Witam ponownie,
Poniższa moja wypowiedź nie jest kierowana do nikogo personalnie.
Alvar4 pisze:Widzę, że powoli zostają ujawniane sekretne komponenty maszyny. Jak będziecie tak dalej naciskać to w końcu kolega wstawi rysunki techniczne z dokładnymi wymiarami.

Proszę bardzo:
W większości małych konstrukcji stosuję wałki 16mm niepodparte, oraz łożyska liniowe:
opis wałków ze strony dystrybutora - m.in sponsora forum i firmy na literę P..... - nie mogę podać strony www, regulamin nie pozwala:
"Precyzyjne wałki prowadzące tworzą wraz z łożyskami liniowymi, niezawodne i ekonomiczne prowadzenia liniowe. Wałki są hartowane indukcyjnie na głębokość od 0,4 do 3,2mm. Obróbka ta zapewnia na powierzchni wałka równomierna twardość"
opis łożysk ze stron w/w:
"Łożyska liniowe są najpopularniejszymi łożyskami wykorzystywanymi w technice ruchu liniowego. Płaszcz zewnętrzny wykonany jest ze stali łożyskowej. Koszyk wykonany z tworzywa sztucznego. Łożyska posiadają obustronne uszczelnienie w postaci nawulkanizowanego pierścienia zbieraka."
Idziemy dalej
W niektórych konstrukcjach z płyty laminowanej stosuję również wałki fi 25mm - gdyż niekiedy, w brew pozorom występują spore ugięcia i mniejsze średnice byłby niezbyt wystarczające. A w niektórych konstrukcjach z płyty wymagane jest zastosowanie wałków całkowicie podpartych - i tak robię.
Dodatkowo w konstrukcjach z płyty laminowanej stosuję niekiedy silniki krokowe o mocy nawet do 2Nm - jeśli zachodzi uzasadniona potrzeba. Oraz śruby trapezowe o skoku 14/4.
Na koniec:
Pozwólcie, że pozostawię sobie trochę informacji dla siebie, bo nic tak nie wpływa na "moją popularność" jak odrobina tajemnicy i wrzawa na tym forum

To tak jak z artystami przed wydaniem nowego materiału muzycznego, filmu itp. "grunt że piszą! Dobrze czy źle to nie istotne" Bo jak przestaną pisać to znaczy że nie żyjesz
Co do meritum, a mianowicie udostępnienia konstrukcji.
Długo nad tym myślałem, ale w nowym świetle, niektórych wypowiedzi - jaki to ma sens? Co to ma Komuś z tego forum udowodnić?
Kolejne pytanie: Dlaczego ja muszę coś Komuś z tego forum udowadniać?
Z całym szacunkiem dla użytkowników tego forum, po przeczytaniu niektórych wypowiedzi - nie mam ochoty, ani zamiaru nikomu nic udowadniać.
Mam zrobić z siebie pośmiewisko? jeżdźąc po Polsce z konstrukcją pod pachą i wycinać kółka i kwadraty - przepraszam Kolegę MIKI, że użyłem tych kółek i kwadratów - nijak się to ma do Twojej osoby, a jedynie ma zobrazować to, o czym piszę.
Niech zmiana mojego zdania, będzie kolejną pożywką do dalszych spekulacji na temat moich konstrukcji.
Poza tym, wspomniałem już, że za jakiś czas pobuduję halę produkcyjną/warsztat wraz z częścią ekspozycji i każdy niedowiarek będzie mógł przyjechać i na własne oczy zobaczyć oraz własnoręcznie dotknąć to "coś".
W drugim wątku dokonałem zakończenia innego tematu, a w tym pozwolę sobie wkleić z niego cytat:
źródło:
https://www.cnc.info.pl/topics58/konstr ... 663,20.htm
Tanie-CNC pisze:Nie chciałem nikogo urazić, i nie miałem najmniejszych intencji oraz powodów aby swoimi wypowiedziami sprawić komukolwiek przykrość. Życzę wszystkim sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym.
Nie żegnam się, bo mam zamiar czerpać wiedzę merytoryczną z tego forum, wyciągać wnioski, i iść do przodu - wszak tu, na forum są setki fajnych projektów - a mogłoby być ich kilkukrotnie więcej, a czemu nie ma? pisać chyba nie muszę...
Jak wspomniałem wcześniej, mój czas jest dla mnie cenny, i nie mogę pozwolić sobie na spędzanie go przed monitorem i z zapartym tchem czytać posty na swój temat - a ostatnimi czasy, czuję się, jak bym grał jedną z głównych ról w serialu brazylijskim
Nie chciałbym udzielać już odpowiedzi w tym temacie i podobnych, które założyłem, tu na forum, gdyż można by wyciągnąć wnioski, że robię sobie reklamę, lub anty-reklamę.
Pozostałe odpowiedzi skierowane do mnie proszę kierować indywidualnie, drogą email-ową lub telefoniczną.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomek.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomek.