liniowe przedłużane Łożysk liniowe z obudową
No i ma ciekawe wrzeciono wrzeciono
Jakieś sugestie ?[/list]

[ Dodano: 2013-01-31, 18:18 ]
Witam dziękuję za obszerne wypowiedzi .
Skontaktowałem się z firmą /tanie-cnc.pl/ nie wiem czy coś ta firma wam mówi , zaproponowali mi coś za 8500 zł + wrzeciono w własnym zakresie ale wysłałem kolejnego meila bo nie wiem czy to za kompletną maszynę .
Tak jak kolega jacek-1210 mówi zamiast 8Nm można zastosować 4Nm, wrzeciono to przesada można używkę zakupić, faktycznie można trochę zejść z kosztów . Może i droga ta hurtownia ale znalazłem inny rodzaj szyn i o wiele tańsze w sumie koleś ma sporo części sami zobaczcie Allegro .

Ogólnie policzyłem koszta ramy z bramką i wyszło mi niecałe : 150 zł+20 zł regulowane stopki więc łączni 170 zł rama ,a i waga ramy 59 kg a bramka cała waży niecałe 18kg.Dodaje projekt który zrobiłem .
Teraz zastanawiam się jakie prowadnice czy droższy model Szyna 1 tu jest sam wózek ale chodzi o rodzaj prowadnicy ,a może tańszą wersję Prowadnica 2 + do tego łożysko liniowe przedłużane Łożysk liniowe z obudową
No i ma ciekawe wrzeciono wrzeciono
Jakieś sugestie ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2013-01-31, 18:23 ]
Właśnie znalazłem ładny ploter allegro ploter takie coś mi by odpowiadało :)

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: KAJOS » 31 sty 2013, 18:31

Moze napisz ile masz na maszynke to cos sie predzej zamknie.Skaczesz z pomysłami i sam masz montlik w głowie :wink:
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jarekk » 31 sty 2013, 18:33

Poltech jest ok - jakość w porządku.

Co do tanie-cnc.pl - jest na forum : https://www.cnc.info.pl/tanie-cnc,u,22265.htm
Poczytaj jego posty i to lo ludzie piszą - będziesz miał wtedy własne zdanie.

Aha - pokazałeś maszynę która Cię interesuje - zwróciłeś uwagę na wagę ? ( 600kg) To robi różnicę - im większa tym maszyna stabilniejsza.

Niezależni od kogo byś kupował - - koniecznie:
- sam odbierz maszynę
- każ sprzedawcy ją uruchomić i wykonać kilka cięć testowych ( kwadraty, kółka - o maksymalnych możliwych wymiarach.

Autor tematu
dawidddc
Kontakt:

Post napisał: dawidddc » 31 sty 2013, 20:26

Faktycznie mam mętlik w głowie bo sam sobie go robię hehe :) . Dziękuję za uwagi w razie jak bym zdecydował zakup używanej maszyny .

Jeśli chodzi o budżet to myślałem w granicach 4-6 tyś. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie ,owszem kupił bym gotową machinę za 20 tyś. ale nie kalkuluje mi się to ,a może za bardzo się napaliłem na tą frezarkę :cry: i powinienem sobie odpuścić i korzystać z usług innej firmy z usługami cnc ,albo czekać na mega okazje.

Awatar użytkownika

tanifon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: tanifon » 03 lut 2013, 10:24

Powiem tak .. projekt ramy nie przypadł mi do gustu i chyba jest wbrew ogólnym zasadom .
A jeśli chodzi o budżet .. za 4tys będzie ciężko. Może na początku warto zbudować prototyp nawet ze sklejki - paru kolegów z forum frezuje na tym gitary elektryczne. Proszę poszukać w dziale KONSTRUKCJE DREWNIANE.

Przykład kol. popik10 poniżej
https://www.cnc.info.pl/topics58/kit-fr ... t23281.htm
https://picasaweb.google.com/pms2222/CncFrezarka
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami

Skrzydlaty
Posty w temacie: 2

Post napisał: Skrzydlaty » 03 lut 2013, 21:40

Tak na marginesie dodam 5 groszy od siebie. Wycena na ponad 18tys. a "ktoś" pisze o maszynie za niecałe 25 tys... stuknij sie! :razz: Kiedy ludzie skończą trwać w tym przekonaniu że można zrobić super ramę do takiego zestawu za max 6 tys.? Gdybym brał elementów za 18 tys. to moja rama by mnie kosztowała pewnie jakieś 15-20 tys.

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: KAJOS » 03 lut 2013, 22:59

Skrzydlaty pisze:to moja rama by mnie kosztowała pewnie jakieś 15-20 tys
- no widzisz ile bys przepłacił :) Wszystko zalezy gdzie mieszkasz i jakie maszyny a dokładnie zakłady cie otaczaja.Rame na taki ploterek z odprezaniem i frezowaniem da sie bez wychodzenia z domu zrobic za ta kwotę jak sie wie gdzie a jak byś dopłacił to proszkowo ci pomaluja :) Za 20000 to ja moge sobie z chin całą sprowadzic , poprawic i cieszyc sie z fajnej maszynki :)

Obrazek

Skrzydlaty
Posty w temacie: 2

Post napisał: Skrzydlaty » 05 lut 2013, 21:19

KAJOS pisze:
Skrzydlaty pisze:to moja rama by mnie kosztowała pewnie jakieś 15-20 tys
- no widzisz ile bys przepłacił :) Wszystko zalezy gdzie mieszkasz i jakie maszyny a dokładnie zakłady cie otaczaja.Rame na taki ploterek z odprezaniem i frezowaniem da sie bez wychodzenia z domu zrobic za ta kwotę jak sie wie gdzie a jak byś dopłacił to proszkowo ci pomaluja :) Za 20000 to ja moge sobie z chin całą sprowadzic , poprawic i cieszyc sie z fajnej maszynki :)
Kajos, ja mówie o maszynie 2 klasy wagowe wyżej. I już by to ploterkiem pewnie nie było... :razz: Jak już mowa o odprężaniu i frezowaniu. Dobrym. Już gdzieś pisałem że frezowanie a frezowanie to dwie rożne bajki....zależy gdzie. Tanio nie znaczy dobrze. Po prostu u mnie wszystkie koszty i jakość poszczególnych elementów szła by w parze a super hiper dokładnie obrabiany element a do niego kawał blachy prosto ze złomu.

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: KAJOS » 05 lut 2013, 22:03

Skrzydlaty, ja żyje w świecie ploterków bo nic poza drewnem nie obrabiam i w hiper dokładnosciach :) Jak by to miało być konkret do metalu to bym sobie odlał z żeliwa i zbierał materiały a w tym czasie z moim tepem i ter. zarobkami kilka lat to by sie wysezonowala :)

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”