morghul pisze:Jutro sprawdzę ale coś mi się zdaje że nie takie małe jak twierdzi tuxcnc
Tachometrem sprawdzisz ?
Chińskim standardem jest podawanie obrotów na biegu jałowym i mocy gdy silnik zaczyna dymić.
Trochę ma się to nijak do praktycznych możliwości narzędzia.
Nawet jeśli twoja pilarka ma podane 5000 obr/min, to jest to prędkość przy mocy oddanej równej zero, czyli wykonanej pracy też równej zero.
Ściernice to narzędzia wysokoobrotowe, ale mało tego, są konstruowane do pracy z prędkością nominalną.
Przy wyższych obrotach (co Ci nie grozi) tarcza staje się "twarda", czyli tępi się i nie wykrusza zużytych ziaren, przy niższych obrotach na odwrót, zaczyna się sypać zamiast ciąć.
Kiedyś z braku innej możliwości założyliśmy dobrej jakości ściernicę na ukośnicę i cięliśmy rurę z kwasówki.
Przeciąć się oczywiście udało, ale o jakimkolwiek komforcie pracy nie było mowy.
Nawiasem mówiąc, to ta ukośnica marki Einhell służyła dzielnie przez kilka lat tnąc profile aluminiowe, tylko tarcza była marki Bosch.
Trzeba po prostu delikatnie się z nią obchodzić.
Co do tarcz, to kupowałem na Allegro.
Typ STEEL-TECH.
Patrzyłem teraz i trudno znaleźć, ale nie dlatego że nie ma, tylko dlatego że opisy nie są właściwe.
Najlepiej patrzeć po obrazkach, większość ma tylko "Globus" na górze, te lepsze mają jeszcze na dole napis w ramce.
.