Frezarka 800x500x500
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Co do szczegółów to i owo można zmienić, istotne jest żeby zastosować jeden silnik do napędu jednej osi. Jak pokazuje filmik maszynka całkiem dobrze sobie radziursus_arctos pisze:Ten napęd jest dosyć "ciekawy", nie powiem - właściwie nie widzę powodu, dla którego nie jest to robione jednym pasem - no chyba, że nie było takich długich.
Po drugie - pas raczej nie powinien się toczyć zębatą stroną po gładkiej rolce, a widzę, że w tym napinaczu tak właśnie jest.
Najbardziej istotna jest duża sztywność konstrukcji, zalanie wnętrza konstrukcji betonem może być dobrym pomysłem ( oczywiście najpierw trzeba zadbać o dobrą geometrię ).
Jeszcze dwa przykłady:

W podobną stronę zmierzała konstrukcja naszego Forumowicza, niestety konstrukcja okazała się zbyt wiotka i konieczne było dołożenie wzmocnień co nieco zmniejszyło jej możliwości : ---> Link
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
rysunki
Wzmocniłem dół, tak by powstała kolejna przestrzeń pod beton. Wszystkie przestrzenie które będą zalewane będą miały dospawane sworznie. Górne belki zostaną trochę wydłużone do tyłu, o ile okaże się jak przebiję się przez Z'etkę
.
Na czym najlepiej frezować/szlifować płaskowniki pod szyny/wózki tak by uzyskać płaszczyzny i kąty? Inne CNC?

[ Dodano: 2013-01-05, 00:32 ]
Tak Skrzydlaty masz rację. Ceownik zwykły jest masywniejszy - waży więcej. Wybrałem te z dwóch powodów:
- moment wytrzymałości względem osi X jest większy (względem osi Y w jednym i drugim przypadku są zbliżone). UPE ma większe pole przekroju pasów górnego i dolnego co przekłada się na mniejsze ugięcia profilu.
- fakt równoległości powierzchni pasów sprawi że naprężenia na śrubach będą zawsze osiowe a myślę ze parę śrubek się pojawi
, poza tym samo pasowanie konstrukcji jest łatwiejsze - krawędzie psa górnego i dolnego od czoła są proste

Na czym najlepiej frezować/szlifować płaskowniki pod szyny/wózki tak by uzyskać płaszczyzny i kąty? Inne CNC?

[ Dodano: 2013-01-05, 00:32 ]
Tak Skrzydlaty masz rację. Ceownik zwykły jest masywniejszy - waży więcej. Wybrałem te z dwóch powodów:
- moment wytrzymałości względem osi X jest większy (względem osi Y w jednym i drugim przypadku są zbliżone). UPE ma większe pole przekroju pasów górnego i dolnego co przekłada się na mniejsze ugięcia profilu.
- fakt równoległości powierzchni pasów sprawi że naprężenia na śrubach będą zawsze osiowe a myślę ze parę śrubek się pojawi

-
Re: rysunki
Jak to na czym? Na frezarcemetalmaster pisze:Na czym najlepiej frezować/szlifować płaskowniki pod szyny/wózki tak by uzyskać płaszczyzny i kąty? Inne CNC?

A tak poważnie - nie wiesz na czym?
I pytanie - chcesz frezować same płaskowniki czy całe, zespawane już elementy? Tj. całą rama i cała brama.
Co do przekroju - zrób analize mes-owską i zobacz jakie będą ugięcia. Ceownik zwykły będzie miał na tyle małe że góre wezmie argument za masywnością i drganiami- masywniejszy jednak lepiej wytłumi. Ale jak wolisz, to subtelności.
W równoległości bym nie wierzył tak bardzo, ja bym się pobawił w szlifowanie kątówką tych zastrzałów do coewników w środku...
-
Myślałem o frezowaniu elementów do których będą zamocowane elementy jezdne na mazaku V-140N, otwory pod szyny wózki itp też na mazaku. Cała konstrukcja piaskowana.
W przypadku UPE waga ceowników 282,2kg w przypadku zwykłych 312,1. różnica na poziomie 10% dojdzie beton, wyposażenie... spadnie do 5%.
Co do mes'a trochę nie moja bajka. Miałem na uczelni ale dawno temu i nie wie czy chce sobie przypominać
W przypadku UPE waga ceowników 282,2kg w przypadku zwykłych 312,1. różnica na poziomie 10% dojdzie beton, wyposażenie... spadnie do 5%.
Co do mes'a trochę nie moja bajka. Miałem na uczelni ale dawno temu i nie wie czy chce sobie przypominać

Ostatnio zmieniony 05 sty 2013, 11:05 przez metalmaster, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
-
-