Pozdrawiam
Tak to są prowadnice 45mm pełny wysuw, koszyk oryginalny, zresztą wszystko jest w temacie.DOHC pisze:Te Twoje prowadnice to są takie z pełnym wysuwem? Czy tam nei ma przypadkiem podwójnego koszyka ?
Jeżeli maszyna ma być edukacyjna to możesz zrobić na po taniości ,ale nie spodziewaj się rewelacyjnych efektów. A poniesione koszty i tak się nie zwrócąDOHC pisze:Prawda jest taka że nie zaryzykuje wydania kilku tys zł nie mając żadnych doświadczeń z programowaniem maszyn ani ich budową.
Tak jak mówie ja już myslę o kolejnej maszyniesajgon pisze:Tak to są prowadnice 45mm pełny wysuw, koszyk oryginalny, zresztą wszystko jest w temacie.DOHC pisze:Te Twoje prowadnice to są takie z pełnym wysuwem? Czy tam nei ma przypadkiem podwójnego koszyka ?
Mnie tez się wydawało że na szufladkach będzie tanio i dobrze![]()
Jeżeli maszyna ma być edukacyjna to możesz zrobić na po taniości ,ale nie spodziewaj się rewelacyjnych efektów. A poniesione koszty i tak się nie zwrócąDOHC pisze:Prawda jest taka że nie zaryzykuje wydania kilku tys zł nie mając żadnych doświadczeń z programowaniem maszyn ani ich budową.i jak tylko uruchomisz ta pierwszą (budżetową) to będziesz myślał o czymś lepszym i wałki Cię nie miną.
w kombinacje nie bardzo chce się pakować bo bardzo kiepsko u mnie z czasem :/radziwon pisze:Z tańszych, ale bardziej pracochłonnych rozwiązań to może warto zastosować wałki w rowkach i do tego rolki z wewnętrznej bieżni łożyska ? Coś w rodzaju popularnego w Stanach V-groove, tylko z rowkiem w kształcie U. Zawsze to hartowana precyzyjnie obrobiona stal do hartowanej precyzyjnie obrobionej stali. Sam myślę o czymś takim. Wałki utrzymywane w rowkach przez przyklejenie lub ściśnięcie rolkami które po nich jeżdżą. Odpadają aluminiowe podpory i wiercenie wałków.
Pozdrawiam,
Piotrek
Tu się zgodzętuxcnc, jak zwykle ostro
Tu już niei jak zwykle ma racje.
O jakim SMD tu mowa? Nawet TQFP0.4 ma pady szerokości aż 0.2mm. Jak się obsunie 0.05mm, to nadal będzie działać (może nie cudownie) - a to jest 1/8 obrotu śruby o skoku 2mm.PCB jest trudnym materiałem i nie ma tu mowy o jakiś drganiach, czy wibracjach przy ścieżkach pod SMD.
No litości. Ja na silnikach 0.7Nm puszczonych na pół prądu obrabiałem aluminium PA6. I była to obróbka 10mm/s z zagłębieniem 0.7mm, nie jakieśtam głaskanie.Silniki też nie schodziłbym poniżej 1.98Nm
Gubi się zawsze wielokrotność 4 pełnych kroków. Zgubić mikrokrok da się co najwyżej programowo, przez zakłócenia na linii step - a to jest bardziej prawdopodobne akurat przy mocniejszym silniku.przy zgubieniu nawet micro kroku już płytka niewypał
Tu też zaprostestuję - sztywność nie jest aż tak krytyczna w PCB - przy frezowaniu ścieżek (nie krawędzi płytki) siły są niewielkie i wielka sztywność nie jest potrzebna. Natomiast istotne są:szufladówki to bardzie do zabawy w kształty gdzie wymiary i krawędzie nie grają większego znaczenia, ale przy PCB gdzie rozmawiamy o dziesiątych częściach milimetra... no, chyba nie muszę tłumaczyć, sztywność, sztywność, jest to możliwe ze sklejką, ale trzeba naprawdę popracować przy konstrukcji
tyle to może się obsunąć przy wałkach podpartych i źle wykonanej konstrukcji stalowej, kiedy rozmawiamy w tym temacie w którym zastosowane zostaną te elementy i materiały rozmawiamy o innych rzędach wielkości.ursus_arctos pisze: Jak się obsunie 0.05mm,
bez przełożenia? śruby pewnie z małym skokiem.ursus_arctos pisze:Ja na silnikach 0.7Nm puszczonych na pół prądu obrabiałem aluminium PA6
tu akurat chodziło mi o nakreślenie, że najmniejsze wady konstrukcyjne mechaniczne i elektryczne mają wpływ na efekt, nie pisałem dosłownie o mikrokroku na silniku.ursus_arctos pisze:Cytat: przy zgubieniu nawet micro kroku już płytka niewypał
Gubi się zawsze wielokrotność 4 pełnych kroków. Zgubić mikrokrok da się co najwyżej programowo, przez zakłócenia na linii step - a to jest bardziej prawdopodobne akurat przy mocniejszym silniku.
To ile to jest 0.05*8 ???ursus_arctos pisze:Jak się obsunie 0.05mm, to nadal będzie działać (może nie cudownie) - a to jest 1/8 obrotu śruby o skoku 2mm.