Frezarka 800x500x500

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ursus_arctos » 04 sty 2013, 18:21

Ten napęd jest dosyć "ciekawy", nie powiem - właściwie nie widzę powodu, dla którego nie jest to robione jednym pasem - no chyba, że nie było takich długich.
Po drugie - pas raczej nie powinien się toczyć zębatą stroną po gładkiej rolce, a widzę, że w tym napinaczu tak właśnie jest.

Tagi:

Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Skrzydlaty » 04 sty 2013, 18:43

Ten temat jest ciekawy, wczesniej nie trafiłem na tą maszynke - podoba mi się! Oczywiście z odpowiednią ilością zastrzałów i wzmocnien.
Dlaczego chcesz robić z ceowników UPE? Zwykłe są chyba masywniejsze...

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Zbych07 » 04 sty 2013, 19:02

ursus_arctos pisze:Ten napęd jest dosyć "ciekawy", nie powiem - właściwie nie widzę powodu, dla którego nie jest to robione jednym pasem - no chyba, że nie było takich długich.
Po drugie - pas raczej nie powinien się toczyć zębatą stroną po gładkiej rolce, a widzę, że w tym napinaczu tak właśnie jest.
Co do szczegółów to i owo można zmienić, istotne jest żeby zastosować jeden silnik do napędu jednej osi. Jak pokazuje filmik maszynka całkiem dobrze sobie radzi

Najbardziej istotna jest duża sztywność konstrukcji, zalanie wnętrza konstrukcji betonem może być dobrym pomysłem ( oczywiście najpierw trzeba zadbać o dobrą geometrię ).

Jeszcze dwa przykłady:

Obrazek Obrazek

W podobną stronę zmierzała konstrukcja naszego Forumowicza, niestety konstrukcja okazała się zbyt wiotka i konieczne było dołożenie wzmocnień co nieco zmniejszyło jej możliwości : ---> Link

Autor tematu
metalmaster
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

rysunki

Post napisał: metalmaster » 05 sty 2013, 00:04

Wzmocniłem dół, tak by powstała kolejna przestrzeń pod beton. Wszystkie przestrzenie które będą zalewane będą miały dospawane sworznie. Górne belki zostaną trochę wydłużone do tyłu, o ile okaże się jak przebiję się przez Z'etkę :D.
Na czym najlepiej frezować/szlifować płaskowniki pod szyny/wózki tak by uzyskać płaszczyzny i kąty? Inne CNC?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2013-01-05, 00:32 ]
Tak Skrzydlaty masz rację. Ceownik zwykły jest masywniejszy - waży więcej. Wybrałem te z dwóch powodów:
- moment wytrzymałości względem osi X jest większy (względem osi Y w jednym i drugim przypadku są zbliżone). UPE ma większe pole przekroju pasów górnego i dolnego co przekłada się na mniejsze ugięcia profilu.
- fakt równoległości powierzchni pasów sprawi że naprężenia na śrubach będą zawsze osiowe a myślę ze parę śrubek się pojawi :), poza tym samo pasowanie konstrukcji jest łatwiejsze - krawędzie psa górnego i dolnego od czoła są proste

Skrzydlaty

Re: rysunki

Post napisał: Skrzydlaty » 05 sty 2013, 09:09

metalmaster pisze:Na czym najlepiej frezować/szlifować płaskowniki pod szyny/wózki tak by uzyskać płaszczyzny i kąty? Inne CNC?
Jak to na czym? Na frezarce :razz:
A tak poważnie - nie wiesz na czym?
I pytanie - chcesz frezować same płaskowniki czy całe, zespawane już elementy? Tj. całą rama i cała brama.

Co do przekroju - zrób analize mes-owską i zobacz jakie będą ugięcia. Ceownik zwykły będzie miał na tyle małe że góre wezmie argument za masywnością i drganiami- masywniejszy jednak lepiej wytłumi. Ale jak wolisz, to subtelności.
W równoległości bym nie wierzył tak bardzo, ja bym się pobawił w szlifowanie kątówką tych zastrzałów do coewników w środku...

Autor tematu
metalmaster

Post napisał: metalmaster » 05 sty 2013, 09:52

Myślałem o frezowaniu elementów do których będą zamocowane elementy jezdne na mazaku V-140N, otwory pod szyny wózki itp też na mazaku. Cała konstrukcja piaskowana.
W przypadku UPE waga ceowników 282,2kg w przypadku zwykłych 312,1. różnica na poziomie 10% dojdzie beton, wyposażenie... spadnie do 5%.
Co do mes'a trochę nie moja bajka. Miałem na uczelni ale dawno temu i nie wie czy chce sobie przypominać :D
Ostatnio zmieniony 05 sty 2013, 11:05 przez metalmaster, łącznie zmieniany 1 raz.

Skrzydlaty

Post napisał: Skrzydlaty » 05 sty 2013, 10:16

Ale Ty chcesz frezować same płaskowniki a potem je do maszyny przyspawać czy najpierw przyspawać a potem całą rame w jednym kawałku i bramę w jednym kawałku planować?

Autor tematu
metalmaster

Post napisał: metalmaster » 05 sty 2013, 10:25

spawanie -> wyżarzanie -> piaskowanie -> planowanie... tak sobie to wymyśliłem ale czy dobrze nie wiem :)

Skrzydlaty

Post napisał: Skrzydlaty » 05 sty 2013, 10:39

Tak, tylko pytam dokładniej:p Ale mniej wiecej wiadomo...
Pytanie teraz ile ma mieć gabarytowo ta Twoja rama? Wymiary w mm :razz:
Tego mazaka za nic nie idzie znaleźć w googlach, na pewno nie pomyliłeś numeru modelu?

Autor tematu
metalmaster

Post napisał: metalmaster » 05 sty 2013, 11:04

ten mazak w tej firmie

(był błąd - poprawione, dzięki)

Wymiary
- szerokość całkowita 1480
- głębokość podstawy 700
- głębokość całkowita ok 1000-1100 będzie zależeć od konstrukcji osi Z
- wysokość ramy 690

Troszkę mi się to rozrosło ponad wstępne założenia... ale w granicy założonego błędu :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”