Ale dla czego nie stał jednak? Jak masz jak zrobić to lepiej bo tańsza, lepiej tłumi drgania a cięcie na laserowe w spoko cenie możesz załatwić
poproszę o opinię
-
sina2
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 9
przyszły wczoraj formatki, zamki się sprawdziły po złożeniu trzymało się że nie mogłem rozebrać
, i tak z tej radości pospawałem, jutro sprawdzę czy nie pociągało , na gorąco liniałem sprawdzałem to prościutko
- Załączniki
-
- Zdjęcie0003.jpg (11.75 KiB) Przejrzano 776 razy
-
- Zdjęcie0000.jpg (9.41 KiB) Przejrzano 1075 razy
-
- Zdjęcie0001.jpg (8.42 KiB) Przejrzano 1075 razy
-
- Zdjęcie0002.jpg (8.97 KiB) Przejrzano 1075 razy
-
- Zdjęcie0004.jpg (10.25 KiB) Przejrzano 1075 razy
-
ursus_arctos
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Trochę późno zauważyłem ten temat - dziwi mnie trochę (bardzo?) dobór prowadnic - uważam, że wałki podparte fi40 mają mało sensu - są drogie, a nadal są to wałki; w bardzo zbliżonej cenie kupisz HIWINy dwudziestki.
Z drugiej strony - fi16 na pozostałych osiach to trochę mało, biorąc pod uwagę ogólne wymiary maszyny. Jeżeli jeszcze można, radziłbym przerzucić się na fi20, przynajmniej na bramie, gdzie dźwignia jest dość duża... Dobrze by było też zwiększyć rozstaw wałków na bramie.
PS - w takiej konstrukcji to chyba nie stół jest najbardziej obciążoną osią, tylko brama - na stół działają tylko momenty statyczne związane z ciężarem stołu i detalu, brama jest skręcana siłami obróbki.
Z drugiej strony - fi16 na pozostałych osiach to trochę mało, biorąc pod uwagę ogólne wymiary maszyny. Jeżeli jeszcze można, radziłbym przerzucić się na fi20, przynajmniej na bramie, gdzie dźwignia jest dość duża... Dobrze by było też zwiększyć rozstaw wałków na bramie.
PS - w takiej konstrukcji to chyba nie stół jest najbardziej obciążoną osią, tylko brama - na stół działają tylko momenty statyczne związane z ciężarem stołu i detalu, brama jest skręcana siłami obróbki.
-
sina2
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 9
wynika to z tego, że takie prowadnice akurat mam, dość dawno kupione, 16 nowe, 40 używki, rozważałem wersję z długą bramą i krótkim stołem, ale coś mi to duże wychodziło i pomysł zarzuciłem, a że jest to brama przykręcana zawsze w przyszłości pozostaje opcja zrobienia drugiej i zmiany jak się okaże że to zacznie działać jakimś zrządzeniem losu a będzie zbyt wiotkie