Program do zamiany bitmap na g-code
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Program do zamiany bitmap na g-code
Udostępniam mój programik do zamiany plików bitmapowych na G-kody.
Jest to wersja robocza i darmowa.
Program działa pod windowsami (95/98/Me/Win2000/XP/2003/Vista)
Dziękuję za krytykę (konstruktywną)
Adres do opisu i programu: www.inf-el.com/cnc/cnc.htm
Ostatnie zmiany (2007.08.07):
- możliwość generowania 2.5D (np. laser)
- dodana możliwość frezowania w jednym kierunku w osi X (np. gdy jest luz osi)
Jest to wersja robocza i darmowa.
Program działa pod windowsami (95/98/Me/Win2000/XP/2003/Vista)
Dziękuję za krytykę (konstruktywną)
Adres do opisu i programu: www.inf-el.com/cnc/cnc.htm
Ostatnie zmiany (2007.08.07):
- możliwość generowania 2.5D (np. laser)
- dodana możliwość frezowania w jednym kierunku w osi X (np. gdy jest luz osi)
Ostatnio zmieniony 07 sie 2007, 18:11 przez Inf-el, łącznie zmieniany 14 razy.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Zrobiłem taki szybki tekścik .
Uruchomiłem na XP z Sp2 Athlon 2GHz 1.5G RAM i działa . Niestety nie mam na czym sprawdzić w domu efektu generowania kodu wiec o jakości nic nie napisze . Poza tym u mnie nie generuje całego kodu wyświetla komunikat " Ograniczenie w memo do 7000 linii"ograniczenie wersji demo ? Jeśli tak to niezbyt fortunne bo tego typu programy generują "nieco" dłuższe programy
Teraz konkrety
Program literkę "X" i "Y" generuje z malej a "Z" z dużej . Nie wiem jak MACH na to reaguje ale sterowania z jakimi mailem do czynienia ignorowały litery pisane z malej . Funkcja G1 jest modalna i nie trzeba jej powtarzać w każdej linii tym bardziej ze program ładnie generuje ścieżkę bez pustych przebiegów . Przydało by sie żeby prg automatycznie dodawał zdefiniowany przez użytkownika początek programu . Możliwość wyłączenia numeracji linii . W pomocy jest bardzo fajna rzecz , opis M-kodów i G-kodów tylko czemu po angielsku
Wiem trochę sie czepiam ale jak krytyka to krytyka
mam nadzieje ze konstruktywna . Pozdrawiam i życzę podwójnego zapalu w realizacji projektu bo program zapowiada sie fanie .
Uruchomiłem na XP z Sp2 Athlon 2GHz 1.5G RAM i działa . Niestety nie mam na czym sprawdzić w domu efektu generowania kodu wiec o jakości nic nie napisze . Poza tym u mnie nie generuje całego kodu wyświetla komunikat " Ograniczenie w memo do 7000 linii"ograniczenie wersji demo ? Jeśli tak to niezbyt fortunne bo tego typu programy generują "nieco" dłuższe programy

Teraz konkrety

Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Kontakt:
Dzięki za uwagi
Program generuje cały kod do pliku tekstowego w podkatalogu CNC a do pokazania w memo do 7000 linii. Zrobiłem to dlatego, że to dodawanie kolejnych linii do memo coraz bardziej zwalnia działanie i jest jakieś ograniczenie ilości linii czy wielkości tego memo (memo miało być dodatkowo do podglądu - ale coś z tym zrobię).skoti pisze:Poza tym u mnie nie generuje całego kodu wyświetla komunikat " Ograniczenie w memo do 7000 linii"
testowałem na Turbocnc i działa ale jeśli w Machu nie zadziała to zmienię.skoti pisze: Program literkę "X" i "Y" generuje z malej a "Z" z dużej
Dziękuję - oczywiście poprawięskoti pisze:Funkcja G1 jest modalna i nie trzeba jej powtarzać
Zrobię na pewnoskoti pisze:Przydało by sie żeby prg automatycznie dodawał zdefiniowany przez użytkownika początek programu. Możliwość wyłączenia numeracji linii
Skopiowałem na tymczasem z Turbocnc dla siebie jak zapominam kodu, ale jak będzie wersja wielojęzyczna z możliwością edycji komunikatów, menu, plików pomocy to dodam.skoti pisze: . W pomocy ...tylko czemu po angielsku
Dzięki za uwagi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Gratuluję, ciekawy programik i całkiem szybki.
Moje uwagi:
1.
2. Obraz w panelu grafiki zmienia wymiary przy przechodzeniu pomiędzy panelami i przy zmianie ustawień. (win xp, procesor AMD Sempron 3400, karta graf. Radeon 9550)
3. Ustawienia - opcja maksymalnej głębokości +2 czy -2 generuje ten sam kod cnc.
4. Ustawienia - opcja analizy, drobna nieścisłość przy pierwszej opcji biały=0 a chyba powinno być biały=min.
5. Ustawienia - opcja analizy, dodanie frezowań wypukłych tzn. biały=max czarny=min?
6. Na końcu generowanego programu powinien być powrót do ustawień początkowych X0 Y0 Z(G00)
6. Moim zdaniem w generowanym programie cnc dodanie do liczb całkowitych ".0" poprawi czytelność.
7. Czy są przewidywane opcje innych kształtów freza, np. stożkowy, kulisty?
Powodzenia
Moje uwagi:
1.
Na końcu wygenerowanego pliku wystarczą dwa miejsca po przecinku a jeszcze lepiej byłoby podawać w postaci godz:min:sek lub GGgodz MMmin SSsek.N3004 ;Przewidywany czas=5,49733333333333 minut
2. Obraz w panelu grafiki zmienia wymiary przy przechodzeniu pomiędzy panelami i przy zmianie ustawień. (win xp, procesor AMD Sempron 3400, karta graf. Radeon 9550)
3. Ustawienia - opcja maksymalnej głębokości +2 czy -2 generuje ten sam kod cnc.
4. Ustawienia - opcja analizy, drobna nieścisłość przy pierwszej opcji biały=0 a chyba powinno być biały=min.
5. Ustawienia - opcja analizy, dodanie frezowań wypukłych tzn. biały=max czarny=min?
6. Na końcu generowanego programu powinien być powrót do ustawień początkowych X0 Y0 Z(G00)
6. Moim zdaniem w generowanym programie cnc dodanie do liczb całkowitych ".0" poprawi czytelność.
7. Czy są przewidywane opcje innych kształtów freza, np. stożkowy, kulisty?
Powodzenia
-
- Kontakt:
Re Uwagi
Program na razie wcale nie uwzględnia kształtu freza ani jego średnicy.rchobby pisze: 7. Czy są przewidywane opcje innych kształtów freza, np. stożkowy, kulisty?
Będzie na pewno uwzględniał średnicę.
Tak. to moje przeoczenie z pierwszej wersji programu gdzie 0 było na stałe.rchobby pisze: 4. Ustawienia - opcja analizy, drobna nieścisłość przy pierwszej opcji biały=0 a chyba powinno być biały=min.
Na razie nie przewiduję. Można tak przygotować bitmapę aby wynik był wypukły.rchobby pisze: 5. Ustawienia - opcja analizy, dodanie frezowań wypukłych tzn. biały=max czarny=min?
Docelowo chcę zrobić aby generował się wynik cnc uwzględniając kierunek padania światła na obiekt. W tej wersji mojego programiku i innych np. bmp2cnc bitmapę trzeba odpowiednio przygotować. Ja chcę żeby można było robić ze zdjęcia np. płaskorzeźby w odcieniach szarości.
Zastanowię się też nad innymi sugerowanymi poprawkami.
Dzięki za uwagi.
- Załączniki
-
- Tak generuje bmp2cnc i aktualna wersja mojego programu
- bmp2cnc.jpg (11.14 KiB) Przejrzano 34622 razy
-
- efekty gdy światło pada z góry
- gora.jpg (16.16 KiB) Przejrzano 34404 razy
-
- efekty gdy swiatło pada z lewej
- lewo.jpg (14.07 KiB) Przejrzano 34405 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Re Uwagi
Tzn. zrobić inwersję kolorów w programie graficznym.Inf-el pisze:Można tak przygotować bitmapę aby wynik był wypukły.
Bardzo ambitne przedsięwzięcie. Ale obiekt musi być bez cieni rzucanych, wyłącznie cienie własne. Do tego dochodzą odblaski światła, różnice jasności przy obiektach wielokolorowych, przypatynowania w zagłębieniach, odbarwienia.Inf-el pisze:Docelowo chcę zrobić aby generował się wynik cnc uwzględniając kierunek padania światła na obiekt. W tej wersji mojego programiku i innych np. bmp2cnc bitmapę trzeba odpowiednio przygotować. Ja chcę żeby można było robić ze zdjęcia np. płaskorzeźby w odcieniach szarości.
Spróbuję załączyć zdjęcie płaskorzeźby która ma kilka takich felerów - może się przyda do eksperymentów.
- Załączniki
-
- jp2x.jpg (45.29 KiB) Przejrzano 34409 razy
-
- Kontakt:
Re: Re Uwagi
zgadza się.x pisze:Ale obiekt musi być bez cieni rzucanych
Nie podejmuję się analizować cieni własnych ani odblasków ani kolorów.x pisze:wyłącznie cienie własne
Ale chcę doprowadzić program do takiego poziomu aby (w miarę możliwości)
analizował jak oko i mózg człowieka.
Oprę się na założeniach z wcześniejszego mojego postu.
Jeśli będą sytuacje, że nie da się (logicznie) ustalić czy wystąpił spadek czy wzniesienie
to program zapyta użytkownika w trybie 3D, a ten myszką lub klawiaturą podpowie.
[ Dodano: 2007-02-04, 15:39 ]
Poprawy wierszowania jeszcze nie ma ale jest eksport do chmury punktów.
I nowy adres programu: www.inf-el.com/cnc/cnc.htm
Zapraszam.
[ Dodano: 2007-02-12, 16:59 ]
Od wczoraj jest nowa wersja programu (beta) uwzgledniajaca srednice freza przy wierszowaniu.
Adres jest ten sam.
[ Dodano: 2007-02-26, 20:26 ]
Dodałem w generowanym kodzie kropkę/przecinek do liczb całkowitych.
Niebawem aktywuję możliwość włączenia automatycznego doboru prędkości
między maksymalną a minimalną w zależności od głębokości.
Niestety wkradł się błąd polegający na generowaniu bardzo dużych wartości Z.
Występuje czasami przy uśrednianiu jasności gdy program bierze pod uwagę
średnicę freza (wierszowanie) -> poszukiwania trwają i niebawem ta mała pluskwa
zostanie znaleziona.
[ Dodano: 2007-03-21, 20:36 ]
Dodana możliwość generowania prędkości F w zależności od głębokości frezowania w zakresie od ustawionej prędkości minimalnej do maksymalnej.
Teraz trwają prace nad eksportem do STL.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
program robi konwersję szybciej niż mach!... nawet zdecydowanie 

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm