Frezarka CNC do formatek, pcb i obudów
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
W dwóch słowach to pewnie Oracle napisze: za drogo
Wątek popada w chaos i wróżę rychłą śmierć kliniczna tematu.
Ktoś mi powie o co tu chodzi?
Po co koledze w sumie 400 metrów blachy, profilu czy czego tam potrzebujesz?
Proszę Cię, chociaż raz przeczytaj to co sam napisałeś.
A może masz znajomego w odlewni to by Ci odlał formatki na frezarkę?

Wątek popada w chaos i wróżę rychłą śmierć kliniczna tematu.
Ktoś mi powie o co tu chodzi?
To jakaś zagadka? Próbowałem to sobie narysować i nie potrafię1. Generalnie nie będę miał dostępu do grubych blach aluminiowych. Gdzie można na śląsku coś takiego zakupić?
Myślę, że będę potrzebował ok 4 x 1.7 metra o profilu 20-30mm grubość i ok 100m wysokość na ramę. Dodatkowo 2x 1.5 metra o tym samym profilu.

Po co koledze w sumie 400 metrów blachy, profilu czy czego tam potrzebujesz?
Proszę Cię, chociaż raz przeczytaj to co sam napisałeś.
A może masz znajomego w odlewni to by Ci odlał formatki na frezarkę?

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 18
Tłumaczyłem milion razy i nie rozumiem jak tego można nie rozumieć?Wyjaśnij nam w dwóch słowach dlaczego nie kupisz chińskich śrub kulowych.
Prace, które można wykonać na frezarce mogę mieć za bardzo niską cenę, materiał się znajdzie więc nie będzie nigdzie taniej, nawet z chin. A koła wymyślać nie potrzebuje na nowo bo takie bloki podtrzymujące mogę "zerżnąć" i będzie wszystko pasować bez niepotrzebnego czasu straconego.
Natomiast nie mam dostępu do frezarki cnc a potrzebuje konstrukcję, to chyba jasne, że nie stworzę sobie tego magicznie

Nie ma takiej opcji. W najgorszym wypadku zlecę zrobienie komuś tego jak absolutnie czasu już mieć nie będę. Ale to raczej mało prawdopodobne.Wątek popada w chaos i wróżę rychłą śmierć kliniczna tematu.
Bardziej prawdopodobne jest, że zlecę komuś zrobienie ramy.
Zastanawiam się obecnie z czego sobie to poskładać. Aluminium jest fajne bo w miarę lekkie i sztywne. Z drugiej strony jest całkiem drogie i ciężko dostępne. Przykładowo nie potrafię dostać kawałków 30x100x1700.
Narysowałem sobie jakąś tam pierdółkę w sketchupie (tak wiem kupka ale najszybciej mi się w nim robi takie kwadratowe rzeczy) na zarys projektu i na obecną chwilę szukam firm (osoba prywatna też może być) które dostarczą mi takie kawałki, najlepiej z otworami już.
Zastanawiam się też nad profilami stalowymi. Tylko, że zaś spawanie może zdeformować konstrukcję i to pewnie musiałbym zostawić jakiemuś zakładowi. Z drugiej strony stal jest bardzo ciężka i taki stolik mógłby podejść pod kilkaset kilo.
Jeżeli nie chcecie pomóc to po co w ogóle się wypowiadać?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
No wiesz jak się tak ciągle mylisz i do firmy też wysłałeś zapytanie o 100 metrowe formatki to się nie dziw że Ci nie chcą takich wyciąć
Musisz się precyzyjniej i bezbłędnie wypowiadać w sprawach technicznych bo inaczej się nie dogadasz z nikim.
W sprawie aluminium proponuję napisać do:
http://avanti-metale.pl/
lub do:
http://swiataluminium.com.pl/

Musisz się precyzyjniej i bezbłędnie wypowiadać w sprawach technicznych bo inaczej się nie dogadasz z nikim.
W sprawie aluminium proponuję napisać do:
http://avanti-metale.pl/
lub do:
http://swiataluminium.com.pl/

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 18
O matko... Powiedz mi, gdzie tak napisałem? Ile razy muszę tłumaczyć, że zwyczajnie zaniósłbym rysunek techniczny już gotowego dynksa. Czy to śruba czy to nakrętka czy to obsada itp. W razie faila po prostu kupie to co się nie udało. Proste i logiczne nie?Śruby i nakrętki kulowe chciałeś robić a obsady do łożysk nie?
Kolega nowy w produkcji elektroniki? Na pierdółkach ~100-500zł się nie oszczędzi bo: trzeba zaprojektować - kupa czasu.jak możesz mieć tanio to zrób i oszczędź na elektronike - tam też pójdzie trochę $$
zrobić - kupa czasu i może max połowa ceny za wszystkie graty. Zazwyczaj wychodzi tak 50-100zł mniej.
Potem testy jeszcze...
W przeciwieństwie do robienia elementów mechanicznych gdzie to podbieram gotowy rysunek techniczny, zdjęcia itp. Zanoszę i już nie muszę się tym zajmować.
Szukam firm obok siebie zajmujących się obróbką metali (okolice Katowic, Mysłowice). Wolałbym coś pod ręką, żeby w razie czego podjechać.
Nie wysyłam, dzwonie od razu. Maile to są dobre jak mi nie zależy albo jak już całą listę mam przesłać.do firmy też wysłałeś zapytanie o 100 metrowe formatki
Zastanawiam się też nad blachami stalowymi. Będzie taniej i bardziej prawdopodobne, że znajdę coś w okolicy. Niestety będzie to ciężkie jak cholera.